Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Γιατί παρά την Απελευθέρωση των 2 Στρατιωτικών ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ελλοχεύει;


Η παρέμβαση μας αποσκοπεί στην διατύπωση ορισμένων συμπερασμάτων για το πως διαμορφώνεται το πεδίο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού την επομένη της Απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών.
Εύκολα μπορεί λοιπόν κανείς να διαπιστώσει ορισμένες  αντιθέσεις σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.
Πρόκειται για αντιθέσεις σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το ελληνικό κράτος απέναντι στο αντίστοιχο Τουρκικό. 
Σε επίπεδο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ υπάρχει ομοφωνία στο πολιτικό-οικονομικό αστικό σύστημα εξουσίας που είναι αποφασισμένο να εμπλέξει τον εργαζόμενο λαό μας σε Πόλεμο για να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά του συμφέροντα.
Οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις αποδεικνύουν τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την αναπάντεχη απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών, καθώς κατέρρευσε ο σχεδιασμός της εν όψει των κρίσιμων γεγονότων που αναμένονται στην Κύπρο το Φθινόπωρο (γεώτρηση της Exxon Mobil το Σεπτέμβριο στο οικόπεδο 10).
Μια επιθετική πολιτική που θέλησε να εργαλειοποιήσει το ζήτημα των 2 συλληφθέντων Στρατιωτικών. Να δώσει χαρακτήρα υπεράσπισης "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", να εκθέσει το καθεστώς Ερντογάν διεθνώς και κυρίως να απευθυνθεί στο θυμικό του λαού μας, στο λαβωμένο φιλότιμο από την μακρόχρονη κράτηση των δύο Στρατιωτικών, ενδυναμώνοντας την ταύτιση Λαού-Στρατού που επιχειρεί μεθοδικά. 
Σε αυτήν την προσπάθεια  οικοδόμησης "εθνικής ενότητας" είχε την στήριξη καθεστωτικών συγκροτημάτων του Τύπου (ΔΟΜ, Καθημερινή κλπ), όλων των καθεστωτικών ΜΜΕ.
Να το πούμε απλά: 
είναι άλλο να παρουσιάζεις την ελληνοτουρκική σύγκρουση ως υπεράσπιση των 2 στρατιωτικών, και άλλο ότι υπερασπίζεις τις διεκδικήσεις ενεργειακών κοιτασμάτων, ΑΟΖ και εμπορικών-ενεργειακών ροών!
Αυτός ο τυχοδιωκτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει ως πιόνια τους Έλληνες στρατιωτικούς, ως Αναλώσιμους την νεολαία και τον κόσμο της εργασίας, εκφράζεται με συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις.
Στις 8 Αυγούστου, ο υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος μιλώντας στον Real FM και τον Νίκο Στραβελάκη, αποκάλυψε ότι τη σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών την είχε οργανώσει ο Ταγίπ Ερντογάν.... 

To οργανωμένο σχέδιο από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν...
«Το προσχεδίασε ο Ερντογάν. Ήθελε να συλληφθούν για να έχει ομήρους και να πάει τελικά στη συναλλαγή για τους 8». Είχε οργανώσει τη σύλληψή τους καιρό πριν», τόνισε.
Στις 13 Αυγούστου ακολουθεί η παρέμβαση Κουβέλη που αποκαλύπτει το πως βλέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κλιμακώνεται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός -εστιάζοντας στην ΑΟΖ της Κύπρου-, αλλά και το ζήτημα της κράτησης των 2 στρατιωτικών. Εύκολα διαπιστώνει κανείς την απόσταση που χωρίζει τους πρόσφατους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου από τις εκτιμήσεις Κουβέλη, αναδεικνύοντας τον Πάνο Καμμένο "που ευχαριστεί την Παναγία την Ελευθερώτρια" πιο κοντά στην πραγματικότητα...
Διαβάζουμε λοιπόν:
"Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 247, ο κ. Κουβέλης, η ηρεμία είναι αναγκαίο συστατικό για την ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις καλές σχέσεις γειτνίασης και όχι για ένα ταραγμένο πεδίο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να προβεί σε ενέργειες έντασης εντός της κυπριακής ΑΟΖ το αμέσως επόμενο διάστημα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ένταση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, λέγοντας ότι η άρνηση του Ερντογάν να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα δείχνει τον συνολικό τρόπο που ενεργεί. «Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά η οποία δείχνει να αντανακλάται και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε αναδείξει το θέμα σ` όλα τα διεθνή φόρα», σημείωσε".

Παράλληλα, τις πυρκαγιές αντιμετωπίζουν φαντάροι και ανεπαρκείς δυνάμεις της πυροσβεστική χωρίς μέσα-εξοπλισμό, αλλά ο ΑΝΥΕΘΑ Φ.Κουβέλης δηλώνει: 

«Το επίπεδο των εξοπλισμών μας είναι καλό, είμαστε σε διαδικασία ανανέωσης του στόλου των f-16 καθώς και της αγοράς γαλλικών φρεγατών»!

Βλέπεις, λεφτά υπάρχουν μόνο για πολεμικούς εξοπλισμούς προκειμένου να κάνει το ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ο Ελληνικός Στρατός σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, για τις πολεμικές προετοιμασίες που απαιτεί ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός. 

Κάπως έτσι κάηκαν 96 συνάνθρωποι μας...

Αποκορύφωμα αυτής της επιθετικής πολεμοκάπηλης πολιτικής ήταν η Αναστολή των ΜΟΕ στις 13 Αυγούστου, που δημοσιογράφοι δικαιολόγησαν ως μέσο πίεσης για την Απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών. Γράφαμε στην ανακοίνωση μας: 


Πρόκειται για μια επικίνδυνη, επιθετική ενέργεια με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που Αναστέλλει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Μέχρι τώρα υπήρχαν καταγγελίες μεταξύ των κρατών ότι παραβίαζαν τα ΜΕΟ, με το Ελληνικό κράτος όμως να οικοδομεί το προφίλ της συνιστώσας που θέλει την αυστηρή τήρηση τους!

Με σήμα που έφθασε σ΄ όλα τα Γενικά Επιτελεία ανακοινώθηκε πως αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το 2018. Η αναστολή των ΜΟΕ ισχύει μέχρι νεωτέρας, όπως αναφέρεται.

Η Απελευθέρωση των 2 Στρατιωτικών ανατρέπει αυτούς τους σχεδιασμούς και δημιουργεί νέα δεδομένα. Δεδομένα που δεν μπορούν να θεωρηθούν μονοσήμαντα ως αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων αλλά αποκαλύπτουν τις βαθύτερες επιδιώξεις του τουρκικού αστικού κατεστημένου.

Η Τουρκία επιχειρεί να οικοδομήσει το προφίλ κράτους που θέλει την ειρηνική διευθέτηση και επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Στρατηγικά συμφέροντα συγκρούονται. To τουρκικό καθεστώς προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς στόχους της αστικής του τάξης θα παίξει όλους τους ρόλους... Θα εκμεταλλευτεί όλες τις αντιθέσεις (και ο προσεκτικός αναγνώστης των πολιτικών εξελίξεων θα παρατηρήσει ότι τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν ταυτίζονται). Ήδη μετρά τις θετικές συνέπειες για τη λαβωμένη τουρκική οικονομία οικονομία -σημαντική παράμετρος των εξελίξεων- μετά την απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών. https://www.defence-point.gr

Ας δούμε λοιπόν το κλίμα που διαμορφώνει ο καθεστωτικός τύπος στη γειτονική χώρα, αλλά και τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης:
Με τον τίτλο “Ξεκινά μια καινούργια αρχή με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών” μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, και αναπαράγουν και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από την Κάρπαθο. Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι ο κ. Παυλόπουλος είπε πως πρόκειται για ευτυχή εξέλιξη και συνεχίζει με τις δηλώσεις του Προέδρου: “Στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών αποτελεί η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η εξέλιξη αυτή δείχνει και τον δρόμο “που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Παράλληλα με τις όποιες εξελίξεις σηματοδοτεί η Απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών έχουμε την αύξηση των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και περιστατικά με Τούρκους ψαράδες που μόνο τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν.
Το Τουρκικό κράτος θέλει Συγκυριαρχία-Συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο-Κύπρο-Ανατολική Μεσόγειο. Επιχειρεί να δημιουργήσει δεδομένα και να οδηγήσει το ελληνικό κράτος σε Διαπραγματεύσεις.
Από την άλλη μεριά η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως "ελληνική λίμνη". Προβάλλοντας το εθνικό αφήγημα για το Καστελόριζο, υπολογίζοντας στην κυριαρχία της Ελληνοκυπριακής αστικής τάξης και στο σύνολο των συμμαχιών που οικοδομεί με τις ΗΠΑ, τους Άξονες του Πολέμου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου ευελπιστεί ότι θα επιβάλλει τα στρατηγικά του συμφέροντα.
Ο επικίνδυνος ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός αλληλοδιαπλέκεται με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με τους εμπορικούς πολέμους ΗΠΑ-ΕΕ-Κίνας-Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας να εντείνονται!

Το πως διαμορφώνεται το πεδίο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού σύμφωνα με την οπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτει και πάλι ο Φώτης Κουβέλης. Οι συνέχειες της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και οι αντιθέσεις είναι οφθαλοφανείς.
Ο ΑΝΥΕΘΑ στέκεται απέναντι στον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο όταν δηλώνει:  

"Εγώ δεν είχα στοιχεία για την απαγωγή των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών" . 
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν σηματοδοτεί και την άρση της αναστολής της εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις.
Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή “Καλοκαίρι μαζί στις 7” ότι “πρέπει να αναμείνουμε” να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. http://www.onalert.gr


Δηλαδή η κράτηση των 2 στρατιωτικών ήταν πρόφαση;
Ο Κουβέλης διαφοροποιείται από τον Πάνο Καμμένο όσον αφορά την εκτίμηση για τις συνθήκες σύλληψης των 2 στρατιωτικών, αλλά το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης είναι απόλυτα σύμφωνοι:
στη διατήρηση της Άρσης των ΜΟΕ
ενταντικοποίηση της προμήθειας πολεμικών εξοπλισμών αξίας ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ και ας καιγόμαστε από την εξαφάνιση των πυροσβεστικών αεροσκαφών
την ενταντικοποίηση των πολεμικών προετοιμασιών αδιάφορα αν σημειώνεται ΡΕΚΟΡ στις Αυτοκτονίες - Δολοφονίες στρατιωτών και ΕΠ.ΟΠ.
Ο κοινωνικός πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις αποτελούν μια συνέχεια
Εμείς καλούμε το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα, στην Ελλάδα και στην Τουρκία σε εγρήγορση.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ για Ελληνική Ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΕΕ
Λέμε ΟΧΙ στις ΑΟΖ, στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων και τους αγωγούς:
φέρνουν κέρδη στις εταιρείες, πόλεμο και προσφυγιά , οικολογική καταστροφή
Απάντηση μας ο Κοινός αγώνας Ελλήνων και Τούρκων Φαντάρων.
Απαιτείται Κοινός αγώνας των εργαζομένων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο-Βαλκάνια ενάντια στις κυβερνήσεις του πολέμου, στον εθνικισμό και το φασισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου