Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ο τρόμος θρέφει τη Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν σε προεκλογική συγκέντρωση στην Λιλ
Οι επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αναμένεται να ταράξουν το πολιτικό τοπίο την Κυριακή στην Γαλλία, με την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να αποκομίσει σημαντικά κέρδη. 

Το κόμμα της είναι το μόνο που μπορεί να καθησυχάσει την χώρα αυτή την στιγμή «της ατελείωτης θλίψης» διακήρυξε μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λίλ, ενθουσιάζοντας το πλήθος. Ο θάνατος των 130 ανθρώπων στο Παρίσι ήταν, ισχυρίστηκε, το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδράνειας, των ψεμμάτων και πάνω από όλα της «παρανοϊκής, άκριτης μεταναστευτικής πολιτικής».

Με τον κόσμο όρθιο να χειροκροτεί, η Λεπέν τόνισε ότι μόνο 10 μήνες μετά το αιματηρό χτύπημα στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύει τους Γάλλους από μια ακόμα επίθεση και «είναι κάτι παραπάνω από υπεύθυνη γι αυτό». Και με τους παρευρισκομένους να φωνάζουν ρυθμικά «Ολάντ παραιτήσου!», χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο «πολέμαρχο που δεν έχει μετρήσει καλά τον εχθρό του» 
Παρότι η δημοτικότητα του Ολάντ έχει αυξηθεί μετά το μακελειό, δεν έχουν αυξηθεί αντίστοιχα τα ποσοστά του Σοσιαλιστικού κόμματος και των υποψηφίων του. Και τελικά αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι αυτό που θα καταγράψει τα περισσότερα κέρδη. 
Και πριν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου τα προγνωστικά έδιναν στο Εθνικό Μέτωπο ιστορικά υψηλά ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές.
Αλλά η Λεπέν φρόντισε να αποκομίσει επιπλέον πολιτικό κέρδος από το γεγονός ότι η απάντηση του Ολάντ στην τρομοκρατία περιελάμβανε αυστηρά μέτρα ασφαλείας- όπως αυξημένο έλεγχο στα σύνορα, περιπολίες ενόπλων στρατιωτών και αστυνομικών και ανάκληση της γαλλικής υπηκοότητας στους υπόδικους για τρομοκρατία- μέτρα που η ίδια στήριζε εξ αρχής. Ο Ολάντ, είπε η Λεπέν με μεγάλη δόση ειρωνείας, διάλεξε τα μέτρα που πήρε «από το καλάθι του Εθνικού Μετώπου». 
Περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ψηφοφόρους δηλώνουν ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι δεν τους άλλαξαν γνώμη για το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές.  Αλλά η ήδη ισχυρή θέση του Εθνικού Μετώπου έχει ενισχυθεί περαιτέρω και οι ψηφοφόροι της αναμένεται να πάνε μαζικά στις κάλπες.


Το κόμμα, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις προβλέπεται να κερδίσει τον έλεγχο τουλάχιστον δυο από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας για πρώτη φορά, που παραδοσιακά ήταν οχυρά της αριστεράς. 
Για την Λεπέν η διευρυμένη περιφέρεια Nord-Pas-de-Calais-Picardiein στον βορρά, με χαρακτηριστικά τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας και τα πολλά λουκέτα σε μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εφαλτήριο ενόψη των προεδρικών εκλογών του 2017, ενώ στον νότο  η ανιψιά της, Μαριόν Λεπέν θεωρείται πιθανόν να επικρατήσει στην Provence-Alpes-Côte d’Azur, που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο εύπορες περιοχές της χώρας, που προς το παρόν βρίσκεται στα χέρια των Σοασιαλιστών.
πηγή:efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου