Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

Οι στρατιωτικές συνέπειες της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον Ελληνο-Τουρκικό ανταγωνισμό


Ο γνωστός καθηγητής που κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς, σπεύδει να διατυπώσει την δική του άποψη στο "εθνικό" αφήγημα για τις συνέπειες της στρατιωτικής συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και επισημαίνει τον κίνδυνο από πιθανή -αν και μακρινή- εγκατάσταση τουρκικών S-400 απέναντι από την Κρήτη. Την συνέντευξη στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά του Αλέξανδρου Κούτση, ομότιμου καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αξίζει να την διαβάσουμε για τις επισημάνσεις που κάνει, αλλά και για να διαπιστώσουμε το πως καλλιεργείται κλίμα ¨εθνικών κινδύνων".
Η "εθνικά" φορτισμένη προσέγγιση του Α.Κούτση δεν μας μιλά για την ελληνική ΑΟΖ (αλήθεια ποια είναι αυτή;), πως το ελληνικό κράτος άρπαξε τα κοιτάσματα μεταξύ Κρήτης-Λιβύης ως συνέπεια της συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι!).
Λεπτομέρειες....
Σχολιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης , Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ανέφερε ότι δε συμφωνεί με την έμφαση που δίνεται στο δημόσιο διάλογο στους χάρτες που κυκλοφορεί η Άγκυρα με τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Οι χάρτες με τις τουρκικές ΑΟΖ επισκιάζουν το μείζον που είναι η σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας με τη Λιβύη. Η στρατιωτική συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα τα τουρκικά πολεμικά πλοία στο λιβυκό πέλαγος και να πετάνε τα τουρκικά μαχητικά να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο νοτίως της Κρήτης.».

Όπως εξηγεί ο κ. Κούτσης οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το εύρος των τουρκικών θαλασσίων ζωνών αντιβαίνουν σε κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιηθούν. Αντιθέτως, η σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη και με τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική, μπορεί να αποτελέσει απειλή όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Δύση. «Σκεφτείτε τι θα σήμαινε για εμάς και τους εταίρους μας η εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων S-400 απέναντι από την Κρήτη».

Ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινητοποιηθεί στρέφοντας το ενδιαφέρον των δυτικών εταίρων στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανάπτυξη μίας ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας –Λιβύης στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου. «Η εφαρμογή και η εξέλιξη της στρατιωτικής συνεργασίας Άγκυρας- Τρίπολης, πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο της ελληνικής διπλωματίας».

Αναλύοντας την έντονη κινητικότητα της Τουρκίας σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο ο κ. Κούτσης σημειώνει ότι η Άγκυρα επιχειρεί να έχει έναν σύνθετο ρόλο τόσο στη Μέση Ανατολή και την νοτιανατολική Μεσόγειο, όσο και στη Βόρειο Αφρική. « Η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης εν αντιθέσει με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Βεγγάζης. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν αναπτύσσει αμυντικές συνεργασίες με τη Ρωσία. Παράλληλα, ανταγωνίζεται το Ισραήλ , διεκδικώντας ηγεμονικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε έναν ανταγωνισμό για την άσκηση επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο με τη Σαουδική Αραβία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου