Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Οι ένοπλες επιθέσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ το 2019

Οι ένοπλες επιθέσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ το 2019
© AFP 2019 / JOEL ANGEL JUAREZ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να περάσουν αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή, μετά τις δύο πρόσφατες ένοπλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 29 ανθρώπων, σε Τέξας και Οχάιο.
Οι ΗΠΑ θρηνούν τα θύματα των δύο ένοπλων επιθέσεων που έλαβαν χώρα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, στο Ντέιτον του Οχάιο και στο Ελ Πάσο του Τέξας. 
Συγκεκριμένα, χθες Κυριακή, ένοπλος - που αργότερα έπεσε και ο ίδιος νεκρός - άνοιξε πυρ στο Οχάιο σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους, λίγες ώρες μετά από την ένοπλη επίθεση στο Τέξας, όπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 26 τραυματίστηκαν - πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε ως ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους. Ο ίδιος μάλιστα είχε δημοσιεύσει στο Twitter μανιφέστο, στο οποίο εξέφραζε τη στήριξή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν λάβει χώρα τον Μάρτιο σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ενώ δεσμευόταν να προστατέψει τη χώρα του από την ξένη «εισβολή». Ο Κρούσιους συνελήφθη 21 λεπτά μετά την επίθεση. 


© AP PHOTO / ANDRES LEIGHTON
Το FBI ανησυχεί ότι οι επιθέσεις σε Τέξας και Οχάιο μπορεί να «εμπνεύσουν παρόμοιες πράξεις βίας»Είναι δύο από τις πολλές ένοπλες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ μέσα στο 2019, στοιχίζοντας τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. 



Στις 30 Ιουλίου, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένοπλη επίθεση στο Walmart Supercenter στο Μισισίπι. Και τα δύο θύματα εργάζονταν στο σούπερ-μάρκετ, ενώ και ο δράστης ήταν πρώην υπάλληλος του σούπερ-μάρκετ, ο οποίος είχε απολυθεί μία ημέρα πριν από την επίθεση, επειδή είχε καταφερθεί εναντίον πελάτη με μαχαίρι. 

Στις 29 Ιουλίου, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 60 ακόμη τραυματίστηκαν σε ένοπλη επίθεση σε φεστιβάλ στη Βόρεια Καλιφόρνια, ενώ πριν από έναν σχεδόν μήνα, στις 23 Ιουνίου, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε μπαρ στην Ιντιάνα. 

Στις 17 Ιουνίου, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και επτά ακόμη τραυματίστηκαν - μεταξύ των οποίων και τέσσερις έφηβοι ηλικίας από 15 έως 17 ετών - σε ένοπλη επίθεση σε σχολική γιορτή αποφοίτησης στη Φιλαδέλφεια. 

Στις 9 Ιουνίου, ένοπλος οδηγός άνοιξε πυρ κατά περαστικών, σκοτώνοντας ένα παιδί τριών ετών.

Στις 31 Μαΐου, ο 40χρονος Ντιγουέιν Κρακαντοκ άνοιξε πυρ σε ένα κτίριο που στέγαζε γραφεία στη Βιρτζίνια, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Ο ίδιος έπεσε επίσης νεκρός μετά την επίθεση. 

Στις 8 Μαΐου, ένας μαθητής έχασε τη ζωή του σε ένοπλη επίθεση στο Colorado's STEM School Highlands Ranch. Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους, μαθητές του σχολείου. 

Την 1η Μαΐου δύο ακόμη άνθρωποι έπεσαν νεκροί σε μια άλλη επίθεση στον πανεπιστημιακό χώρο του UNC Charlotte στη Βόρεια Καρολίνα. 

Στις 27 Απριλίου, ένοπλος φορώντας κράνος άνοιξε πυρ σε συναγωγή στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας τέσσερις ακόμη, συμπεριλαμβανομένων και ανηλίκων. 

Στις 24 Ιανουαρίου, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένοπλη επίθεση που έλαβε χώρα σε μπαρ κοντά σε πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια, με τον δράστη να αυτοκτονεί μετά την επίθεση. 

Μία ημέρα πριν, ένοπλος σκότωσε πέντε ανθρώπους στην SunTrust Bank στη Φλόριντα. Ο δράστης αφού είχε ταμπουρωθεί μέσα στο κτίριο, στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία. 

Παράλληλα, στις 5 Ιανουαρίου, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση σε αίθουσα μπόουλινγκ στην Καλιφόρνια. 

Σημειωτέον ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να εγκρίνουν αυστηρότερους ελέγχους για την αγορά όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου