Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Έντονες πολιτικές διεργασίες στην Κύπρο από το ΑΚΕΛ που αμφισβητούν την "εθνική Ατζέντα" Κοτζιά-Καμμένου

Συζητά αγωγό μέσω Τουρκίας με λύση το ΑΚΕΛ
Ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άντρος; Κυπριανού
Την προσήλωση του ΑΚΕΛ στην υπόθεση της λύσης του Κυπριακού κατέθεσε ο γ.γ. του κόμματος της Αριστεράς Άντρος Κυπριανού στη χθεσινή ενημέρωση –μετά γεύματος– των 35 πρέσβεων και διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία.
Όμως ο γ.γ. του ΑΚΕΛ προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα, καταθέτοντας την ετοιμότητα του κόμματός του να συζητήσει την προοπτική κατασκευής αγωγού μέσω Τουρκίας για δική της χρήση και για διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με τη λύση του Κυπριακού. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία επιδιώκει ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν το μερίδιό τους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να επιτευχθούν αυτά είναι η λύση του Κυπριακού. [...] Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι με τη λύση του Κυπριακού να στηρίξουμε έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, τόσο για δική της χρήση όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ προχώρησε σε ανάλυση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, κάνοντας εκτενή αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέρθηκε στην πολιτική μοναξιά που βίωσε το ΑΚΕΛ και στις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες έδωσε τη μάχη των προεδρικών, αλλά διαμήνυσε ότι, αν και δέχεται εξοντωτική κριτική, το κόμμα θα συνεχίσει να λειτουργεί πατριωτικά και υπεύθυνα ανεξαρτήτως κόστους. Όπως ξεκαθάρισε, το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ για πακετοποιημένη διαπραγμάτευση των έξι βασικών θεμάτων που εκκρεμούν. «Το ΑΚΕΛ συμφωνεί πλήρως με την πιο πάνω προσέγγιση, όχι απλώς επειδή αυτό προτείνει ο γ.γ. αλλά επειδή είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι, στο σημείο που έχουμε φτάσει, αυτή είναι η ενδεδειγμένη πορεία για να φθάσουμε σε αίσιο τέλος και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε.
Πηγή: http://politis.com.cy/article/sizita-agogo-meso-tourkias-me-lisi-to-akel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου