Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ Afrin ΣΤΙΣ 15 Μαρτίου, 2018

Στις 15 Μαρτίου, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) κατέλαβαν τα χωριά Qutan, Berkshli, Kafr Shil, Birka, Ali Jaro, Maska Faqani, Tahtani και Humuraju από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού στη συριακή περιοχή Afrin. Η προέλαση υποστηρίχθηκε ενεργά από την αεροπορική δύναμη και το πυροβολικό της TAF.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η TAF και η FSA εξακολουθούν να διατηρούν έναν δρόμο από την Afrin στο τμήμα της επαρχίας Aleppo που κρατείται από την κυβέρνηση. Οι τουρκικές δυνάμεις εργάζονται για να απομονώσουν την πόλη Afrin από τη βόρεια κατεύθυνση αλλά δεν αποκόπτουν το δρόμο προς την πόλη του Χαλεπίου παρά τις πολλαπλές ευκαιρίες.
Η Άγκυρα επιδιώκει ανεπιτυχώς να παρουσιάσει ότι αποφεύγει επιπρόσθετα θύματα μεταξύ αμάχων σε μια προσπάθεια προπαγάνδας προς τα βασικά δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ, το γενικό επιτελείο του TAF δήλωσε ότι 3,524 "τρομοκράτες" είχαν εξουδετερωθεί από την έναρξη της επιχείρησης Olive Branch στις 20 Ιανουαρίου.
Την ίδια ημέρα, ένας εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Κάλιν δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT Haber ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σχηματίσουν μια "ασφαλή ζώνη" γύρω από την πόλη Manbij στην επαρχία του Aleppo, αν οι ΗΠΑ " κρατούν τις υποσχέσεις."
Το Manbij ελέγχεται επισήμως από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Το YPG είναι πυρήνας του SDF.
Ο κ. Kalin πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένει να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα την Αφρίν από τις κουρδικές πολιτοφυλακές. Ωστόσο τόνισε ότι η Άγκυρα δεν έχει την πρόθεση να παραδώσει την πόλη στη συριακή κυβέρνηση μετά τη κατάλληψή της από τις δυνάμεις της.
Σύμφωνα με τον Καλίν, το 70% της περιοχής Afrin έχει καταλληφθεί από την αρχή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.
"Γεωγραφικά, πάνω από το 70 τοις εκατό της περιοχής Afrin έχει καταλληφθεί αυτή τη στιγμή", είπε. "Ήθελαν να κάνουν την Afrin ένα νέο Qandil. Αυτή η [απόπειρα] έχει εξαλειφθεί μέσω της επιχείρησης Olive Branch."
Το βουνό Qandil αποτελεί ένα φρούριο του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα αναφέρει ότι το YPG είναι συριακός κλάδος του PKK



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου