Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Η "Πειρατεία" των Απελπισμένων και το Ρεσάλτο των "Απελευθερωτών"!



AP Photo/Rene' Rossignaud
Πραγματικά είναι στιγμές που επιλέγεις με ποιους πας και ποιους αφήνεις.
Με ποιους είσαι και ποιοι είναι οι Εχθροί σου.
Γιατί γίνεται πόλεμος κοινωνικός και ιμπεριαλιστικός, πόλεμος εναντίον των προσφύγων.
Και πρέπει να πάρεις θέση.
Ενεργή.
Γιατί εδώ δεν χωράει το "δεν ξέρω...", "δεν με ενδιαφέρει...".
Τα όσα σημειώθηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες ώρες είναι ενδεικτικά της συμμαχίας που έχουν στήσει Ελληνικό και Τουρκικό κράτος, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, εναντίον των λαών.

Την άλλη φορά που θα ακούσεις ότι η Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει ρόλο Χωροφύλακα στη Μεσόγειο με αντικείμενο των επιχειρήσεών τους την αντιμετώπιση των ασύμμετρων Απειλών -πρόσφυγες, πειρατεία κλπ- θυμίσουμε και τα όσα έγιναν πρόσφατα.

Στη Μάλτα το πλοίο που είχαν «καταλάβει» μετανάστες
Ένα δεξαμενόπλοιο είχε διασώσει την Τρίτη το βράδυ στα ανοικτά της Λιβύης μετανάστες.
Ο καπετάνιος αποφάσισε να τους επιστρέψει στην Λιβύη.
Την ώρα που το δεξαμενόπλοιο «Elhiblu 1» με σημαία Παλάου πλησίαζε στην Τρίπολη οι μετανάστες το ανάγκασαν να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί βόρεια.
Σύμφωνα με την αρθρογραφία το δεξαμενόπλοιο συνέχισε παρόλα αυτά την πορεία του προς τη Μάλτα, με το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να καταφέρνει να επικοινωνήσει με τον καπετάνιο όταν το πλοίο βρισκόταν 30 μίλια από τις ακτές.
«Ο καπετάνιος δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν είχε τον έλεγχο του πλοίου και ότι το πλήρωμά του αναγκάστηκε και δέχθηκε απειλές από κάποιους μετανάστες προκειμένου να τους οδηγήσει στη Μάλτα», υποστήριξε το Πολεμικό Ναυτικό σε ανακοίνωσή του.
Ένα πλοίο περιπολίας εμπόδισε το δεξαμενόπλοιο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας και μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων με την υποστήριξη πολλών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ενός ελικοπτέρου στάλθηκε στο Elhiblu 1 «για να επαναφέρει τον έλεγχο του πλοίου στα χέρια του καπετάνιου». Με τη συνοδεία του Πολεμικού Ναυτικού το δεξαμενόπλοιο έφτασε στο λιμάνι της Βαλέτας.
Κάποιοι συνελήφθησαν, άλλοι αποβιβάστηκαν στη Μάλτα κι άλλοι μεταφέρθηκαν πίσω στην αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία της Μάλτας έχει βάλει χειροπέδες σε κάποιους από τους μετανάστες και τους έχει οδηγήσει σε φορτηγάκια, ενώ συνεχίζεται η αποβίβαση των υπολοίπων.
Την ίδια ώρα άλλοι μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη από τη λιβυκή ακτοφυλακή, σύμφωνα με τον Σαλβίνι και τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea- Eye.
Η Sea- Eye, το πλοίο της οποίας Alan Kurdi βρισκόταν την Τρίτη στην περιοχή όπου έγινε η διάσωση, ανέφερε ότι άκουσε τη συνομιλία μέσω ασυρμάτου μεταξύ του ευρωπαϊκού αεροσκάφους και του καπετάνιου του δεξαμενόπλοιου μετά τη διάσωση.
«Ο καπετάνιος διέσωσε τους ανθρώπους και ζήτησε βοήθεια. Δήλωσε ξεκάθαρα μέσω ασυρμάτου ότι οι άνθρωποι ήταν αναστατωμένοι και δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη Λιβύη», εξήγησε η Sea-Eye σε ανακοίνωσή της.
Για τον Σαλβίνι είναι πειρατές
Ανάμεσα στους 108 διασωθέντες βρίσκονται 31 γυναίκες και παιδιά, που επέβαιναν σε δύο μικρές λέμβους και τους οποίους είχε εντοπίσει ευρωπαϊκό στρατιωτικό αεροσκάφος να βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Όμως, ο Μάτεο Σαλβίνι έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν είναι μετανάστες σε δύσκολη κατάσταση, είναι πειρατές, θα δούνε την Ιταλία μόνο με κιάλια».
Σήμερα επανήλθε επιμένοντας πως «πρόκειται για την πιο προφανή απόδειξη ότι δεν μιλάμε για επιχειρήσεις διάσωσης φτωχών ναυαγών που διαφεύγουν από τον πόλεμο αλλά για μια εγκληματική διακίνηση ανθρώπων, η διαχείρισή της οποίας γίνεται με εγκληματικό τρόπο».
Επιστροφή στη Λιβύη
Εδώ και χρόνια τα εμπορικά πλοία που κυκλοφορούν στα ανοικτά της Λιβύης δέχονται συχνά αιτήματα από την ακτοφυλακή της χώρας να επέμβουν για να σώσουν μετανάστες που κινδυνεύουν στη θάλασσα.
Όμως από τότε που η Τρίπολη έχει αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων αυτών από τη Ρώμη τα πλοία έχουν εντολή να επιστρέφουν τους μετανάστες στη Λιβύη, προς μεγάλη απογοήτευση των τελευταίων καθώς κινδυνεύουν να υποβληθούν σε έναν νέο γύρο κακοποιήσεων.
Τους τελευταίους μήνες επανειλημμένα πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λιβύη αρνήθηκαν να αποβιβαστούν από τα πλοία και οι λιβυκές αρχές κατέφυγαν στη χρήση βία.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Άντριου Γκίλμορ έκανε λόγο για βασανιστήρια και βιασμούς που έχουν υποστεί πολλοί μετανάστες στη Λιβύη, ενώ κάλεσε την ΕΕ να αναθεωρήσει τη στήριξη που παρέχει στη λιβυκή ακτοφυλακή.
«Οι διασωθέντες επιστρέφουν στην κόλαση και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πληρώματα εμπορικών πλοίων που δεν είναι προετοιμασμένα και πολύ μικρότερα σε αριθμό (από τους μετανάστες), τα οποία πρέπει να τους εξηγήσουν ότι θα τους επιστρέψουν ακριβώς στο μέρος από όπου προσπάθησαν να διαφύγουν με κίνδυνο τη ζωή τους. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τη νέα αυτή κλιμάκωση», σχολίασε ο Γκόρντεν Ίσλερ της Sea- Eye.
Αλήθεια, ποιοι είναι οι Πειρατές;
Στο ερώτημα αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε όλοι.
Απαντά η Ακροδεξιά και τα επίσημα κράτη που δεν τους νοιάζουν οι χιλιάδες πνιγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.
Δεν τους νοιάζει γιατί δεν μας θεωρούν ανθρώπους.
Αυτοί βλέπουν μόνο πλουτοπαραγωγικές πηγές που πρέπει να καταληστεύσουν.
Και μετά σηκώνουν Αισχρά Τείχη για να περιφρουρήσουν την ευημερία τους που οφείλουν στην καταστροφή ολόκληρων λαών, στην εκμετάλλευση, καταπίεση, ταπείνωση του κόσμου της εργασίας.
Αυτοί λοιπόν κάνουν Πειρατεία στις ζωές μας, αυτοί κουρσεύουν τη Μεσόγειο και κρύβουν τον πόλεμο που διεξάγουν πίσω από την προπαγάνδα για την καταπολέμηση των διακινητών.
Σε όλα αυτά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια.
Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Είναι πόλεμος...
Είναι ο πόλεμος που διεξάγει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τα κράτη του Ολοκληρωτικού Καπιταλισμού.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Εφημερίδα των Συντακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου