Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Ρουμανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβριο

http://www.tovima.gr
Ρουμανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών

Στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου ανέθεσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ υπό το βάρος της λαϊκής οργής για τη λιτότητα.

Οι διαδηλώσεις στη Ρουμανία για τις περικοπές στους μισθούς και την αύξηση των φόρων κορυφώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνοντας τους τίτλους τέλους άλλης μίας ευρωπαϊκής κυβέρνησης σε χώρα που μαστίζεται από κρίση χρέους.

Ο 43χρονος εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του δέκα ημέρες για να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Εμίλ Μποκ και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του -«προς αποκλιμάκωση της πολιτικής και κοινωνικής έντασης»- ο Ρουμάνος πρόεδροςΤραϊάν Μπασέσκου όρισε μεταβατικό πρωθυπουργό τον υπουργό Δικαιοσύνης Κατάλιν Πρεντόιου.

Εν συνεχεία ανέθεσε επίσημα την εντολή στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SIE), κατόπιν συμφωνίας των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ρουμανίας.

Ο 43χρονος Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2004-2007 και ακολούθως ανέλαβε επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SIE). Μιλάει πολλές γλώσσες, γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά, και είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του δέκα ημέρες για να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Οι εκλογές στη Ρουμανία είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβριο, ωστόσο εκτιμάται πως μπορεί να επισπευστούν για το καλοκαίρι.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Η πρόσθετη αξία που φέρνω έγκειται στην εμπειρία μου ως μάνατζερ» δήλωσε ο Ουνγκουρεάνου μετά την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ ήταν αντιμέτωπη με τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, που ορισμένες φορές συνοδεύτηκαν και από σοβαρά επεισόδια.
Οι μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή το νομοσχέδιο που προέβλεπε μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών. Το νομοσχέδιο είχε επικρίνει ακόμα και ο υφυπουργός Υγείας Ραέντ Αραφάτ, ο οποίος εν συνεχεία παραιτήθηκε.
Οι διαδηλωτές αξίωναν όχι μόνο την παραίτηση της κυβέρνησης Μποκ, αλλά και του προέδρου της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου. «Θέλουμε σεβασμό» και «όχι άλλη διαφθορά» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις.

Λάδι στη φωτιά έριξαν τα ειρωνικά σχόλια που έκανε σε βάρος των διαδηλωτών ο υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι. Ο Μπακόνσκι είχε αναρτήσει κείμενο στο blog του, λέγοντας ότι όσοι εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών ήταν «ανόητοι και βίαιοι κάτοικοι των φτωχομαχαλάδων». Τους συνέκρινε δε με τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιούσαν βία για να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Εμίλ Μποκ να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και να αξιώσει την παραίτηση του Μπακόνσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου