Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

«Εσωτερικός εχθρός» και οι πρόσφυγες;


Άσκηση εισβολής σε οίκημα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των «ασύμμετρων απειλών» εντός πόλεων
Την ώρα που οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα και γίνονται αφορμή -μεταξύ άλλων- για μισαλλόδοξες και ρατσιστικές αναφορές περί «εισβολής λαθραίων», μια πολύ ανησυχητική είδηση πέρασε στα ψιλά: στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 80ής ΑΔΤΕ (Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) πραγματοποιήθηκε στην Κω, στο νησί νούμερο-δύο σε αριθμό αφίξεων προσφύγων, η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων, κατά την οποία δοκιμάστηκε «η ετοιμότητα του τμήματος άμεσης επέμβασης του σχηματισμού σε αγώνα σε αστικό ιστό».
Πρόκειται ακριβώς για την ίδια άσκηση, με τα ίδια σενάρια, τα ίδια μέσα -π.χ. μπουλντόζες εφορμούν εναντίον οδοφραγμάτων- που εντάσσεται στην εφαρμογή των δογμάτων άμυνας για την αντιμετώπιση των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, μέσα στις οποίες προφανώς εντάσσονται κινητοποιήσεις εργαζομένων και μεταναστών.
«Οταν στο πρόσφατο παρελθόν αποκαλύφθηκε η διεξαγωγή από τον στρατό, και πιο συγκεκριμένα από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, της άσκησης καταστολής πλήθους “ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ”, αρχικά ο τότε ΑΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος και ο τότε υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης έκαναν ότι δεν γνώριζαν τίποτε και αργότερα δικαιολογήθηκαν, τονίζοντας ότι πρόκειται για άσκηση ενταγμένη σε ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και αφορά τις επιχειρήσεις εκτός συνόρων» θυμίζει ανακοίνωση του Δικτύου Σπάρτακος για το θέμα.
Καταγγελία

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων καταγγέλλει επιπλέον πως και στην Κάλυμνο πριν από λίγες μέρες «ο στρατός επιχείρησε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και να στραφεί ένοπλα εναντίον των προσφύγων, καθώς ο διοικητής άμυνας του νησιού έθεσε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τη μονάδα (Τάγμα Εθνοφυλακής) και ετοιμάστηκε για επέμβαση, καθώς σημειώνονταν οργισμένες κινητοποιήσεις εξαθλιωμένων προσφύγων».

Λίγους μήνες μετά τις δηλώσεις του τέως υπουργού Πάνου Καμμένου «για δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβουν αποστολές εσωτερικής ασφάλειας κατά ξένων στοιχείων», η προετοιμασία της στροφής του στρατού εναντίον των προσφύγων-μεταναστών έρχεται ως αποτέλεσμα της ακροδεξιάς προπαγάνδας και της υιοθέτησης απόψεων της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει ως πάγια θέση την ενεργοποίηση του στρατού για την «αντιμετώπιση» των μεταναστών.
Αμυντικό δόγμα


Τμήμα της στρατιωτικής άσκησης αφορούσε το γκρέμισμα οδοφραγμάτων με μπουλντόζα | 

Σύμφωνα πάντως με το επίσημο αμυντικό δόγμα της χώρας, όπως αναθεωρήθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 20/9/2001 επί πρωθυπουργίας Σημίτη και υπουργίας Τσοχατζόπουλου, αποστολή των ενόπλων δυνάμεων συνιστά (και) η καταπολέμηση των «ασύμμετρων απειλών».

Ως τέτοιες αναγορεύoνται η «διεθνής τρομοκρατία», το «διεθνές οργανωμένο έγκλημα», το «εμπόριο ναρκωτικών», η «διαφθορά», η «λαθρομετανάστευση», αλλά και κάθε «σύγκρουση» (γενικά), όπου «από τη μία βρίσκεται ένα οργανωμένο κράτος και από την άλλη έχουμε “ομάδες” συμφερόντων».

Μερικούς μήνες αργότερα ο τότε αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαρβάλας, με επίσημη ομιλία του στη Ναυτική Σχολή Πολέμου (21.8.2002) πρόσθεσε στα καθήκοντα του στρατού και την αντιμετώπιση του (πολιτικού) «ριζοσπαστισμού» εν γένει...
Δεν είναι η πρώτη

Η άσκηση καταστολής πλήθους που πραγματοποιήθηκε στην Κω προστίθεται σε μια σειρά άλλων ανάλογων επί ελληνικού εδάφους.

Μία από τις πρώτες ασκήσεις καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β’ Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.

Στις 13-15 Ιουνίου 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν με πλακάτ κατά του ΝΑΤΟ», είδηση που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων εκείνη την εποχή.

Λίγες μέρες αργότερα ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ., Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ως υπουργός Αμυνας υπογράφει, μαζί με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, απόφαση σύμφωνα με την οποία ακόμα και δόκιμοι υπαστυνόμοι της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας μπορούν να παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα στο κέντρο εκπαίδευσης ανορθόδοξου πολέμου (ΚΕΑΠ) της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στις 29 Ιουλίου 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής γίνεται άσκηση στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου».

Τον Ιανουάριο του 2010 πραγματοποιείται «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του ΓΕΣ, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που περιελάμβανε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής) με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».

Προ διετίας στην περίπτωση της 71ης Ταξιαρχίας οι φαντάροι έπαιζαν τον ρόλο των διαδηλωτών, ώστε να εκπαιδευτούν τα στελέχη σε ρόλο ΜΑΤατζή για την προστασία του Πενταγώνου, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες του Δικτύου «Σπάρτακος»- υπήρχαν προετοιμασίες, ώστε η ταξιαρχία να συμμετάσχει εναντίον του μεγάλου αντιμνημονιακού συλλαλητηρίου της 12ης Φεβρουαρίου 2012.

http://www.efsyn.gr/arthro/esoterikos-ehthros-kai-oi-prosfyges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου