Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

www.tanea.gr
Με ένα πακέτο συµφωνιών, που ξεκινά από τα αµερικανικά Μπόινγκ και φτάνει έως την ανανέωση της άδειας παραµονής των κινεζικών πάντα στην Ουάσιγκτον, αφήνει σήµερα ο κινέζος πρόεδρος τις ΗΠΑ.
Σε στενότερη συνεργασία κάλεσε από το βήµα του Σινοαµερικανικού Επιµελητηρίου τις ΗΠΑ ο Χου Τζιντάο, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ασίας, όπου, όπως είπε, οι δυο χώρες έχουν ισχυρά συµφέροντα.
«Οι χώρες µας δεν είχαν ποτέ τόσο κοινά συµφέροντα και ποτέ δεν είχαν επωµιστεί τόσες κοινές ευθύνες», τόνισε στο ακροατήριό του ο κινέζος πρόεδρος, επιχειρώντας για ακόµη µια φορά να καθησυχάσει τους αµερικανικούς φόβους απέναντι στην κινεζική επέλαση, µε τη διαβεβαίωση ότι το Πεκίνο είναι σταθερά προσανατολισµένο στην ειρηνική ανάπτυξη και ότι δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για καµία χώρα. Ο Χου απάντησε εµµέσως και στις αµερικανικές αιτιάσεις για το υποτιµηµένο γιουάν, επισηµαίνοντας ότι οι αµερικανοί καταναλωτές αποταµίευσαν περίπου 600 δισεκατοµµύρια την τελευταία δεκαετία χάρη στις εισαγωγές φθηνών κινεζικών προϊόντων. Τόνισε ακόµη ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ µοιράζονται την ευθύνη της παγκόσµιας οικονοµικής ανάπτυξης. «Με την Κίνα, τη µεγαλύτερη αναπτυσσόµενη οικονοµία του κόσµου, και τις ΗΠΑ, τη µεγαλύτερη ανεπτυγµένη οικονοµία του κόσµου, η σταθερή ανάπτυξη των διµερών σχέσεων συµβάλλει αφ’ εαυτού της στην παγκόσµια ειρήνη και τη σταθερότητα», επισήµανε. Από οικονοµικής άποψης, η επίσκεψη Χου στις Ηνωµένες Πολιτείες κρίνεται επιτυχής από τους αναλυτές. Οι δυο πλευρές συµφώνησαν σε ένα πακέτο ύψους 45 δισ. δολαρίων. Τα 200 Μπόινγκ που συµφώνησε να αγοράσει το Πεκίνο αντί 19 δισ. δολαρίων δίνουν µια ανάσα για την αµερικανική οικονοµία αλλά και στον Μπαράκ Οµπάµα: όπως τόνισε ο αµερικανός πρόεδρος στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, η κινεζική παραγγελία θα δηµιουργήσει τουλάχιστον 235.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Οι δυο πλευρές συµφώνησαν ακόµη σε θέµατα πυρηνικής ασφάλειας, αλλά και στην ανανέωση για ακόµη πέντε χρόνια της άδειας παραµονής στην Ουάσιγκτον των δυο κινεζικών πάντα που διασκεδάζουν τους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου Σµιθσόνιαν.

Πριν από την οµιλία του στο Σινοαµερικανικό Επιµελητήριο ο κινέζοςπρόεδρος συναντήθηκε µε οµάδα του Κογκρέσου. Ξεχωριστές συναντήσεις είχε µε τον προσφάτως εκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέινερ και τον επικεφαλής των ∆ηµοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ. Οι αµερικανοί νοµοθέτες ανέλαβαν να σηκώσουν ακόµη περισσότερο τους τόνους στο θέµα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. «Εκφράσαµε τις έντονεςανησυχίες µας για τις παραβιάσεις τωνανθρωπίνων δικαιωµάτων στην Κίνα, στις οποίες περιλαµβάνονται η καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας και οιυποχρεωτικές αµβλώσεις», δήλωσε οΡεπουµπλικανός πρόεδρος της Βουλής.Στο ίδιο πνεύµακινήθηκε και ο Ριντ, ο οποίος δυο ηµέρες νωρίτερα, σε συνέντευξη που είχεπαραχωρήσει στη Βιρτζίνια, είχε αποκαλέσει τον κινέζο πρόεδρο «δικτάτορα». «Επιστρέφω στην Ουάσιγκτον αύριο γιανα συναντηθώ µε τον πρόεδρο της Κίνας.Είναι ένας δικτάτορας. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει µε αυτό το πολίτευµα που έχουν», είχε δηλώσει ο Ριντ για να επιχειρήσει να ανασκευάσει αµέσως µετά: «Ισως δεν θα έπρεπε να πω “δικτάτορας”. Πάντως έχουν πολύ διαφορετικό πολίτευµα από αυτό που έχουµε εµείς». Ανάµεσα στα µέλη του Κογκρέσου, µε τα οποία συναντήθηκε ο ΧουΤζιντάο, ήταν και δυο υποψήφιοι πρόεδροι, ο Ρεπουµπλικανός Τζον ΜΑΚΚΈΙΝ και ο ∆ηµοκρατικός Τζον Κέρι. Ο κινέζος πρόεδρος άκουσε τους αµερικανούς συνοµιλητές του να του ζητούν να τηρήσει σκληρότερη στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα,αλλά και να προχωρήσει στην ανατίµηση του νοµίσµατος της χώρας του. Το ερώτηµα που έθεσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι προς τον Χου αφορούσε τη φυλάκιση του νοµπελίστα Λιου Σιαοµπό. Η απάντηση που έλαβε παραµένει άγνωστη.

Επίσκεψη στο Σικάγο
Ο Χου Τζιντάο άφησε χθες αργά το βράδυ την Ουάσιγκτον για να επισκεφθεί το Σικάγο. Στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο αµερικανός πρόεδρος επαίνεσε τον κινέζο οµόλογό του για το θάρρος του να επισκεφθεί µια πόλη όπου το θερµόµετρο έχει πέσει αυτές τις ηµέρες στους µείον 17 βαθµούς Κελσίου. Εκτός από θαρραλέα, η επιλογή του Χου είναι και προφανής: Το Σικάγο έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερους δεσµούς µε την Κίνα. Στο πανεπιστήµιο της πόλης εγγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες κινέζοι φοιτητές για να παρακολουθήσουν µεταπτυχιακά προγράµµατα, ενώ στα σχολεία της µέσης εκπαίδευσης έχουν επιλέξει τα κινεζικά ως ξένη γλώσσα περισσότεροι από 12.000 µαθητές. Το Σικάγο έχει όχι µία αλλά δύο «Τσάινα Τάουν» και ο δήµος έχει αδελφοποιηθεί µε τους δήµους της Σαγκάης και της Σενιάνγκ από το 1985.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου