Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΑ

www.tanea.gr
«Από την Τρίτη τα πράγµατα εδώ στην Τύνιδα δείχνουν πιο ήσυχα, µοιάζουν να ελέγχονται από Στρατό κι Αστυνοµία. Οι διαδηλώσεις διαµαρτυρίας συνεχίζονται, αλλά σταδιακά οι φασαρίες εκτονώνονται».

Σε φυσιολογικούς ρυθµούς επανέρχεται µέρα µε τη µέρα η ζωή στην Τυνησία. Το διαπιστώνουν και οι Ελληνες που κατοικούν µόνιµα εκεί. Εζησαν µε αγωνία τις πρόσφατες ταραχές, που είχαν ως θλιβερό απολογισµό 78 νεκρούς και δεκάδες τραυµατίες κι οδήγησαν στην ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπεν Αλι, στον σχηµατισµό νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Πρόκειται για συνολικά δεκαοκτώ οικογένειες µε περίπου σαράντα µέλη. ∆ιαµένουν κυρίως στην Τύνιδα και κατά δεύτερο λόγο στις πόλεις Σούσα, Μπιζέρτα και Σφαξ. «Ουσιαστικά, τα σοβαρότερα επεισόδια σηµειώθηκαν στις αρχές του µήνα. Σιγά σιγά, όµως, η ηρεµία αποκαθίσταται.

Ηδη από την εβδοµάδα αυτή επαναλειτουργεί η αγορά, ενώ από χθες άνοιξε και το πρώτο σχολείο, το αµερικανικό…», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Τυνησία, επιχειρηµατίας, Γιάννης Μπουντούρογλου, που από το 1993 κατοικεί µε τη γερµανίδα σύζυγό του και τη µία από τις δύο κόρες του στην πρωτεύουσα Τύνιδα.

«Παντού έχουν αναλάβει δράση και οι ίδιοι οι κάτοικοι,στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν τα σπίτια τους από τις λεηλασίες των προηγούµενων ηµερών. Παρά την επιβολή στρατιωτικού νόµου και την απαγόρευση των µεγάλων µετακινήσεων από τις πέντετο απόγευµα ώς τις έξι το επόµενο πρωινό, επιτρέπεται στους πολίτες να περιπολούν και οι ίδιοι τριγύρω από τις κατοικίες τους µέρα-νύχτα. Εννοείται, βεβαίως, πως είναι κάτι παραπάνω από εµφανής ο αστυνοµικός και στρατιωτικός κλοιός, ο αντίστοιχος έλεγχος σ’ όλα τα σηµεία της πόλης…», περιγράφει.

«Για δεκατρείς ώρες την ηµέρα, από την περασµένη Πέµπτη, είµαστε υποχρεωτικά κλεισµένοι στα σπίτια µας, την ώρα που επιτήδειοι συνεχίζουν να εκµεταλλεύονται την πολιτική αστάθεια. Η δηµοκρατία τελικά κοστίζει πολύ ακριβά…», λέει στα «ΝΕΑ» και ο Μητροπολίτης Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής, Αλέξιος. Με επταετή διαµονή του στην περιοχή, έζησε σχεδόν το ένα τρίτο του βίου και της πολιτείας τού καθεστώτος Μπεν Αλι. «Θα πρέπει να ξεχάσουµε την Τυνησία που ξέραµε. Επειτα από 23 χρόνια κυριαρχίας του, η χώρα αυτή είναι πλέον σε µεταβατικό στάδιο.

Κανείς δεν µπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει αυτό, πότε θα εξοµαλυνθεί πλήρως η κατάσταση…», τονίζει.

Προειδοποιητικά πυρά στον αέρα έριξε χθες η Αστυνοµία στην Τύνιδα, προκειµένου να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί µπροστά στο αρχηγείο του Συνταγµατικού ∆ηµοκρατικού Συναγερµού (RCD), του κόµµατος του Μπεν Αλι, απαιτώντας να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλοι οι υπουργοί του παλιού καθεστώτος. Αντ’ αυτού, οι εν λόγω υπουργοί παραιτήθηκαν χθες από το RCD και η πολιτική επιτροπή του κόµµατος διαλύθηκε, οι διαδηλώσεις όµως επιµένουν. Στο µεταξύ, ευρωπαίοι αξιωµατούχοι δήλωσαν πως η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόµενο να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Μπεν Αλι και της οικογένειάς του, ακολουθώντας το παράδειγµα της Ελβετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου