Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Roger Waters: Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, όχι άλλα τούβλα στον τοίχο του απαρτχάιντ

Φωτογραφία του χρήστη Institute for Middle East Understanding ( IMEU ).
Ο Roger Waters,ιδρυτής, στιχουργός και κύριος συνθέτης των εμβληματικών Pink Floyd είναι ο πιο διάσημος μουσικός που δημόσια στηρίζει την εκστρατεία για μποϋκοτάζ στο κράτος του Ισραήλ.
Ο βρετανός μουσικός ευαισθητοποιήθηκε για το Παλαιστινιακό ζήτημα και έγινε ενεργό μέλος του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης το 2006 μετά από επίσκεψη του στη Δυτική Όχθη. 
Σοκαρισμένος από την ισραηλινή κτηνωδία και την κατάσταση που αντίκρυσε στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσαν οι Παλαιστίνιοι έγραψε «Δεν χρειαζόμαστε έλεγχο της σκέψης» “we don’t need no thought control” –στίχος από τη μεγάλη επιτυχία another brick on the wall- στον τοίχο του Ισραήλ.

Ο Waters στην ερώτηση κατά πόσο το μποϋκοτάζ έχει αποτέλεσμα και σημαντικό διεθνή αντίκτυπο απάντησε με σεμνότητα ότι «θέλω να πιστεύω ότι έχει».
Συνέκρινε το καταπιεστικό καθεστώς που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και υπενθύμισε ότι η απομόνωση και το μποϋκοτάζ στην ρατσιστική τυραννία τη δεκαετία του ’80 συνέβαλε στην κατάρρευση της.
Ο Roger Waters παίζει το ρόλο του άτυπου πρεσβευτή για το παλαιστινιακό ζήτημα και παραδέχτηκε ότι έχει προσεγγίσει πολλούς συναδέλφους του για την ανάγκη στήριξης των δίκαιων αιτημάτων των Παλαιστινίων.
Ο Waters και άλλοι μουσικοί έγραψαν ανοιχτή επιστολή στον Stevie Wonder, που είχε δεχτεί να λάβει μέρος σε δεξίωση μετά μουσικής του Ισραηλινού Στρατού παρά το γεγονός ότι είναι Πρεσβευτής του ΟΗΕ για την Ειρήνη!
Ο τυφλός μουσικός προς τιμήν του ακύρωσε αμέσως τη συμμετοχή του και δήλωσε ότι «δεν είχε καταλάβει ακριβώς σε τι εκδήλωση θα συμμετείχε». Η είδηση θάφτηκε φυσικά από το σύνολο των καθιερωμένων ΜΜΕ των ΗΠΑ! «Είχαν προφανώς πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούν όπως το μέγεθος του σουτιέν της Κιμ Καρντάσιαν» σχολιάζει ειρωνικά ο Waters.
Ο βρετανός μουσικός χαρακτηρίζει αντιφατικό το γεγονός ότι οι απεσταλμένοι της Ε.Ε που βλέπουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν ζητούν να ληφθούν μέτρα όπως άρση του αποκλεισμού της Γάζας και οι κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε αδιαφορούν πλήρως και δεν κουνάνε το δακτυλάκι τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομιλία που παρέθεσε ο Waters στα Ηνωμένα Έθνη απέτισε φόρο τιμής στην νεκρή αγωνίστρια Rachel Corrie .
Roger Waters: "So long as you don't have equal rights for all, you are practicing apartheid. I can repeat this again and again, and Benjamin Netanyahu can deny it a thousand times. It's not something that controversial. It's a fact."
For more photos and infographics: www.Instagram.com/theIMEU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου