Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Ο φράκτης του αίσχους και τα μυστικά του βάλτου

Ο φράκτης του αίσχους και τα μυστικά του βάλτου
Γιάννης Ελαφρός
▸ Η επέκταση του φράκτη κατά των προσφύγων πυροδότησε την ένταση
Νέα επεισόδια καταγράφονται στον επικίνδυνο ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό που μπαίνει σε νέα περίοδο όξυνσης. Αντιπαράθεση που έρχεται από το μέλλον, όσο κι αν «ντοπάρεται» με ισχυρές δόσεις φανατισμού από το παρελθόν, με τον Ερντογάν να το παίζει χθες «πορθητής» στην Αγία Σοφία και τους εθνικιστές στην Ελλάδα να «ντύνονται» Κωνσταντίνοι.
Η μεγάλη εικόνα δείχνει, πάντως, την αντιπαράθεση Αθήνας-Άγκυρας να απλώνεται από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και από τη Λιβύη μέχρι την Αλβανία, όπου η βουλή επικύρωσε την παραχώρηση στην Τουρκία ναυστάθμου στον Αυλώνα.

Στον Έβρο επικεντρώθηκε η αντιπαράθεση τις προηγούμενες βδομάδες, με το περιβόητο περιστατικό της αμφισβήτησης ή μη των συνόρων από την Τουρκία. Η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε θάλασσα, διοχετεύοντας αντικρουόμενες πληροφορίες και εμφανιζόμενη τελικά να έχει κάνει διαβήματα στην Άγκυρα για κάτι που δεν ισχύει ή απλώς γιατί υπήρχε τουρκική «κινητικότητα». Πέρα από τα μυστικά του βάλτου (του Έβρου), δεν πρέπει να διαφεύγει η ουσία: η αντιπαράθεση προκλήθηκε από την κυβερνητική απόφαση να επεκτείνει το φράκτη στον Έβρο (προσθέτοντας άμεσα 20 χιλιόμετρα στα 10 υπάρχοντα) και από τις τεχνικές προετοιμασίες για την υλοποίηση του έργου: αποψίλωση εδάφους, μετρήσεις κ.λπ. σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν απάτητες και από τις δύο πλευρές και σε μεγάλο βαθμό επαναδιαμορφώνονται από τα «καπρίτσια» του ποταμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «οχυρώνει» τον Έβρο, γι’ αυτό στάλθηκαν και 400 αστυνομικοί, μεταξύ αυτών 14 διμοιρίες ΥΕΤ-ΜΑΤ. Μετά την πανδημική ύφεση, υπάρχει κυβερνητική εκτίμηση για νέα προσφυγικά κύματα στην περιοχή, η οποία ενισχύεται από δηλώσεις τούρκων υπουργών που εμφανίζονται να ενθαρρύνουν την πορεία προσφύγων και μεταναστών προς τη Δύση, μέσω Ελλάδας.
Σε νέα φάση όξυνσης μπαίνει ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, Μητσοτάκης και Ερντογάν χρησιμοποιούν κυνικά τους πρόσφυγες

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η «υπεράσπιση των συνόρων» –στην οποία δυστυχώς έσπευσαν να καταταχτούν αρκετοί από το χώρο της Αριστεράς– δεν ήταν τίποτα άλλο παρά υπεράσπιση της ανέγερσης του επονείδιστου φράκτη, ανατολικό σύνορο της αιματοβαμμένης «Ευρώπης-φρούριο» απέναντι στο θεμελιώδες δικαίωμα των προσφύγων να καταφύγουν σε ασφαλές έδαφος και να υποβάλλουν αίτημα διεθνούς προστασίας (ασύλου). Η ΝΔ, συνεπικουρούμενη όχι μόνο από τους εθνικιστές αλλά και το κυρίαρχο μέρος του αστικού μπλοκ, έχει ανακηρύξει πρόσφυγες και μετανάστες σε πολιορκητικό κριό της Τουρκίας, μετατρέποντάς τους όχι «απλά» σε ανεπιθύμητους αλλά σε εχθρούς! Από την άλλη, το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας εμφανίζεται υποκριτικά ως υπερασπιστής τους, την ίδια ώρα που πρωτοστατεί στον πόλεμο στη Συρία και όχι μόνο! Μητσοτάκης και Ερντογάν λοιπόν παίζουν παιχνίδια ισχύος στην πλάτη των προσφύγων αλλά και των λαών που ταΐζουν δηλητηριασμένο εθνικιστικό σανό.

Αποκαλυπτική ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατρούγκαλος και Βούτσης ξεκαθάρισαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επέκτασης του φράκτη(!), ενώ φιλικά ΜΜΕ πρωτοστάτησαν σε καταγγελίες για κατάληψη ελληνικού εδάφους από τουρκικές δυνάμεις! Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναδεικνύεται πάλι μονομερώς η «τουρκική επιθετικότητα» στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά οφείλει να ανοίξει μέτωπο πρωτίστως στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και κεφαλαίου, έχοντας ξεκάθαρη εναντίωση στο συνολικό πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην αμφισβήτηση-αλλαγή των συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου