Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Συνάδελφοι φαντάροι, γιατί πρέπει να παλέψουμε και ενάντια στο νέο Μνημόνιο

Μπήκαμε στο στρατό σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και θα βγούμε σε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού. Με αυτή την σκέψη υποδεχόμαστε τα νέα για τη συμφωνία - νέο μνημόνιο και ό, τι την συνοδεύει. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το πως βιώσαμε τα προηγούμενα δύο. Δουλειές πουθενά, γονείς απολυμένοι και χρεωμένοι, περικοπές στον οικονομικό προϋπολογισμό, περικοπές στα σχέδια για το μέλλον. Ακόμη και το κόστος της θητείας δεν ξέρουμε πώς θα το καλύψουμε. Ουσιαστικά οι περισσότεροι από εμάς είπαμε “ας μπούμε και ό, τι γίνει”. Αρκετοί τώρα σκεφτόμαστε να φύγουμε ζητώντας αναβολή. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι αυτή η τραγική πραγματικότητα που αφήσαμε πίσω μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη. 

Μας εξοργίζει η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, του πιο άδικου και ταξικού φόρου. Σε μια ημέρα θα ακριβύνουν τα πάντα, λες και τώρα μας περισσεύουν. Δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν ολόκληρη την εργαλειοθήκη του  ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους των εκπτώσεων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοπαρασκευάσματα. Αυτή η εργαλειοθήκη έχει μέσα μόνο σύνεργα βασανισμού και εξόντωσης εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Η πρώτη φορά αριστερά βάζει στο στόχαστρο και τις τελευταίες εργατικές κατακτήσεις. Στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλύτερες τακτικές, των ομαδικών απολύσεων, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με το στόχο.  Ουσιαστικά μας περιγράφουν μέσα από νούμερα πως η ζωή μας από εδώ και πέρα θα είναι ένας συνεχής αγώνας για επιβίωση, ένα διαρκές κυνήγι για το μεροκάματο, χωρίς δικαιώματα, ένας αγώνας για ψωμί, για να μη βρεθείς στο δρόμο, ένας αγώνας που ο διπλανός μοιάζει ανταγωνιστής. Ούτε η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται πλέον. Με το τέλος της θητείας δε θα γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας, οι τράπεζες θα έχουν αρχίσει τους πλειστηριασμούς. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι συνάδελφοι από την επαρχία. Με τα νέα μέτρα αντικειμενικά η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται. Αρκετοί κάναμε σχέδια για επιστροφή στην ύπαιθρο και τις αγροτικές εργασίες. Άλλη μία πόρτα για το μέλλον μας κλείνει. Οι Σαμαροβενιζέλοι μας τα πήραν όλα, μας γύρισαν ανάποδα να πέσουν τα κέρματα από τις τσέπες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μας πάρει και τις τσέπες.
 Το νέο μνημόνιο δεν επηρεάζει τα νέα αμυντικά δόγματα του ελληνικού στρατού. Η μείωση κατά 300 εκατ ευρώ αφορά εξοπλιστικό υλικό και όχι αμυντικές δαπάνες. Όλοι κατανοούν ότι οι φαντάροι θα πληρώσουν ουσιαστικά αυτή την ‘εξοικονόμηση’.  Είμαστε σίγουροι ότι οι νέες προμήθειες που θα γίνουν με ακριβότερες τιμές θα μειώσουν απότομα τις μερίδες του φαγητού. Περικοπές θα γίνουν στα αναλώσιμα, στη θέρμανση και το νερό. Φοβόμαστε για γενίκευση της χρήσης μεταχειρισμένων ρούχων και επιπλέον περικοπές στα δωρεάν εισιτήρια. Ο υπουργός Π. Καμμένος σε πρόσφατη συνέντευξή του έστειλε το μήνυμα: υπάρχουν ταμπού και θα τα σπάσουμε. Βέβαια ταμπού γι' αυτόν είναι η άρνηση της απλήρωτης εργασίας. Αυτό που θέλουν είναι να στέλνουν παντού φαντάρους για να καλύψουν την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους μέσω του κοινωνικού ρόλου του στρατού. Για να φτιάξουν το τσακισμένο φιλολαϊκό προφίλ τους τα στελέχη της κυβέρνησης εμείς θα πρέπει να γίνουμε δάσκαλοι, γιατροί, μηχανικοί, να καθαρίσουμε παραλίες, να μαζέψουμε σκουπίδια, να κάνουμε τους υπηρέτες, να σβήσουμε τις φωτιές... είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να μας ξεζουμίσουν. Μας έχουν σε ένα τσεπάκι και μας βγάζουν σε όποιο απίθανο σενάριο σκεφτούν όπως ότι θα καλύψει η στρατιωτική φαρμακοβιομηχανία τις ελλείψεις που θα παρουσιαστούν!  Η στρατιωτική βιομηχανία πρέπει και μπορεί να μετατραπεί σε βιομηχανία για ειρηνικούς σκοπούς αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει εργαζόμενους που θα πληρώνονται
Όλα αυτά είναι για εμάς η νέα συμφωνία-μνημόνιο. Είναι όμως και κάτι παραπάνω. Είναι το τέλος της ελπίδας που μας σερβίρανε, η απόλυτη διάψευση ότι μπορούν με κάποιο τρόπο να συναντηθούν φιλολαϊκές πολιτικές με το χρέος, το ευρώ , την ΕΕ και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο πιστέψαμε ότι ήταν πιθανό να μπει ένα φρένο στην κατρακύλα της φ και της νεολαίας. Πόσο μακρινές φαντάζουν τώρα οι υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς, για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και του κατώτατου μισθού; Όσο και αν προσπαθούν να δούνε το ποτήρι μισογεμάτο, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό-φιλολαϊκό στο νέο μνημόνιο. Από τα 85 περίπου δις που υποτίθεται ότι θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας τα περισσότερα θα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μόλις 7 δις περισσεύουν. Πανηγυρίζουν υα κυβερνητικά παπαγαλάκια ότι κερδίσαμε την έναρξη της συζήτησης για το χρέος αλλά η Σύνοδος Κορυφής τονίζει ότι το ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές, πλήρως και εγκαίρως. Πανηγυρίζουν επίσης για το επενδυτικό πακέτο των 35 δις και τα 25 δις που θα πάνε για επενδύσεις προερχόμενα από το νέο ΤΑΙΠΕΔ. Αλήθεια όμως πόσο απέχει ο κόσμος των επενδύσεων από τον κόσμο της επιβίωσης; Ίσως  όσο το ναι από το όχι. Κανένα πανηγύρι δε χωράει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Είναι κλοπή λαϊκής περιουσίας είτε τα χρήματα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους είτε σε ιδιωτικές επενδύσεις.
 Πάνω απ' όλα επιβεβαιώνεται πως η νέα κυβέρνηση έχει και αυτή ως απόλυτο οδηγό την καπιταλιστική ανάπτυξη. Δεν είναι υποχωρητικοί και ανίκανοι. Εμπνέονται από τα σύγχρονα αστικά στρατηγικά οράματα για πολυεπίπεδες συμμαχίες που θα εξυπηρετούν τις νέες business του ελληνικού κεφαλαίου. Θα συνεχίσουν την επιθετική πολιτική στην χάραξη των ΑΟΖ και στο μοίρασμα των ενεργειακών κοιτασμάτων και πάνω απ' όλα θα αναπαράγουν τα δόγματα της εθνικής ενότητας, βγάζοντας έξω από αυτή κάθε φωνή αμφισβήτησης. Έχει τελικά και η “αριστερά” τους εσωτερικούς της εχθρούς. Δεν το έχουν σε τίποτα να μας βάλουν να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης είτε με τη μορφή δυνάμεων καταστολής είτε ως θύματα στα επόμενα θερμά επεισόδια. Δε μας εκπλήσσουν οι πρόσφατες δηλώσεις για τις διαδηλώσεις και τις πυρκαγιές. Παντού ανακαλύπτουν ασύμμετρες απειλές και πράκτορες που υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η στρατευμένη νεολαία να μην αξιοποιήσει την εμπειρία από τους ανυποχώρητους αγώνες που δε σταμάτησε στιγμή να δίνει. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη βγάλει τα συμπεράσματά της στη νέα κατάσταση. Καμία απάντηση δε μπορεί να δοθεί εκ των έσω όσο το σύστημα θωρακίζεται με τέτοιο τρόπο. Θα ελέγχουν από την ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το ΤΑΙΠΕΔ. Κάθε προηγούμενο και επόμενο νομοσχέδιο πρέπει να έχει την έγκριση των θεσμών ενώ για κάθε απόκλιση από τους στόχους θα υπάρχει αυτόματη περικοπή δαπανών. Κάθε όχι του λαού που θα μένει σε θεσμικό επίπεδο θα γίνεται αυτόματα ναι. Η μάχη για την επιβίωσή μας περνάει μόνο μέσα από το σύγχρονο επαναστατικό ρεαλισμό που δε μπορεί παρά να έρχεται σε πλήρη ρήξη με παλιά και νέα μνημόνια, το ευρώ και την ΕΕ. Να γκρεμίσουμε τώρα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Το εργατικό κίνημα που θα ρίξει αυτή την κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί καμία επόμενη. 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου