Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν καίγονται μόνο για Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Αίγυπτος και Σίσι…

Η διένεξη μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν αναφορικά με την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος της Αιθιοπίας αναζωπύρωσε μια 60χρονη διαμάχη για τα περιθώρια των δύο εθνών να κινηθούν στην Ερυθρά Θάλασσα στην περιοχή των κοινών τους συνόρων, η οποία όμως μπορεί να περιέχει πολύτιμους φυσικούς πόρους.
Η διαμάχη επικεντρώνεται γύρω από την περιοχή του αποκαλούμενου ως «τριγώνου Halayeb», μια παράξενη απόκλιση από το σε γενικές γραμμές σαφές σύνορο (ευθεία γραμμή) μεταξύ των δύο χωρών που χρονολογείται από τις ημέρες της βρετανικής αποικιοκρατίας, όταν οι Βρετανοί είχαν θέσει την περιοχή υπό σουδανική διοίκηση αντί της αιγυπτιακής, επειδή ήταν ευκολότερη η πρόσβαση από το Σουδάν!
Ήταν το 1922 όμως, όταν μια καναδέζικη εταιρία υποστήριξε ότι η περιοχή μπορεί να φιλοξενεί πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα η κυριότητα της επικράτειας να γίνει βασικό θέμα στην ατζέντα. Οι Σουδανοί κατηγορούν την Αίγυπτο ότι αρνείται να επιλύσει τη διαφορά μέσω διεθνούς διαιτησίας, κάτι το οποίο μάλλον μας οδηγεί να υποθέσουμε ότι το Κάιρο φοβάται την έκβαση μιας τέτοιας διαδικασίας.
Το ζήτημα επανεμφανίζεται στο προσκήνιο στη Βόρεια Αφρική, καθώς το μεγάλο αιθιοπικό φράγμα «Αναγέννηση» πλησιάζει την ολοκλήρωσή του. Το εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας, μια επένδυση ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο μόλις ολοκληρωθεί, θα αξιοποιήσει τον ποταμό Νείλο για να παράγει περισσότερα από 16.000 γιγαβάτ ετησίως.
Η Αίγυπτος, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της σε πόσιμο νερό, τους φυσικούς πόρους και την ενέργεια από τον Νείλο ποταμό, στον οποίο εισέρχεται ο Γαλάζιος Νείλος, διαμαρτύρεται για την κατασκευή του φράγματος, καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην κάλυψη των αναγκών της
Η Αιθιοπία αρνείται ότι το φράγμα θα επηρέαζε – ανέκοπτε τα αποθέματα νερού της Αιγύπτου. Το Σουδάν, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον Νείλο, ακριβώς όπως η Αίγυπτος, υποστήριξε τις προσπάθειες της Αιθιοπίας για την κατασκευή του φράγματος.
Ωστόσο, υπάρχουν βαθύτερες ανησυχίες, ότι το Σουδάν θα μπει στον πειρασμό να ενισχύσει δικά του φράγματα αποκομίζοντας οφέλη στον τομέα της ηλεκτροδότησης… Το «τρίγωνο Halayeb» είναι μια έκταση γης 8.000 τετραγωνικών μιλίων στα ανατολικά σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν, σε απόσταση άνω των 750 μιλίων από το φράγμα.
Οι δυο χώρες διεκδικούν την στρατηγικής σημασίας έκταση, με τη διένεξη να φτάνει σε σημείο καμπής στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η Αίγυπτος κατηγόρησε το Σουδάν ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ εξαιτίας της εν λόγω διαμάχης…
Από το 2000, η Αίγυπτος έχει de facto τον έλεγχο του Τριγώνου, καθώς το Σουδάν απέσυρε το στρατό του, αν και το Χάρτουμ δεν απέσυρε τις αξιώσεις του. Το ζήτημα επανέρχεται δυναμικά στο διπλωματικό προσκήνιο, καθώς τον Αύγουστο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επισκέφθηκε τη Ρουάντα και την Τανζανία, χώρες της λεκάνης του Νείλου, για να προωθήσει τις αιγυπτιακές θέσεις στο ζήτημα…
ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου