Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ισραήλ: Παραβιάσεις του νόμου από τις αμυντικές βιομ/νίες!

Σε πρωτοσέλιδο θέμα στον τύπο της χώρας και σοβαρό πονοκέφαλο για το υπουργείο Άμυνας,
έχει εξελιχθεί η τήρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τις εξαγωγές προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας και άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, η κατάσταση το 2013 έδειξε να ξεφεύγει από τον έλεγχο, αφού τα περιστατικά παραβίασης του νόμου που διέπει τον έλεγχο των εξαγωγών που εντοπίστηκαν, έφτασαν τις 172, ενώ για παράδειγμα το 2011 οι παραβιάσεις ήταν μόλις 43
Η Δικαιοσύνη κινείται, κάποιες υποθέσεις φθάνουν στο ακροατήριο και επιβάλλονται πρόστιμα, πρόκειται όμως για ένα σοβαρό θέμα που το Ισραήλ καλείται να αντιμετωπίσει. Αφενός η επιβίωση των αμυντικών του βιομηχανιών είναι πρωτεύων στόχος εθνικής ασφαλείας για λόγους κατανοητούς, πολύ ευρύτερους από τους οικονομικούς.
Αφετέρου όμως, το ζήτημα επηρεάζει καθοριστικά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, περιπλέκοντάς τις σοβαρά σε περίπτωση που οι εξαγωγές προϊόντων καταλήξουν στα χέρια χωρών που σε «μακροσκοπική ανάλυση» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπον που θα δημιουργούσε προβλήματα στη χώρα.
Τελευταίο παράδειγμα η κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα σύστημα ψύξης που εξήχθη στην Κίνα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην τεχνολογία των ηλεκτρο-οπτικών και την τεχνολογία κατασκευής πυραύλων, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν ότι θα καταλήξει σε ιρανικά χέρια (για να μην… κακοκαρδίσουν τους Κινέζους που ούτε εκεί θα ήθελαν να φτάσει…).
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το σύστημα έφτασε σε κινεζικά χέρια και οι Ισραηλινοί ότι πρόλαβαν και μπλόκαραν τη μεταφορά του κάπου στη δυτική Ευρώπη… ΠΗΓΗ DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου