Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Mήνυμα παραίτησης στον Καντάφι

http://news.kathimerini.gr

Εστειλαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια μυστικής συνάντησης με Λίβυους απεσταλμένους στην Τυνησία
Νέο μήνυμα, «σαφές και αμετάκλητο», προς τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί, απηύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεφ Φέλτμαν και ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη Τζιν Κρετς, στη διάρκεια μυστικής συνάντησης με Λίβυους απεσταλμένους στην Τυνησία το περασμένο Σάββατο. Αυτό ανακοίνωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος στο Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι και οι Γάλλοι είχαν στην Τζέρμπα της Τυνησίας ανάλογες επαφές με Λίβυους αξιωματούχους, στους οποίους διεμήνυσαν ότι ο Καντάφι δεν πρέπει απλώς να παραιτηθεί, αλλά να εγκαταλείψει τη Λιβύη. Καλοδεχούμενο, εφόσον θα είναι άνευ όρων, χαρακτήρισε τον διάλογο με Αμερικανούς, Γάλλους και Βρετανούς ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Συνάντηση με Λαβρόφ

Κατόπιν όλων αυτών και ενώ οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν την Μπρέγκα -γεγονός που διέψευσαν οι καθεστωτικοί- ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Καντάφι, Αμπντελατί Ομπέιντι, πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, ύστερα από αίτημα της Λιβύης. Λίγο αργότερα, το δικό του μήνυμα έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι ο τρόπος διευθέτησης του λιβυκού ζητήματος δεν πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση, αλλά για μήνυμα. Στη διάρκεια των συνομιλιών με τους Λιβύους διαπιστώθηκε ότι τρέφουν την ψευδαίσθηση πως η θέση των ΗΠΑ διαφέρει από εκείνη άλλων μελών της διεθνούς κοινότητας. Δεν έχουν προγραμματισθεί άλλες συναντήσεις, αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν επανειλημμένων εκκλήσεων των Λιβύων», δήλωσε αναφερόμενος στη μυστική συνάντηση ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Καθώς ο πανικός διαχέεται στις τάξεις του Καντάφι, βλέπουμε Λίβυους απεσταλμένους κάθε είδους να περιδιαβαίνουν τις πρωτεύουσες του κόσμου. Οταν ένας από αυτούς μας πλησιάσει, το μήνυμά μας είναι πάντα “Ο Καντάφι πρέπει να φύγει’’», δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ εξέφρασε την ανησυχία μήπως τώρα, που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, ο Καντάφι παρασύρει σε ομηρία όλο τον άμαχο πληθυσμό της Τρίπολης.

Διαφοροποιημένη ως προς την ακολουθητέα τακτική εμφανίστηκε η ρωσική πλευρά. Η Ρωσία έχει μεν ζητήσει από τον Καντάφι να αποχωρήσει, έχει όμως επικρίνει και τις δυτικές χώρες επειδή αναγνώρισαν ως νόμιμη προσωρινή κυβέρνηση την ηγεσία των ανταρτών και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Χθες ο Μεντβέντεφ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ στο Αννόβερο, επέμεινε στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης, διότι κατά τη γνώμη του ο συμβιβασμός μεταξύ Βεγγάζης και Τρίπολης είναι εφικτός. Συνόψισε δε τη ρωσική στάση αναφερόμενος στη συριακή κρίση. «Δεν θέλουμε η κατάσταση στη Συρία να εξελιχθεί βάσει ενός λιβυκού σεναρίου. Δεν θέλουμε κάποιο ψήφισμα του ΟΗΕ να γίνει αντικείμενο χειραγώγησης, να χρησιμοποιηθεί σαν φυλλάδιο που γράφει “Υπάρχει ψήφισμα βάσει του οποίου ο Ασαντ είναι κακός και γι’ αυτό θα αποκλειστεί ο συριακός εναέριος χώρος’’. Διότι έπειτα θα αρχίσει η στρατιωτική δράση», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου