Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η Λιθουανία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Η Λιθουανία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητείαΤΣΑΜΠΑ ΚΡΕΑΣ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗ "ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ" ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ!
Η Λιθουανία, που βρίσκεται στο μέτωπο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η οποία είχε καταργηθεί το 2008. Η απόφαση αυτή δείχνει την ακραία ένταση που επικρατεί στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες, έχοντας κοινά σύνορα με τη Ρωσία, φοβούνται από μια επανάληψη της τύχης της Ουκρανίας.
To κοινοβούλιο της χώρας, με το αιτιολογικό του κατεπείγοντος έχει αποφασίσει αυτή τη βδομάδα να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. 
Το γεγονός είναι ότι σε αυτές τις χώρες ζουν και ρωσόφωνοι πληθυσμοί, και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κατάσταση στην οποία η Μόσχα, υπό το πρόσχημα της προστασίας των Ρωσόφωνων κατοίκων μπορεί να εισβάλει με στρατεύματα σε αυτές τις χώρες.
Η απόφαση της επισροφής της υποχρεωτικής στρατιωτική θητεία ανακοινώθηκε μετά από μια συνάντηση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Λιθουανίας για την Άμυνα.
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία προτείνεται να εισαχθεί ως ένα προσωρινό μέτρο για πέντε χρόνια και σε αυτή θα υπόκεινται όλοι οι νέοι ηλικίας μεταξύ 19 και 26 ετών, το οποίο θα αυξήσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων κατά το ήμισυ.
«Πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνατης Λιθουανίας. Στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες, ο στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος για την άμυνα, ακόμη και σε καιρό ειρήνης. Οι περιστάσεις απαιτούν από εμάς να ενισχύουμε το στρατό μας», - δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Προηγουμένως, κάλεσε τη Ρωσία «τρομοκρατικό κράτος».
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε στη Λιθουανία το 2009, καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να έχει έναν επαγγελματικό στρατό. Ωστόσο, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιθουανίας Βιτάουτας Γιόνας Γιούκας πιστεύει ότι η έλλειψη του στρατιωτικού προσωπικού δεν εγγυάται την αναγκαία ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και αποτελεί πραγματική απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με τα σχέδια τώρα θα κληθούν ετησίως έως 3.500 περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση, η διάρκεια της θητείας θα μειωθεί σε 9 μήνες αντί για 12 όπως ήταν πριν από το 2008.
Η Λιθουανία ανακοίνωσε την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής υπηρεσίας μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον ότι οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απειλούνται από αποσταθεροποίηση από την μεριά της Ρωσίας.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Λιθουανία είναι μέχρι στιγμής μόνο μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο προσφέρει επίσημα όπλα προς την Ουκρανία. Αυτή η θέση καθιστά τη Λιθουανία αρκετά ευάλωτη στα μάτια των δυτικών συμμάχων της, και τη Μόσχα.
Προς το παρόν, οι ένοπλες δυνάμεις της Λιθουανίας αντιπροσωπεύονται από 8.000 στρατιώτες και 4.500 εφέδρους.http://defencenews.gr/

1 σχόλιο:

  1. Ναι θα πάνε όλοι να υπηρετήσουν αμέσως. Οταν καταργηθεί η θητεία δεν μπορεί να επανέλθει πίσω όσο και αν θέλουν τα λαμόγια οι πολιτικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή