Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή Πυραύλου - Η Κίνα καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχώρησαν σήμερα Κυριακή στην εκτόξευση ενός πυραύλου από μια περιοχή κοντά στις δυτικές ακτές της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.
Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη τι είδους πύραυλος εκτοξεύθηκε, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματικός του νοτιοκορεάτικου στρατού. Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πάντως πως κατά τις πρώτες ενδείξεις, επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο.
Η εκτόξευση έγινε από την περιοχή Κουσόνγκ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ. Στην ίδια περιοχή έχουν γίνει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ενός τύπου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που πιστεύεται ότι αναπτύσσει ο βορειοκορεάτικος στρατός. Ο πύραυλος έκανε πτήση διάρκειας περίπου 30 λεπτών έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα. Ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανέφερε πως ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Η Κίνα κάλεσε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση και ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση αφού η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο αψηφώντας τις εκκλήσεις να περιορίσει τα οπλικά προγράμματά της.

"Σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν σαφείς κανόνες σχετικά με τη χρήση από τη Βόρεια Κορέα τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις. Η Κίνα αντιτίθεται στις παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας εκ μέρους της Βόρειας Κορέας", αναφέρεται σε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Προς το παρόν η κατάσταση στη χερσόνησο είναι περίπλοκη και ευαίσθητη και όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην κάνουν κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις".

Η προηγούμενη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας, η οποία είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες, ήταν αποτυχημένη, καθώς καταστράφηκε ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του. Η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει τέσσερις αλλεπάλληλες αποτυχημένες δοκιμές τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις έχουν πάρει από την αρχή της χρονιάς έναν ρυθμό χωρίς προηγούμενο.

Ειδικοί σε θέματα εξοπλισμών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφόρων χωρών πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα σημείωσε πρόοδο σε τεχνικό επίπεδο με τις δοκιμές αυτές, ακόμη και τις αποτυχημένες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στα τέλη Απριλίου ότι είναι πιθανή μια "μεγάλη σύγκρουση" με τη Βόρεια Κορέα, διαβεβαίωσε όμως ότι θα προτιμούσε να αναζητηθεί μια διευθέτηση της διένεξης για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της μέσω διαπραγματεύσεων.

Η εκτόξευση είναι η πρώτη μετά την ανάληψη του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, την Τετάρτη, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο διάλογος και η πίεση για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας τόνισε πως η εκτόξευση "αποτελεί σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Ιαπωνία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στη Βόρεια Κορέα μέσω κινεζικών διπλωματικών καναλιών, συμπλήρωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, ενώ η Κίνα κάλεσε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση και ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση αφού η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο αψηφώντας τις εκκλήσεις να περιορίσει τα οπλικά προγράμματά της.

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο από πεδίο δοκιμών κοντά στην Κουσόνγκ, τόνισε πάντως ότι η πτήση αυτού του πυραύλου δεν αφήνει να εννοηθεί πως επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου