Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019

Περισσότεροι από 400 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ (UPD)

Περισσότεροι από 408 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τις αρχές του Οκτωβρίου στο Ιράκ. Οι πολίτες διαμαρτύρονται κατά των αυξημένων μέτρων καταστολής. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις δολοφονίες, τονίζοντας πως τα φαινόμενα βίας και οι νεκροί διαδηλωτές έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, οι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στο Ιράκ ξεπερνούν τους 408, ενώ τα θύματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άμαχοι.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ενώ διαμαρτύρονται και για τα φαινόμενα διαφθοράς και τις σχέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και πλούσιους επιχειρηματίες.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι τις τελευταίες μέρες «οι δυνάμεις καταστολής έχουν κάνει “πολύ πιο αισθητή” την παρουσία τους αφού μόνο την Πέμπτη σκότωσαν τουλάχιστον 25 διαδηλωτές και τραυμάτισαν πολλούς ακόμα». Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των νεκρών».


Οι πληροφορίες της Αμνηστίας μεταφέρουν πως το τελευταίο 48ωρο περίπου 29 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη Νασιρίγια, όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει μια γέφυρα τα ξημερώματα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη Βαγδάτη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν με πραγματικές και πλαστικές σφαίρες τους διαδηλωτές κοντά σε μια γέφυρα του ποταμού Τίγρη. Σε συγκρούσεις στη Νατζάφ σκοτώθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.Σημειώνεται ότι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε πλούσιες σε πετρέλαιο επαρχίες για να ανοίξουν τους δρόμους που έχουν κλείσει διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου