Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Απελευθέρωσε το τουρκικό πλοίο ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός


Φωτογραφία ΑρχείουID 104237311 © José Lledó | Dreamstime.com
Δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που κυβερνά το ανατολικό μισό της Λιβύης και ηγήθηκε της διάρκειας σχεδόν ενός έτους στρατιωτικής προσπάθειας για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν την Πέμπτη το τουρκικό πλοίο που καταλήφθηκε πριν μερικές μέρες - «παρεμποδίστηκε» σύμφωνα με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χάφταρ - την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Το φορτηγό πλοίο με σημαία Τζαμάικα, Mabouka, απελευθερώθηκε αφού οι τοπικές αρχές ανέκριναν το πλήρωμά του και τους υποχρέωσαν να πληρώσουν πρόστιμο για παραβιάσεις των κανόνων ιστιοπλοΐας στα ύδατα της Λιβύης, έγραψε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Αχμέντ αλ Μισμάρι, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να αναφέρεται το ύψος του προστίμου.

Η κατάσχεση του τουρκικού πλοίου απειλούσε να κλιμακώσει την ένταση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής που πλήττεται από συγκρούσεις, καθώς η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των αντιπάλων του Χάφταρ, της κυβέρνησης στην Τρίπολη της δυτικής Λιβύης, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει για «τρομερές συνέπειες» και κάλεσε τον στρατάρχη και τις δυνάμεις του να επιτρέψουν στο πλοίο να συνεχίσει το προγραμματισμένο ταξίδι του.

Η πλούσια σε πετρέλαιο αραβική χώρα χωρίστηκε σε δύση και ανατολή, μετά την εξέγερση του 2011 που έφερε χάος στη χώρα και οδήγησε στην πτώση του επί δεκαετίες δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και στον θάνατό του. 

Το πλοίο σταμάτησε την πορεία του το Σάββατο αφού είχε εισέλθει στα ύδατα της Λιβύης, χωρίς προηγούμενη άδεια να πλέει σε ζώνη «μη πλεύσης» στα ύδατα της χώρας, έγραψε ο Μισμάρι. Νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι το πλήρωμα περιελάμβανε εννέα Τούρκους ναυτικούς, επτά από την Ινδία και έναν από το Αζερμπαϊτζάν, και ότι δεν απάντησε σε κλήσεις από τις λιβυκές ναυτικές δυνάμεις.

Η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Dryad Global δήλωσε ότι το πλοίο έπλεε από το λιμάνι Σαΐντ της Αιγύπτου προς τη μεσογειακή πόλη Μισράτα της Λιβύης και ότι οι δορυφορικές εικόνες την Τρίτη το πρωί έδειξαν ότι το πλοίο κρατήθηκε στο λιμάνι Ρας αλ-Χιλάλ, το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Οι δυνάμεις του στρατάρχη ξεκίνησαν μια επίθεση τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβουν την Τρίπολη. Καθ 'όλη την πορεία του προς την πρωτεύουσα, ο Χάφταρ είχε την υποστήριξη της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ωστόσο, η εκστρατεία του κατέρρευσε τον Ιούνιο, όταν οι συμμαχικές πολιτοφυλακές της Τρίπολης, με βαριά τουρκική υποστήριξη, κέρδισαν το προβάδισμα στις μάχες.

Τον Οκτώβριο, οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε εκεχειρία που διαπραγματεύτηκε ο ΟΗΕ, μια συμφωνία που προέβλεπε την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη εντός τριών μηνών.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ μπλόκαραν την πορεία του τουρκικού πλοίου τη Δευτέρα έξω από την ανατολική παράλια πόλη Ντέρνα.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου