Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Συρία: Ο στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στη Χομς

http://www.kathimerini.gr

Οι δυνάμεις του καθεστώτος ετοιμάζονται να εισβάλουν σε συνοικία της Χομς. Η Κίνα καταδικάζει τους θανάτους αμάχων.

Οι συριακές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν στη συνοικία Χαλντιγέ της πόλης Χομς, αφού την βομβάρδισαν με σφοδρότητα το πρωί, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η συνοικία που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και αποτελεί οχυρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων βομβαρδιζόταν από το πρωί με συχνότητα «πέντε οβίδες ανά λεπτό» .
Παράλληλα, φάλαγγα οχημάτων που μεταφέρουν παρατηρητές του ΟΗΕ πρόκειται να κάνει νέα απόπειρα σήμερα να εισέλθει στο χωριό Αλ-Κουμπέιρ, όπου δεκάδες κάτοικοι σφαγιάσθηκαν την Τετάρτη από μέλη των πολιτοφυλακών του καθεστώτος, σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση.


Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Χάσαν Σικλάουι, δήλωσε ότι οι παρατηρητές του οργανισμού θα προσπαθήσουν και σήμερα, μετά την αποτυχημένη χθεσινή τους απόπειρα, να εισέλθουν στο χωριό της επαρχίας Χάμα.
Ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Κόφι Αναν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο ειδικός σύμβουλος για τη Συρία της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Φρεντ Χοφ θα έχει συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους για τη Συρία.
Και καθώς εντείνονται οι πιέσεις για την ανάληψη δυναμικότερης δράσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η Κίνα κάλεσε σήμερα και τις δύο πλευρές της συριακής κρίσης να τερματίσουν τη βία και να εφαρμόσουν το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Αναν, το οποίο ουδέποτε εφαρμόσθηκε.
Η Κίνα «καταδικάζει με δριμύτητα» τους θανάτους αθώων πολιτών και ζητεί την τιμωρία των υπευθύνων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν.
Οι εξελίξεις στη Συρία καθιστούν τις προσπάθειες του Κόφι Αναν περισσότερο και όχι λιγότερο σημαντικές, πρόσθεσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν προειδοποίησε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επικείμενο μεγάλης κλίμακας εμφύλιο στη Συρία, ενώ ο Κόφι Αναν δήλωσε ότι ήλθε η ώρα «να ενταθεί η πίεση» επί της Δαμασκού.
Η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της ως προς μία εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου