Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

2.7 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ImageΤο αστικό κράτος μετά την περίοδο του εκσυγχρονισμού του Σημίτη, της «Ισχυρής Ελλάδας, με την Νοτιοανατολική Ευρώπη ως Ζωτικό Χώρο», του «έπους του Ευρώ», των Μεγάλων Έργων και της Ολυμπιάδας, επαναπροσδιορίζει «το έθνος», που καλείται να ανοίξει τους νέους δρόμους καπιταλιστικής κερδοφορίας. Πρώτος στόχος, η υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης με Μνημόνια ή όχι. Ακολουθεί η ΑΟΖ, η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων και η αναβάθμιση του ρόλου της αστική τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο που προβάλλεται ως στρατηγικός στόχος. 

Για αυτό τόσο ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, όσο ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς και ο ΑΥΕΘΑ Κ.Ήσυχος τονίζουν την γεωστρατηγική θέση της χώρας και το ρόλο που μπορεί να παίξει στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε Ουκρανία-Βαλκάνια-Μέση Ανατολή και Αφρική. Για αυτό διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ την αποστολή αμερικανικών UAV σε βάσεις στην Κρήτη και τη Πελοπόννησο, ώστε με πρόσχημα την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας να μετατρέψουν τη χώρα σε βάση εφόρμησης των νέων ιμπεριαλιστικών εκστρατειών. Για αυτό ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ανακοινώνει την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ λες και μοιράζει τα πολεμικά του παιχνίδια στο παιδικό του δωμάτιο με τους Αμερικανούς, που ήταν πάντα Φίλοι της ακροδεξιάς και της άρχουσας τάξης!
Για να υλοποιηθούν οι τυχοδιωκτισμοί  αυτοί απαιτούνται συμμαχίες. Ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ξέρει ότι προκαλεί όταν αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως «ελληνική λίμνη». Έχει προκαλέσει εξάλλου ήδη δύο θερμά επεισόδια –τον Ιανουάριο στα Ίμια και λίγο αργότερα, με τις εν γνώση του Έλληνα ΥΕΘΑ εμπρηστικές δηλώσεις για τον επιθετικό ρόλο της ΕΛΔΥΚ. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αλλά και ο ΥΕΠΞ Κοτζιάς κάνουν λόγο για Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου, για Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου καθώς γνωρίζουν ότι οι επεκτατικοί τους στόχοι και οι  τυχοδιωκτικές τους βλέψεις συγκρούονται με τις αντίστοιχες τις τουρκικής αστικής τάξης [που ενισχύει το δικό της οπλοστάσιο με την αύξηση των αεροπορικών προκλήσεων, την δήλωση ΤΟΤΑΜ που διεκδικεί το μισό Αιγαίο, ενώ συγκροτεί Επιτροπή διεκδίκησης 16 ελληνικών νησιών], αλλά υπολογίζουν ότι με το μπλοκ αυτών των συμμαχιών μπορούν να σταθούν ισότιμα απέναντι τους. Αλλά πάντα μιλάμε για στρατιωτική ισορροπία, που αφενός είναι ευκαιριακή –ας θυμηθούμε την συμμαχία Ισραήλ-Τουρκίας που πλέον δεν υφίσταται,  τους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ που δε μπορούν να αδιαφορήσουν για το Τουρκικό κράτος-, αφετέρου κρύβει την εκδήλωση ολέθριας πολεμικής σύγκρουσης.
Έτσι λοιπόν η ακροδεξιά ξαναγυρνά στον παντοτινό της Προστάτη, τις ΗΠΑ και διεκδικεί τη Φιλία της, πληρώνοντας το αντίτιμο: αγοράζοντας όπλα.  Τίποτε δεν είναι δωρεάν στη διεθνή ιμπεριαλιστική πολιτική και η εξαγορά διπλωματικής ενίσχυσης είναι συχνά η καλύτερη φόρμουλα. Αναφερόμαστε φυσικά στη Διπλωματία των Εξοπλισμών.  Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που υπογράφει νέα Μνημόνια, επιβάλλει νέους φόρους και περικοπές, διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ εξοπλιστικά προγράμματα αξίας 2,7 δις δολ! Τα προγράμματα που αναμένεται να συζητήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος στις ΗΠΑ στις 21 Μαΐου κατόπιν πρόκλησης του Αμερικανού ομολόγου του Άστον Κάρτερ «αναθερμαίνοντας» έτσι και το σκηνικό της πολεμικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, είναι τα ακόλουθα πέντε:
Ελικόπτερα Chinook. Στο συγκεκριμένο θέμα όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι βαίνει προς υλοποίηση. Υπενθυμίζεται  ότι η αμερικανική υπηρεσία στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας DSCA ανακοίνωσε στις 11 του περασμένου Δεκεμβρίου την έγκριση προμήθειας 10 CH-47D Chinook από τα από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού  με συνολικό κόστος προμήθειας τα 150 εκατ. $.
Ελικόπτερα UH-60L/Μ: Σε καλό δρόμο βρίσκεται και το θέμα απόκτησης ελικοπτέρων εφόδου UH-60L από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού ύψους σχεδόν 500 εκατ. $. Η αμερικανική προσφορά αφορά 30 ελικόπτερα και η έγκριση της προμήθειάς τους από την αμερικανική DSCA επίκειται.
Άρματα μάχης Μ!Α1 Abrams: Η υπόθεση της προμήθειας 90 αρμάτων μάχης (δύο επιλαρχίες) Μ1Α1 από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού με κόστος 270 εκατ. $ βρίσκεται στις εκκρεμότητες της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον.
Φυσικά οι προμήθειες αρμάτων δεν πρόκειται να περιοριστούν στα 90 τεθωρακισμένα καθώς σχεδιάζεται η επέκταση της προμήθειας. Ο βασικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι η απόσυρση των M 48MOLF από τα νησιά και η αντικατάστασή τους με τα Leopard 1A5 ούτος ώστε η ηπειρωτική Ελλάδα να μείνει μόνο με σωλήνες των 120 χλστ. καθώς τα Μ1Α1 αναμένεται να αναπτυχθούν στο Λιτόχωρο σε πρώτη φάση. Σε δεύτερο χρόνο με την προμήθεια επιπρόσθετων Μ1Α1 θα γίνει δυνατή η μετακίνηση όλων των Leopard 1A5 στα νησιά.
Αναβάθμιση F-16: Συνιστά την μεγαλύτερη εκκρεμότητα από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας ενώ το κόστος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει μέχρι τα 1,8 δισ.$. Μετά τη λύση του θέματος της αναβάθμισης των 19 ή 17 Mirage 2000EGM/BGM το οποίο φαίνεται να βρίσκει το δρόμο του η αναβάθμιση των F-16 με ραντάρ AESA έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα από πλευράς ΠΑ και είναι και αυτό ένα από κύρια ζητήματα που θα τεθούν από τον Π. Καμμένο στις συναντήσεις που θα έχει στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των R-3A του Πολεμικού Ναυτικού το θέμα έχει δρομολογηθεί και σύντομα το πρώτο αεροσκάφος θα βρίσκεται στη διάθεση της 353 ΜΝΑΣ. Το συνολικό κόστος των άχρηστων αυτών αεροσκαφών, που βρίσκονται παροπλισμένα εδώ και χρόνια υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.
Από τα παραπάνω προκύπτουν πολύτιμα συμπεράσματα. Ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία δεν έχει πάτο, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση για να προμηθεύουν σύγχρονα ή μεταχειρισμένα εξοπλιστικά συστήματα-ανταλλακτικά-πυρομαχικά, ενώ η προβολή της προκλητικότητας του «Αιώνιου εχθρού» συμβάλλει στην επιβολή «εθνικής ενότητας» από το αστικό κατεστημένο και στην επέκταση των όποιων σχεδίων του στις πλάτες του  εργαζόμενου λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα οπλικά συστήματα σχεδιάζονται να ενταχθούν στους σχεδιασμούς του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για την κυριαρχία και έλεγχο Αιγαίου-Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Οι απαιτήσεις τους για νέες θυσίες δεν έχουν σταματημό. Ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παρουσιάζεται να ζητεί από τις ΗΠΑ τη προμήθεια 24 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F15, για να επανδρωθούν δύο μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα παίξουν συγκεκριμένο ρόλο στην εφαρμογή του Ενιαίου Πολεμικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου!
Για τις παραπάνω όμως προμήθειες αξίζει να κάνουμε δύο επισημάνσεις. Ότι το αντάλλαγμα που ζητούν οι ΗΠΑ είναι η μετεγκατάσταση μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών στις βάσεις  της Κρήτης και της Πελοποννήσου, αποδεικνύοντας ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει πολεμικό τίμημα, εμπλέκοντας το λαό μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που εκτός από το βάρβαρο χαρακτήρα τους, κουβαλούν και τη πιθανότητα εκδίκησης!
Επίσης, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι των εξοπλισμών, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη, αλλά και τη διαιώνιση του. Οι ΗΠΑ καταρχήν μετατρέπουν την Ελλάδα σε χαβούζα των μεταχειρισμένων όπλων τους. Επίσης, η όποια πρόσκαιρη ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων, δίνει τη δυνατότητα προμήθειας ενός σύγχρονου οπλικού συστήματος στην άλλη μεριά, ανανεώνοντας την αναγκαιότητα εξασφάλισης ενός αντίμετρου στον αντίπαλο. Ενώ λοιπόν ο Π.Καμμένος αυτοπροβάλλεται ως μεγάλος πολέμαρχος, η τουρκική εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ» αποκαλύπτει ότι ο Ερντογάν ζητά τη προμήθεια αεροσκαφών που τυφλώνουν τα εχθρικά ραντάρ και πιο συγκεκριμένα τα αμερικανικά αεροσκάφη EA-18G!
ΝΑ ΜΗ ΔΟΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ. ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Απαιτείται η παρέμβαση του εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος, για να μπλοκαριστούν οι επικίνδυνοι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί. Η ενωμένη πάλη των λαών και ο φόβος μετατροπής της σύγκρουσης μεταξύ κρατών σε εργατικό ανατρεπτικό αντικαπιταλιστικό αγώνα πρέπει να προβληθεί άμεσα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να υπερασπιστούν κανένα έθνος και κανένα εθνικό συμφέρον. Ο εργατικός διεθνιστικός αγώνας τους απέναντι στην κυβέρνηση και την ταξική της πολιτική, στα Μνημόνια και τους τοκογλύφους, την Ε.Ε., το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ είναι η μόνη απάντηση στην αγωνία και θέληση του κόσμου της εργασίας να ζήσει αυτός και τα παιδιά του Αξιοπρεπώς σε έναν κόσμο ειρήνης.                                               ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου