Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Νεκρός από δακρυγόνο ο 18χρονος σύμβολο της εξέγερσης στην Κολομβία

Νεκρός από δακρυγόνο ο 18χρονος σύμβολο της εξέγερσης στην Κολομβία
AP Photo
efsyn.gr
Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ο Ντίλαν Κρους, ο νεαρός διαδηλωτής που τραυματίστηκε από δακρυγόνο και έγινε με τον πιο τραγικό τρόπο το σύμβολο των οργισμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κολομβία.
Ο 18χρονος δέχθηκε, το Σάββατο, στο κεφάλι μεταλλικό περίβλημα δακρυγόνου και το βράδυ της Δευτέρας υπέκυψε στα τραύματά του, λίγη ώρα αφότου είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίες έξω από το νοσοκομείο.
Οι διαδηλωτές φώναζαν «είσαι δυνατός Ντίλαν», ενώ αρκετοί σταμάτησαν μπροστά σε μια σύνθεση λουλουδιών σε σχήμα καρδιάς, γύρω από την οποία ήταν τοποθετημένα κεριά και πλακάτ για τον νεαρό.
Από την πλευρά του ο, εξαιρετικά αντιδημοφιλής, πρόεδρος Ιβάν Ντούκε εξέφρασε τη «βαριά θλίψη», εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στη μητέρα του, στον παππού του και τις δύο αδελφές του.
Οι αρχές είχαν ήδη ανακοινώσει πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια.
Ο Κολομβιανός πρόεδρος συναντήθηκε, χθες, με επικεφαλής συνδικάτων και επιχειρηματικών ενώσεων στο πλαίσιο του «εθνικού διαλόγου» που έχει εγκαινιάσει σε μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα.
Μετά και από τον θάνατο του νεαρού διαδηλωτή, πάντως, ο πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής, ενώ πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις πρακτικές που ακολουθεί η ESMAD, η ομάδα αντιμετώπισης ταραχών της Κολομβίας.
Εν τω μεταξύ οι αρχές της χώρας απέλασαν τη Δευτέρα 59 πολίτες της Βενεζουέλας υποστηρίζοντας ότι αποτελούσαν… κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Οι απελαθέντες κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν σε επεισόδια κατά τις οργισμένες διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία εβδομάδα.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ξένο υπήκοο να διαταράξει την ηρεμία» στη χώρα, δήλωσε ο Κρίστιαν Κρούγκερ Σαρμιέντο, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης της Κολομβίας.
Αυτό, άλλωστε, είναι και το αφήγημα του Ιβάν Ντούκε πριν καν ξεσπάσουν οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς ο πρόεδρος της χώρας είχε υποστηρίξει ότι ο Νικολάς Μαδούρο σκοπεύει να στείλει ανθρώπους του στην Κολομβία για να προκαλέσουν χάος και το Σάββατο, επανήλθε δηλώνοντας πως «ορισμένοι αλλοδαποί» εντοπίστηκαν ανάμεσα στους ταραχοποιούς.
Οργανωτές των κινητοποιήσεων και αυτόπτες μάρτυρες, από την άλλη, κατήγγειλαν ότι αστυνομικοί παρεισέφρησαν σε πορείες και συγκεντρώσεις για να προκαλέσουν επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου