Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ-«Συλλογική μάχη», άλμα στο μέλλον του γαλλικού Στρατού…

Η νέα οικογένεια τεθωρακισμένων της Γαλλικής NEXTER (πρόγραμμα SCORPION), δηλαδή η παραγωγή του ΤΟΜΑ Jaguar και του ΤΟΜΠ Griffon, που θα αντικαταστήσουν παλαιότερους τύπους τεθωρακισμένων και θα λειτουργούν συμπληρωματικά στα αναβαθμισμένα MBT Leclerc, οδηγούν σε μεγάλες ευρωπαϊκές καινοτομίες στην διεξαγωγή επιχειρήσεων…
Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Η νέα φιλοσοφία έγκειται στην ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και κοινό σύστημα μάχης που είναι διασυνδεμένο σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των εναέριων και επίγειων μέσων. Δηλαδή, μία ομάδα τεθωρακισμένων, αποτελούμενη από ένα αριθμό Leclerc, Jaguar και Griffon στο έδαφος, θα συνεργάζεται με ένα UAV που θα προηγείται ως ανιχνευτής παρατηρητής, ακολουθούμενο από δύο αντιαρματικά ελικόπτερα.

Η εικόνα και οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα αεροπορικά μέσα, αναμεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στην ομάδα τεθωρακισμένων που ακολουθεί και αντιστρόφως. Οι πληροφορίες και η τακτική κατάσταση μοιράζεται μέσω κοινού λογισμικού σε όλα τα μέσα, αεροπορικά η τεθωρακισμένα (δίκην ενός είδους «χερσαίου Link 16»), με ιεράρχηση απειλών, πρόταση δράσης, αλλά το οποίο παραμένει πάντα υπό τον ανθρώπινο έλεγχο.


Η διαφορά των νέων τεθωρακισμένων δεν περιορίζεται στην αναβάθμιση της θωράκισης και στον αποτελεσματικό οπλισμό, αλλά επεκτείνεται στον εξοπλισμό κάθε μονάδας με μία πληθώρα αισθητήρων, όπως ακουστικούς, λέιζερ, σκοπευτικά κάθε τύπου, μέσα παρατήρησης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η συνολική διασύνδεση και ανταλλαγή πληροφοριών επιτρέπει την αντίληψη της τακτικής κατάστασης και την επιλογή δράσης κατά τρόπο απίστευτο σε ταχύτητα και ακρίβεια, που δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε ταχύτητα αποφάσεων και δράσεων έναντι του αντιπάλου. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα οι Γάλλοι το αποκαλούν ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ.

Το βίντεο της παρουσίασης έχει και ελληνικούς υπότιτλους (πρέπει να τους επιλέξει κανείς), όπου σε αυτό παρουσιάζονται διάφορα δυνητικά σενάρια εμπλοκής της ομάδας των τεθωρακισμένων με τις δράσεις και αντιδράσεις που διαθέτει ως επιλογές, να ανεβάζουν τις δυνατότητες μάχης μίας τέτοιας ομάδας σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου