Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Μέσα κι έξω τρίζει το Προεδρικό

http://www.enet.gr


Εμμένει στην παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, απορρίπτοντας έκκληση που του έκανε ο πρόεδρος Χριστόφιας να παραμείνει στα καθήκοντά του. Επίσης, έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει παρασκηνιακά για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.

Μετά την παραίτηση και του Μάρκου Κυπριανού, αναμένεται ότι εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος Χριστόφιας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις του ΔΗΚΟ, αν θα συνεχίσει να συμμετέχει στην κυβέρνηση με το ΑΚΕΛ. Το κόμμα είναι διχασμένο και ο πρόεδρός του Μάριος Καρογιάν δέχεται πιέσεις να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.


Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κοινωνική αντίδραση με αφορμή την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας. Τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε ογκώδες συλλαλητήριο έξω από το προεδρικό μέγαρο, κατά το οποίο οι διαδηλωτές απαίτησαν για άλλη μια φορά από τον πρόεδρο Χριστόφια να παραιτηθεί. Οι πολίτες φώναζαν συνθήματα όπως «Χριστόφια παραιτήσου εσύ και οι υπουργοί σου», «Δολοφόνε Χριστόφια», «Από το Κελλάκι στο κελί», «Κάτω το σάπιο καταστημένο», «Κάτω η χούντα του Χριστόφια». Κρατούσαν αφίσες με τη φωτογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες έγραφαν «καταζητείται για εγκλήματα κατά του λαού - Αμοιβή: Τίποτα, έχει αδειάσει τα ταμεία».

Το προεδρικό και το ΑΚΕΛ θεωρούν ότι με αφορμή την έκρηξη στη ναυτική βάση, οι πολιτικοί τους αντίπαλοι επιζητούν να απαξιώσουν την πρώτη διακυβέρνηση της Κύπρου από κόμμα της Αριστεράς. Το προεδρικό οργάνωσε χθες βράδυ δική του εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής, στην οποία προσδόθηκε χαρακτήρας ψήφου εμπιστοσύνης προς τον Χριστόφια.

Λόγω του κινδύνου να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των συμμετεχόντων στις δύο οργανώσεις, η αντιπολίτευση έκανε έκκληση στο Προεδρικό να ακυρώσει την εκδήλωση του, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας έκανε έκκληση στους «αγανακτισμένους» να ακυρώσουν τη δική τους εκδήλωση.

Τελικά, οι διοργανωτές των «διαμαρτυρομένων» αποφάσισαν να ακυρώσουν τη δική τους. Ομως αρκετός κόσμός πήγε έτσι κι αλλιώς έξω από το προεδρικό. Κάτω των προσδοκιών ήταν και η εκδήλωση που έγινε εντός του προεδρικού, με ομιλητή τον πρόεδρο Χριστόφια. Ομως ο κόσμος μέσα και έξω από το Προεδρικό επέδειξε ωριμότητα και δεν υπήρξαν έκτροπα.

Στην εκδήλωση στο Προεδρικό παρέστη και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Χριστόφια κάλεσε τους Κύπριους να δείξουν σεβασμό προς τους θεσμούς, «συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια». Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι «οι φωνές οδηγούν σε περίοδο αστάθειας, κάτι που είναι πολυτέλεια και για την Κύπρο και για την Ελλάδα».

Μεσά σε αυτό το κλίμα έγινε σήμερα η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου έπειτα από τη συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη, στις 7 Ιουλίου. Οι Χριστόφιας και Ερογλου κατάρτισαν πρόγραμμα 19 ολοήμερων συναντήσεων, από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα του Κυπριακού, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα θα γίνει η καθοριστική νέα συνάντηση των δύο ηγετών με τον Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου