Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Κέντρα μεταναστών στις περιφέρειες

http://news.kathimerini.gr

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης προωθεί την κατασκευή τριών
σε κάθε μία εκ των δέκα περιφερειών

Του Γιαννη Σουλιωτη

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη χωροθέτηση τριών κέντρων «κλειστής φιλοξενίας» σε κάθε μία από τις δέκα διοικητικές περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας φιλοδοξεί να καταθέσει, μέχρι τη διάλυση της Βουλής (πιθανόν στις 10 Απριλίου), η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτό αποκάλυψε χθες ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά το τέλος σύσκεψης των συναρμόδιων φορέων στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.


Ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου ζήτησαν από τις περιφέρειες να υποδείξουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας χώρους που πληρούν τις προϋποθέσεις να μετατραπούν άμεσα σε κέντρα 1ης Υποδοχής και Κράτησης, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο θα λάβει μονομερώς αποφάσεις. Ηδη, εξάλλου, στελέχη της Κατεχάκη βρίσκονται σε συνεννόηση με αξιωματούχους του υπ. Εθνικής Αμυνας για να καταρτιστεί λίστα με υπό παραχώρηση στρατόπεδα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Δ. Αβραμόπουλος φέρεται να παρέδωσε στα μέσα Μαρτίου κατάλογο με περισσότερα από δέκα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», αρκετά από αυτά ελέγχθηκαν ήδη και αξιολογήθηκαν από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπ. Προστασίας του Πολίτη (παρουσιάστηκε χθες στους περιφερειάρχες), καθένα από τα συνολικά 30 «κλειστά κέντρα» θα είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων και θα χωρίζεται σε τέσσερις τομείς των 250 ατόμων. Αντίστοιχα, ο κάθε τομέας θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες χωρητικότητας 50 ατόμων που θα περιλαμβάνει: χώρους διαμονής, εστιατόριο, χώρους υγιεινής, θρησκευτικής λατρείας και άθλησης. Η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη και την ευθύνη της εξωτερική φύλαξης θα έχει η ΕΛ.ΑΣ., ενώ εσωτερικά θα τοποθετηθούν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά οφέλη, στον σχεδιασμό του υπουργείου, που κοινοποιήθηκε χθες στους περιφερειάρχες, αναφέρονται: η ίδρυση σε κάθε κέντρο αστυνομικού τμήματος στο οποίο θα τοποθετηθούν 150 νεοπροσληφθέντες αστυνομικοί, η απασχόληση 300 υπαλλήλων security, η κάλυψη των αναγκών σίτισης των κρατουμένων από εταιρεία catering της περιοχής κ.ά. Εκτιμάται ότι σε κάθε κέντρο θα απασχοληθούν 1.000 άτομα, δηλαδή ένα για κάθε κρατούμενο! Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του σχεδίου, για τη διετία 2011-2012 έχει δεσμευθεί ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και 14 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιστροφών για το έτος 2012, τα οποία μπορούν να διατεθούν για την κατασκευή -ορισμένων τουλάχιστον- από τα κέντρα «κλειστής φιλοξενίας».

Πάντως, έντονες αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο χωροθέτησης κέντρων κράτησης εξέφρασαν αρκετοί από τους περιφερειάρχες που μετείχαν στη σύσκεψη. Ο κ. Κ. Αγοραστός, για παράδειγμα, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δήλωσε «κάθετα αντίθετος» σε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι η τοπική κοινωνία δεν το επιθυμεί και ότι η Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης. Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι ο χρόνος διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες είναι ελάχιστος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου