Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Eπιτάχυνση των συζητήσεων για χαρακτηρισμό και οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για επιτάχυνση στην οριοθέτηση ΑΟΖ- Απάντηση στον Ερντογάν
Απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα περί μνημονίου κατανόησης της χώρας του με την Λιβύη, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Κυριακή από την Αίγυπτο, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Sameh Shoukry.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για επιτάχυνση των συζητήσεων των δύο χωρών για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

“Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.

Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου