Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ναυτικές επιχειρήσεις: Κατευθυνόμενα όπλα …σαρωτικές αλλαγές

Μελέτη του Center for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA) επιχειρεί να αναλύσει το μέλλον του κατά θάλασσα πολέμου, ειδικά όσον αφορά την χρησιμοποίηση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας. Ο συντάκτης της μελέτης Άντριου Κρεπίνεβιτς καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών θα επιφέρει σοβαρούς περιορισμούς στα περιθώρια πραγματοποίησης ελιγμών των σκαφών επιφανείας.
Ο Κρεπίνεβιτς συγκρίνει τα νέα δεδομένα με την κατάσταση που επικρατούσε στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον τονίζει πως κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας διαθέτουν πλέον ολοένα και περισσότεροι ανταγωνιστές των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να υπολογίζουν στην επίτευξη αποφασιστικού αποτελέσματος.

Έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε που δύο μεγάλες ναυτικές δυνάμεις συγκρούστηκαν. Στο διάστημα αυτό οι τεχνολογική πρόοδος που συντελέσθηκε είναι τεράστια. Βάσει των νέων τεχνολογιών θα μπορεί να επιτευχθεί πλήγμα ακριβείας σε αποστάσεις 1.000 ναυτικών μιλίων ή και περισσότερο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο για τα αντίπαλα πλοία επιφανείας να επιχειρήσουν. Τα πλοία επιφανείας του αντιπάλου θα πρέπει να παραμείνουν εκτός βεληνεκούς των εχθρικών όπλων. Έτσι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, εκτός και αν από αυτά επιχειρούν αεροσκάφη με μεγάλη ακτίνα ενεργείας, θα είναι τρωτά αν πλησιάσουν σε ένα Περιβάλλον Ώριμου Πλήγματος Ακριβείας (Mature Maritime Precision-Strike Regime).
Ιδιαίτερη απειλή θα αποτελούν και οι νέες «έξυπνες» θαλάσσιες νάρκες. Έτσι μόνο τα υποβρύχια θα μπορούν να επιχειρούν με σχετική ασφάλεια εντός του βεληνεκούς των εχθρικών βλημάτων ακριβείας.
Οι ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές, σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης, θα πρέπει κερδίσουν τον πόλεμο των πληροφοριών, να παραπλανήσουν τον αντίπαλο με τη χρησιμοποίηση ψευτοστόχων, να καταστήσουν τα πλοία τους περισσότερο «αόρατα», να εξουδετερώσουν τις εχθρικές επικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά συστήματα του αντιπάλου.
Επίσης, να πλήξουν τα όπλα του, να εφαρμόσουν θαλάσσιο αποκλεισμό, εκ του μακρόθεν έστω, ώστε να υποχρεώσουν τον αντίπαλο σε υποχώρηση και κυρίως να εφαρμόσουν την στρατηγική των περιφερειακών πληγμάτων.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου