Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Δημήτρης Δεληολάνης: Ο κρυμμένος θησαυρός των ιταλών φασιστών Ένας κρυμμένος θησαυρός, κυρίως διαμάντια συνολικής αξίας 32 εκατομμυρίων ευρώ, έχει προκαλέσει εμφύλιες αιματοχυσίες στην ιταλική άκρα δεξιά, σε ένα κυνήγι θησαυρού όπου δεν υπάρχουν πια φίλοι και «συναγωνιστές», παρά αντιμαχόμενες συμμορίες, ο καθένας για πάρτη του. Η τελευταία παράσταση του αιματοβαμμένου αυτού σήριαλ δόθηκε τον Ιούλιο, με την απόπειρα απαγωγής εκείνου που οι εισαγγελείς …

deli
Ένας κρυμμένος θησαυρός, κυρίως διαμάντια συνολικής αξίας 32 εκατομμυρίων ευρώ, έχει προκαλέσει εμφύλιες αιματοχυσίες στην ιταλική άκρα δεξιά, σε ένα κυνήγι θησαυρού όπου δεν υπάρχουν πια φίλοι και «συναγωνιστές», παρά αντιμαχόμενες συμμορίες, ο καθένας για πάρτη του.
Η τελευταία παράσταση του αιματοβαμμένου αυτού σήριαλ δόθηκε τον Ιούλιο, με την απόπειρα απαγωγής εκείνου που οι εισαγγελείς εντόπισαν ως «φύλακα» του θησαυρού. Μια απαγωγή που θα ανάγκαζε, στα σχέδια των απαγωγέων, τον «φύλακα» να αποκαλύψει πού βρίσκεται ο κρυμμένος θησαυρός.
Απέτυχε όμως παταγωδώς διότι το θύμα, ο «φύλακας» Σίλβιο Φανέλα, αντιστάθηκε στους τρεις οπλισμένους απαγωγείς του. Η μάχη κράτησε κάποια λεπτά: ο Φανέλα άδειασε όλο το γεμιστήρα, τραυμάτισε έναν από τους επιτιθέμενους, ώσπου υπέκυψε στα τραύματα του. Δυο από τους επίδοξους απαγωγείς έτρεξαν στο αυτοκίνητο να εξαφανιστούν. Πίσω τους εγκατέλειψαν τον τραυματία μέσα σε λίμνη αίματος.
Στα χαρτιά το σχέδιο απαγωγής ήταν μεγαλοφυές, στην πράξη αποδείχτηκε παιδαριώδες. Οι τρεις χτύπησαν στην πόρτα του διαμερίσματος του Φανέλα φορώντας στολές της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, προφασιζόμενοι κάποιο φορολογικό έλεγχο. Ο Φανέλα δεν έπεσε στην παγίδα και γρήγορα το λόγο πήραν τα πιστόλια.
Ο «φύλακας» του κρυμμένου θησαυρού ήταν σε επιφυλακή διότι είχε ήδη δεχτεί τέτοιου είδους επίθεση. Συνέβη το 2012, πάλι καλοκαίρι, πάλι από τριμελές κομάντο αποτελούμενο από έναν νεοφασίστα και δυο ποινικούς. Τον περίμεναν έξω από την πολυκατοικία, έτοιμοι να μπλοκάρουν την BMW του και να τον απαγάγουν. Ο Φανέλα όμως βγήκε από το σπίτι με το μηχανάκι και οι τρεις απαγωγείς αιφνιδιάστηκαν, καθυστέρησαν και τον έχασαν μέσα στην κίνηση της πόλης.
Συνελήφθησαν δυο χρόνια αργότερα, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Φανέλα. Στο σπίτι του ενός από αυτούς βρέθηκαν διαμάντια και κοσμήματα για ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Ήταν ένα μικρό μέρος του κρυμμένου θησαυρού. Ο Φανέλα είχε πουλήσει τα διαμάντια στους τρεις για να εξασφαλίσει ρευστό. Κι εκείνοι σκέφτηκαν να βάλουν χέρι και στο υπόλοιπο.
Από πού προέρχονται όμως αυτά τα διαμάντια; Αυτή είναι μια άλλη διδακτική ιστορία για το ποιον του ιταλικού νεοφασισμού. Είναι o θησαυρός που κατάφερε να κρύψει από την αστυνομία ένα σημαντικό πρόσωπο, που διαδραμάτισε για δεκαετίες ένα ρόλο πρώτου μεγέθους στο πολιτικό, οικονομικό αλλά και εγκληματικό προσκήνιο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Το πρόσωπο αυτό ονομάζεται Τζενάρο Μόκμπελ, ο πατέρας του αιγύπτιος κόπτης, η μητέρα του ναπολιτάνα. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 βαποράκι σε συνοικία της Ρώμης, όπου και συνδέθηκε φιλικά με τους ιδρυτές της νεοφασιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης με την επωνυμία NAR («Ένοπλοι Επαναστατικοί Πυρήνες»). Εξελίχτηκε σε πληροφοριοδότη της αστυνομίας, γρήγορα συνέχισε τη συνεργασία του με τις μυστικές υπηρεσίες, εντάχτηκε στη μασονία και τέλος ήρθε σε επαφή με τη δεξιά που μετρά: εκείνη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2010, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Μόκμπελ είχε δημιουργήσει έναν ολόκληρο αστερισμό με εταιρείες φάντασμα με τρόπο ώστε να μπορούν δυο κολοσσοί της ιταλικής τηλεφωνίας, η Fastweb και η Telecom Italia, να φοροδιαφεύγουν για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε και από τον ιταλικό εξοπλιστικό Όμιλο Finmeccanica προκειμένου να δημιουργήσει αποθεματικό για τις μίζες του στο εξωτερικό. Και όχι μόνο. Γρήγορα και οι ιταλικές μαφίες εντάχτηκαν στο σύστημα Μόκμπελ. Μέσω ενός γερουσιαστή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που εξελέγη χάρη στην υποστήριξη της Ντράνγκετα («Ανδραγαθίας»), της μαφίας της Καλαβρίας, ονόματι Νικόλα Ντι Τζιρόλαμο. Μετά τη σύλληψη του το 2010 με την κατηγορία του ξεπλύματος μαφιόζικου χρήματος μέσω του συστήματος Μόκμπελ, ο Ντι Τζιρόλαμο ομολόγησε, επέστρεψε 4,2 εκατομμύρια και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή. Υποσημείωση που μας ενδιαφέρει: στα δυο χρόνια που παρέμεινε στην ιταλική Γερουσία, ο Ντι Τζιρόλαμο ανέλαβε την προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ιταλίας-Τουρκίας.
Σημαντικό μέρος του θησαυρού του Μόκμπελ διέφυγε από τις κατασχέσεις της ιταλικής δικαιοσύνης. Φρόντισε γι΄ αυτό ο ταμίας του Μόκμπελ, ο άνθρωπος που άνοιγε κι έκλεινε λογαριασμούς σε φορολογικούς παράδεισους σε κάθε γωνιά του κόσμου: ο Σιλβιο Φανέλα, επίσης στενά συνδεδεμένος με φασίστες τρομοκράτες της δεκαετίας του ΄70.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κυνηγοί του χαμένου θησαυρού. Ο επίδοξος απαγωγέας που τραυματίστηκε στο γλουτό είναι ο Τζοβάνι Μπατίστα Τσένιτι, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Οίκος Πάουντ (Casa Ρound) στην πόλη Βερμπάνια, έξω από τη Ρώμη. Είναι ο πρώτος που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας και κατά πάσα πιθανότητα κι εκείνος που οδήγησε στη σύλληψη των υπόλοιπων πέντε.
Στο κομάντο όμως συμμετείχε κι ένας παλαίμαχος της νεοφασιστικής τρομοκρατίας, ο Ετζίντιο Τζουλιάνι, 59 ετών, καταδικασμένος σε 23 χρόνια φυλακή, τα οποία εξέτισε κι αποφυλακίστηκε το 2007. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ο Τζουλιάνι ήταν στέλεχος της ένοπλης νεοφασιστικής οργάνωσης Costruiamo l’Azione («Δημιουργούμε Δράση»), αποτελούμενη ως επί το πλείστον από τρομοκράτες που είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις τυφλές βομβιστικές ενέργειες της περιόδου 1969- 1974, όταν η οργάνωση Νέα Τάξη προωθούσε στην Ιταλία σχέδιο πραξικοπήματος ελληνικού τύπου.
Οι δυο νεοφασίστες, ο Τσένιτι και ο Τζουλιάνι, είχαν στρατολογήσει και τους ποινικούς, όλοι τους συνδεδεμένοι με το χώρο της άκρας δεξιάς. Η οργάνωση Casa Ρound φρόντισε βεβαίως να διαψεύσει ότι ο συλληφθείς Τσένιτι ήταν μέλος της, αλλά οι εισαγγελείς όχι μόνον επιβεβαίωσαν τις σχέσεις του με την οργάνωση αυτή αλλά εξακρίβωσαν κι επαφές με κυκλώματα μισθοφόρων και λαθρεμπόρων όπλων στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βιρμανία.
Την ίδια διάψευση είχε δώσει στη δημοσιότητα η οργάνωση Casa Ρound και πριν από τρία χρόνια, όταν ένα μέλος της, ο Τζανλούκα Κασέρι, πυροβόλησε τα τυφλά στο κέντρο της Φλωρεντίας σκοτώνοντας δυο και τραυματίζοντας σοβαρά τρεις μετανάστες.
Η οργάνωση Casa Ρound διεκδικεί από μια άλλη νεοφασιστική οργάνωση της Ιταλίας, την Forza Nuova, κάποιου είδους προνομιακή σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, η ιταλική οργάνωση διοργάνωσε δυο δημόσιες εκδηλώσεις, μια στη Ρώμη και μια στο Μιλάνο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής.
Δημήτρης Δεληολάνης
http://www.hitandrun.gr/o-krimmenos-thisavros-ton-italon-fasiston/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου