Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Η καναδέζικη Μόνιμη Επιτροπή Άμυνας του καναδέζικου Κοινοβουλίου αποδέσμευσε προ ημερών την έκθεσή της για την επένδυση που θα πρέπει να γίνει στις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά με τίτλο « Reinvesting in the Canadian Armed Forces: A plan for the future » (Επανεπενδύοντας στις καναδέζικες ένοπλες δυνάμεις: Ένα σχέδιο για το μέλλον) στην οποία εμπεριέχονται σημαντικές προτάσεις για την αναβάθμιση του υποβρυχιακού στόλου… 
Συγκεκριμένα, η πρόταση – εισήγηση της Επιτροπής είναι η ναυπήγηση 12 υποβρυχίων με σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP: Air Independent Propulsion) στο πλαίσιο της προτεινόμενης αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ. Τα υποβρύχια θα πρέπει να κατανεμηθούν ισόρροπα, δηλαδή από έξι, στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό για την προστασία της χώρας.
Η έμφαση όμως στο Ναυτικό της χώρας είναι μεγάλη, καθώς προτείνεται επίσης η ναυπήγηση ενός ακόμα – δεύτερου – πετρελαιοφόρου πλοίου (λογιστικής υποστήριξης γενικότερα) τύπου Resolve, καθώς επίσης και άλλα 18 συνολικά πλοία επιφανείας, αντιτορπιλικών και ναρκοθηρευτικών!
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις δυνατότητες των περιπολικών ανοικτής θαλάσσης για την περιοχή της Αρκτικής (AOPS: Arctic Offshore Patrol Ships) τα οποία βρίσκονται υπό ναυπήγηση, καθώς η ανησυχία προκύπτει για την προδιαγραφές τους και για τις επιχειρησιακές δυνατότητες που θα έχουν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής όπως καταγράφονται στην έκθεση, τα AOPS δεν θα μπορούν να επιχειρούν σε συνθήκες πάγου άνω του ενός μέτρου, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, μόνο με συνοδεία πολεμικών, ενώ είναι και πολύ αργά. Εν κατακλείδι, προτείνεται η προμήθεια συστήματος μάχης τύπου Aegis, ή κάποιου παρεμφερούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου