Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί καίγονται να αγοράσουν Φρεγάτες; Ποιος ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνεται η προπαγάνδα για την αναγκαιότητα απόκτησης τεσσάρων Φρεγατών, εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, ελικοπτέρων, τορπιλών και άλλων όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό. Πολεμικές βιομηχανίες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Βρετανία ανταγωνίζονται σκληρά για να κερδίσουν τα πολεμικά συμβόλαια αξίας πολλών ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ Ευρώ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και το εθνικό μπλοκ που συγκροτεί το σύνολο της αντιπολίτευσης, τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όλος ο αστικός κόσμος κάνουν λόγο για τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της πολεμικής κρίσης με την Τουρκία.

Όμως είναι έτσι τα πράγματα;

Θέτουμε αυτό το ερώτημα αφενός γιατί η ίδια η κρίση είχε ως διακύβευμα τους όρους μοιρασιάς της Ανατολικής Μεσογείου, αφετέρου αν δούμε προσεκτικά τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, στρατιωτικών και αναλυτών, κανείς δεν μιλά πλέον για «αμυντικές ανάγκες». Εν προκειμένω, περιγράφεται ένα πολύ πιο επιθετικό, επεκτατικό σχέδιο που εμπεριέχει τους όρους διεξαγωγής του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού, αλλά θέλει ως πεδίο δράσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μια πολύ ευρύτερη ζώνη, από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο, από την Αφρική έως τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό!

Σε πρόσφατη ανακοίνωση μας τονίζαμε:

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει τονίσει ότι το Ελληνικό κράτος μετατρέπεται σε Ισραήλ των Βαλκανίων υπερασπίζοντας τους στρατηγικούς αστικούς σχεδιασμούς, επιδιώκοντας την «γεωστρατηγική αναβάθμιση».

Με παρανομαστή το ενεργειακό ζήτημα, οι ελληνικοί αστικοί σχεδιασμοί και οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις αλληλοδιαπλέκονται. Οι επιδιώξεις του ελληνικού αστικού κόσμου επεκτείνονται από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Από τον έλεγχο των Βαλκανίων -έχει ρόλο το ελληνικό κράτος στην είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το "πέταγμα" της Ρωσίας από τα Βαλκάνια και τον εναγκαλισμό τους από τις ΗΠΑ- και των θαλάσσιων ροών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την Αφρική και τον Περσικό Κόλπο, το ελληνικό κράτος τίθεται συχνά στην αιχμή του Δυτικού ιμπεριαλιστικού δόρατος ενάντια σε Ρωσία, Κίνα και Ιράν.

Η προπαγάνδα περί "τουρκικής επιθετικότητας" που ερμηνεύει μονόπλευρα τον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό, αποκρύπτει τους επιθετικούς αυτούς στρατηγικούς σχεδιασμούς της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Οι Πολεμικοί εξοπλισμοί, οι δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις μισθοφόρων στρατιωτών, η Αύξηση της θητείας, βρίσκουν την συνέχεια τους σε επέκταση των συμμαχιών με χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και την ενίσχυση των πολεμικών συμμαχιών με τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Γαλλία. Τέλος, με την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, με την ακόμη πιο ενεργή πολεμική συμμετοχή σε επεμβάσεις.


ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ-ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ

Νομίζουμε ότι η δράση του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί μια πολύ σαφή επιβεβαίωση όλων των παραπάνω εκτιμήσεων. Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού πρωτοστατούν και συμμετέχουν συνεχώς σε επιχειρήσεις που έρχονται να υπερασπίσουν με πολύ σταθερό τρόπο τόσο τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, όσο και των επιθετικών προσανατολισμών του Δυτικού ιμπεριαλιστικού κόσμου. Ας δούμε λοιπόν αυτές τις επιχειρήσεις:
Καταρχήν, πρόσφατα γράφαμε για την αποστολή της Φρεγάτας ΥΔΡΑ στα ΗΑΕ.
Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει τη Φρεγάτα ΥΔΡΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), στην είσοδο του Περσικού Κόλπου. Η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε την Κυριακή για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισήμως «προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021», στο Αμπου Ντάμπι το διάστημα 21 – 25/2.
Με τα ΗΑΕ, η Κυβέρνηση έχει υπογράψει σε στρατιωτικό επίπεδο (9/12/20) Πρωτόκολλο Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2021. Το τελευταίο περιλαμβάνει και τη «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής». Πρόκειται για την πρώτη τέτοια διμερή συμφωνία που υπογράφει ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 75 χρόνια.

Στις πολεμικές προετοιμασίες με τα ΗΑΕ έρχονται να προστεθούν οι συνεκπαιδεύσεις με την Αίγυπτο, με αποκορύφωμα την τεράστια ετήσια άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ.
Ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί πεδίο ασκήσεων όχι μόνο των δυνάμεων που απαρτίζουν τους Άξονες του Πολέμου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι αντιπαραθέσεις για τα κοιτάσματα της Κύπρου προσφέρουν την ευκαιρία για συνεχείς συνεκπαιδεύσεις των στρατιωτικών δυνάμεων –κυρίως των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού-μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ-Γαλλίας-Ιταλίας κλπ.
Και φυσικά δεν σταματούν στιγμή οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ, συχνά γύρω από την Κρήτη. Επιπλέον στοιχείο που αξίζει προσοχής είναι η συνεκπαίδευση πλοίων του Ελληνικού Και Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΣΑΝ ΤΗΝ COCA COLA!

Πρόσφατα Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε έως τις 10/3 στην Νατοϊκή αρμάδα SNMG-2, η οποία περιπολεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα
Επίσης, Ελληνική φρεγάτα θα ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου Ντε Γκολ που θα πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο το Μάρτη 2021,.
Τέλος, για να ενισχυθεί και η σχέση Ελληνικού και Βρετανικού κράτους, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα συνοδεύσουν τον Ιούνη 2021 το βρετανικό αεροπλανοφόρο Βασίλισσα Ελισάβετ.

Όμως ας επιστρέψουμε ξανά στους ανταγωνιστές της Ανατολικής Μεσογείου…
Γράφαμε στις 11 Δεκεμβρίου 2020
Λυκοσυμμαχίες! Μαζί στην επιχείριση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» τα πολεμικά σκάφη Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ
http://diktiospartakos.blogspot.com/2020/12/sea-guardian.html
Μπορεί οι τόνοι μεταξύ των αστικών κρατών Ελλάδας και Τουρκίας να ανεβαίνουν καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ και τα Ενεργειακά Κοιτάσματα...
Αλλά η διεξαγωγή των Νατοϊκών ασκήσεων δίνει τη δυνατότητα ποικίλων συμπερασμάτων.
Καταρχήν, ο βασικός εχθρός του ΝΑΤΟ που συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις είναι η Ρωσία. Ο βασικός λόγος της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου, η παροχή Ασφάλειας στις πετρελαϊκές εταιρείες. Επίσης, ο έλεγχος των θαλάσσιων εμπορικών και ενεργειακών ροών καθώς αυξάνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Κίνας. Τέλος, το ΝΑΤΟ διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης, πολύ αρνητικό για τους λαούς και του δίνει τη μορφή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Αυτούς τους στόχους επομένως εξυπηρετεί η επιχείρηση «Sea Guardian»

Διαβάζουμε στην σχετική αρθρογραφία:
Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσε σήμερα τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες που πραγματοποίησε από τις 26 Νοεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επικεφαλής της επιχείρησης «Sea Guardian», δρώντας σε στενή συνεργασία με μονάδες και του τουρκικού Ναυτικού.
Στη δύναμη συμμετείχαν το βουλγαρικό «Smeli» και το βρετανικό «Trent», με ταυτόχρονη υποστήριξη υποβρυχίων από Ελλάδα και Τουρκία, όπως και από αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Το ελληνικό κράτος έχει πολύ συγκεκριμένους λόγους, πολιτικούς και οικονομικούς για να διατηρεί πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. Συμμετέχοντας στην Επιχείρηση UNIFIL ΛΙΒΑΝΟΣ και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τις δραστηριότητές του στην Μεσόγειο, με τη συνεκπαίδευση της Φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ με γερμανική Κορβέτα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Λιβάνου στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL MAROPS του ΟΗΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί όχημα για την εξυπηρέτηση των ελληνικών αστικών συμφερόντων. Μάλιστα, το αστικό κατεστημένο επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την σχέση Ελλάδας-ΕΕ στον ανταγωνισμό του με την Τουρκία.
Η Λιβύη, ιδιαίτερα μετά την αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και την υπογραφή του γνωστού συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης, αποτέλεσε πεδίο εφαρμογής των ελληνικών επιδιώξεων, συνενώνοντας βεβαίως τα εθνικά αστικά συμφέροντα με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ που έχουν βλέψεις στη Βόρεια Αφρική.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Μάρτη 2020 εξέδωσε απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης.
Τον Οκτώβρη 2020 το Ελληνικό Πολεμικό ναυτικό ανέλαβε για το Β΄ εξάμηνο 2020, τη διοίκηση της επιχείρησης «IRINI» με πλοίο έδρας Διοικητού, την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΔΡΙΑΣ.
Το Εν Πλω Επιτελείο της Επιχείρησης (FHQ) μεταξύ άλλων στελεχώνεται από 14 Έλληνες επιτελείς και συμμετέχουν από την έναρξη της επιχείρησης μία Φρεγάτα, αεροσκάφη αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), καθώς και επιτελείς στο Εν Πλω και στο Επιχειρησιακό Επιτελείο (FHQ – OHQ).

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΛΕΣ 
ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
diktiospartakos@hotmail.com 
diktiospartakos.blogspot.com 
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου