Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Υποβαθμίζουν τον κίνδυνο του μόλυβδου στη Λέσβο

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Υποβαθμίζουν τον κίνδυνο του μόλυβδου στη Λέσβο
Αυξημένα επίπεδα μολύβδου ανιχνεύονται σε τουλάχιστον δύο σημεία του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ • Στο υπουργείο Μετανάστευσης επιμένουν ότι στα επιβαρυμένα σημεία δεν υπάρχουν σκηνές, ωστόσο η Human Rights Watch έδωσε χτες στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν την ύπαρξη σκηνών στα σημεία όπου υποτίθεται ότι είχαν απομακρυνθεί.
Σε τουλάχιστον δύο σημεία του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ στη Λέσβο ανιχνεύονται αυξημένα επίπεδα μολύβδου. Μάλιστα το ένα σημείο, σε παλιό πολυβολείο, ξεπερνά κατά πολύ το όριο ασφαλείας σημειώνοντας την εξωφρενική τιμή των 2.233 mg/Kg εδάφους, την ώρα που τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα για οικιστική χρήση δεν ξεπερνούν τα 500 mg/Kg. Στο δεύτερο σημείο η τιμή του μολύβδου καταγράφεται σε 330 mg/Kg, που θεωρείται και αυτό ανησυχητικό.

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις οργανώσεων και ομάδων αλληλεγγύης, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υποχρεώθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά αποτελέσματα των γεωχημικών αναλύσεων που τουλάχιστον εν μέρει δικαιώνουν τις ανησυχίες. Η έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) επισημαίνει τον κίνδυνο μεταφοράς σωματιδίων από το επιβαρυμένο πρώην πολυβολείο σε άλλα σημεία του ΚΥΤ και εφιστά την προσοχή σε συγκεκριμένη έκταση δίπλα στη θάλασσα, όπου έχουν τοποθετηθεί σκηνές.

«Παρ’ όλο που η περιεκτικότητα σε μόλυβδο στο δείγμα MAV-12 είναι μεν υψηλή, σαφώς όμως κατώτερη των ορίων που προαναφέρθηκαν, η θέση του δείγματος σε συνδυασμό με τη θέση και την υψηλή τιμή συγκέντρωσης μολύβδου που εμφανίζει το MAV-01, παρά το γεγονός ότι είναι εκτός χωροθετημένης περιοχής, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στονσχεδιασμό και στη χωροθέτηση των σκηνών στο ΚΥΤ καθώς και στη λήψη μέτρων για αποφυγή ενδεχόμενης δημιουργίας σκόνης σε περιόδους ξηρασίας και ισχυρών ανέμων. Οι θέσεις των δύο δειγμάτων είναι εντός της πιθανής περιοχής πρόσκρουσης των σφαιρών, δηλαδή περιοχής όπου ενδέχεται να υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις μολύβδου», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

«Τα δεδομένα που έχουμε δεν συνηγορούν στην ύπαρξη διάχυτης ρύπανσης από μόλυβδο στην περιοχή της δομής φιλοξενίας στο Μαυροβούνι, παρά μόνο στην ύπαρξη ενός συγκεκριμένου τμήματος αυτής με αυξημένες συγκεντρώσεις μολύβδου. Τo τμήμα αυτό εντοπίζεται στους πρόποδες των δυτικών βορειοδυτικών κλιτύων του λόφου και ενδεχόμενα και σε τμήμα της παράκτιας περιοχής, νότια του μικρού κόλπου, τα οποία προτείνουμε να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό της δομής», συνοψίζουν οι επιστήμονες.

Πηγές του υπουργείου επιχειρούν να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο από τα δύο επιβαρυμένα δείγματα και να στρέψουν την προσοχή στα υπόλοιπα δέκα δείγματα που κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Επιμένουν επίσης ότι στα επιβαρυμένα σημεία δεν υπάρχουν σκηνές. Ωστόσο, η οργάνωση Human Rights Watch έδωσε χτες στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν την ύπαρξη σκηνών στα σημεία όπου υποτίθεται ότι είχαν απομακρυνθεί. Οι ίδιες σκηνές απεικονίζονται άλλωστε και σε φωτογραφίες στην έκθεση της ΕΑΓΜΕ!
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου