Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Βιασμοί και απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Γιώργος Μιχαηλίδης

Όταν, τον Ιούνιο του 2022, το ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών λάμβανε μια ιστορική απόφαση με την οποία έκρινε ότι το σύνταγμα δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση, εκατομμύρια φωνές ενώνονταν για να φωνάξουν ότι αυτό θα έχει μια σειρά από επικίνδυνες επιπτώσεις για τον γυναικείο πληθυσμό της χώρας. Έκτοτε, 24 πολιτείες των ΗΠΑ, στις οποίες κατοικούν πάνω από τριάντα εκατομμύρια γυναίκες, έχουν επιβάλλει είτε αυξημένα εμπόδια είτε την απόλυτη πρακτικά κατάργηση των αμβλώσεων.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό JAMA, από τον Ιούνιο του 2022 έως τα τέλη του 2023, σε δεκατέσσερις πολιτείες όπου ισχύει η σχεδόν απόλυτη απαγόρευση των αμβλώσεων, καταγράφηκαν περίπου 65.000 εγκυμοσύνες ως αποτέλεσμα 520.000 καταγεγραμμένων βιασμών. Δεδομένου ότι σε καθεμία απ’ τις παραπάνω πολιτείες καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα μόλις δέκα ή λιγότερες νόμιμες αμβλώσεις ανά μήνα, το συμπέρασμα είναι τρομακτικό: Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες αναγκάστηκαν να γεννήσουν παιδιά που προέκυψαν από το βιασμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εννέα από τις δεκατέσσερις εξεταζόμενες Πολιτείες, ο βιασμός δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις όσον αφορά το δικαίωμα στην έκτρωση ενώ στις υπόλοιπες πέντε, το θύμα θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει καταγγείλει τον βιασμό στην αστυνομία. Όμως, μια πανεθνική έρευνα του 2022 έδειχνε ότι μόλις το 21% των θυμάτων βιασμού είχαν προχωρήσει σε καταγγελία του γεγονότος – για ευνόητους λόγους.

Το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ υπολογίζει σε περίπου τρία εκατομμύρια τις γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες βιώνουν την κατάσταση της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα βιασμού. Το νούμερο είναι από μόνο του τρομακτικό, όμως σε συνδυασμό με την απαγόρευση των αμβλώσεων η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη, καθώς οι επιπτώσεις γέννησης δεκάδων χιλιάδων ανεπιθύμητων παιδιών που έχουν προέλθει από τέτοιου είδους εγκυμοσύνες, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο από την αλλαγή του καθεστώτος των αμβλώσεων, σημαίνει πολύ απλά ότι ένα νέο κοινωνικό ζήτημα δημιουργείται, με θύματα τόσο τις γυναίκες όσο και τα παιδιά. Και πάλι δε τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι φτωχές γυναίκες αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μία στις πέντε γυναίκες που πραγματοποίησαν έκτρωση στο πρώτο μισό του 2023 είχε ταξιδέψει εκτός της πολιτείας που ζει για να της παρασχεθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες, κάτι που όμως για πολλές φτωχές γυναίκες είναι αδύνατον.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (3.2.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου