Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Στρατηγός βλέπει «κοινό συμφέρον» Ισραήλ-Χαμάς

Σε μια κίνηση που αντιπροσωπεύει μια δραματική αλλαγή στην στάση του Ισραήλ έναντι της Χαμάς, ο Ισραηλινός υποστράτηγος Σάμι Τούργκεμαν, δήλωσε πως το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν κοινά συμφέροντα.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση άλλη πέραν της Χαμάς, όσον αφορά την κυριαρχία στη Λωρίδα της Γάζας. Η μόνη άλλη εναλλακτική είναι η κατοχή της από το Ισραήλ ή το χάος», είπε ο Τούργκεμαν. Ο Ισραηλινός υποστράτηγος είπε πως η Χαμάς, αντίθετα με το Ισλαμικό Κράτος ή την αλ Κάιντα, δεν είναι υπέρ της παγκόσμιας τζιχάντα και προτιμά την σταθερότητα στην περιοχή.

Η δήλωση αυτή αποτελεί τεράστια στροφή σε σχέση με την αντίστοιχη του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος, συνεχώς, ταυτίζει την Χαμάς με το ΙΚ. Η Χαμάς, δεν έχει αντιδράσει, για την ώρα, στις δηλώσεις του Ισραηλινού στρατηγού.
Αξιωματούχοι της περιορίστηκαν μόνο να δηλώσουν πως «η μπάλα βρίσκεται στο ισραηλινό γήπεδο» και πως αν το Ισραήλ επιθυμεί την ειρήνη πρέπει να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υποστρατήγου είναι πιθανόν να έγιναν ενόψει, ακριβώς, της σχεδιαζόμενης χαλάρωσης του αποκλεισμού, αν και τα πιο ακραία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πιθανόν να μη δεχτούν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.
http://www.defence-point.gr/news/?p=128598

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου