Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΒΟΛΙΒΙΑ 💥 Σφαγή στο Ελ Αλτο από στρατιωτική επέμβαση

ΒΟΛΙΒΙΑ 💥 Σφαγή στο Ελ Αλτο από στρατιωτική επέμβαση
✔️ Τουλάχιστον 30 οι νεκροί διαδηλωτές μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος στις 10 Νοέμβρη
Μετά την επέμβαση στο Ελ Αλτο. Χαρακτηριστικό το πλακάτ των διαδηλωτών: «Άνιες δολοφόνισσα» (αναφορά στη μαριονέτα της ολιγαρχίας, του στρατού και των ΗΠΑ)
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων στη Βολιβία, από τις επεμβάσεις του στρατού και της αστυνομίας ενάντια σε λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στις 10 Νοέμβρη κατά του Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες, ο οποίος έχει καταφύγει στο Μεξικό, όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο.
Χτες ήταν μια μέρα βάρβαρης καταστολής ενάντια στον πληθυσμό της πόλης του Ελ Αλτο, χιλιάδων ανθρώπων που είχαν μπλοκάρει τα διυλιστήρια της κρατικής εταιρείας υδρογοναθράκων στην περιοχή Σαν Αντρες ντε Σενκάτα. Μια μεγάλη δύναμη στρατού και αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα (αλλά και ελικόπτερα και μαχητικά να υπερίπτανται για εκφοβισμό), άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες αλλά και αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 30 σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις. 
Ετσι, οι νεκροί σε αντιχουντικές κινητοποιήσεις σε ένα δεκαήμερο είναι τουλάχιστον 30, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 700 και εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες.
Η σφαγή στο Ελ Άλτο (El Alto) είναι η πρώτη που συμβαίνει μετά το διάταγμα υπ. αριθμ. 4078, της προέδρου της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Τζανίνε Άνιες, (Jeanine Áñez) που δίνει το «πράσινο φως» στο στρατό να δολοφονεί χωρίς να υποστεί ποινικές ευθύνες για δολοφονίες «όταν ενεργεί σε επιχειρήσεις αποκατάστασης της τάξης και της δημόσιας σταθερότητας», όπως αναφέρεται στο κατάπτυστο διάταγμα.
Έτσι δικαιολογήθηκε και το μακελειό στη Σενκάτα, γιατί – όπως δηλώθηκε – αντιμετωπίστηκαν «ορδές βανδάλων που μπλόκαραν την τροφοδοσία των πόλεων με καύσιμα».





Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση για «υπέρμετρη βία των δυνάμεων καταστολής» 
μέχρι και της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού 
Αμερικανικών Κρατών (που ελέγχουν οι ΗΠΑ και ο οποίος συνέβαλε στο πραξικόπημα 
στη Βολιβία). Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας της χώρας δέχτηκε αίτημα δίωξης του Μοράλες 
από βουλευτή του κόμματος της Ανιες, «Δημοκρατική Ενότητα», για το υποτιθέμενο 
αδίκημα 
της «προτροπής σε τρομοκρατία και μπλόκα».





Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, από το Μεξικό σημείωσε ότι «
σκοτώνουν τους Βολιβιανούς αδελφούς μας. Πρόκειται για μια προδοτική κυβέρνηση» και ότι «σε περιόδους δικτατορίας πρέπει να μείνουμε ενωμένοι». Επίσης ότι το «αδίκημά» του ήταν «η πολιτική εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και η αναδιανομή πλούτου».
Πρόκειται για τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση με κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων υδρογονανθράκων, προγράμματα άμβλυνσης της φτώχειας, ή τις συμφωνίες με ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία. Αυτός ο γεωπολιτικός προσανατολισμός, τον οποίο στήριξαν και τμήματα της βολιβιανής αστικής τάξης, ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης, είναι που επιχειρείται να αλλάξει με το πραξικόπημα και τη σφοδρή ενδοαστική σύγκρουση που εξελίσσεται.



Βολιβία Νεκροί και τραυματίες 24-Οκτ  19 Νοε 2019
Την ίδια ώρα που διευρύνεται η βάρβαρη καταστολή, φαίνεται ότι γίνονται διαβουλεύσεις της πραξικοπηματικής κυβέρνησης με τον κόμμα του Μοράλες, Κίνημα για το Σοσιαλισμό, ώστε να συμφωνηθεί γρήγορη προσφυγή στις κάλπες με εκλογή νέων Εκλογικών Επιτροπών. Σε αυτό φαίνεται ότι συμβάλλει ο Ζαν Αρνό, ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.




Το ΚΚ Βολιβίας, σε ανακοίνωσή του που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΚΝ Βολιβίας, καλεί το λαό να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση «για να πιεστεί να δεχτεί μια ειρηνική διέξοδο», και ταυτόχρονα σημειώνει την ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα αντιολιγαρχικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, παίρνοντας υπόψη και τα λάθη που έγιναν στα 13 χρόνια διακυβέρνησης (σ.σ. Μοράλες) και τα οποία μπορούν να διορθωθούν μόνο με το λαό σε πρωταγωνιστικό ρόλο».





https://atexnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου