Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Βρυξέλλες: Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Η σύσφιξη των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ απειλεί τους λαούς.
Οι δύο καπιταλιστικοί-ιμπεριαλιστικοί σχηματισμοί ήδη δείχνουν τις τρομοκρατικές προθέσεις τους ενάντια στους λαούς και αναδεικνύουν ταυτόχρονα τους εχθρούς τους: Ρωσία-Κίνα.
Βεβαίως πρέπει να δούμε τις εξελίξεις καθώς η στρατηγική τους σχέση δεν μπορεί να κρύψει τις υπαρκτές αντιθέσεις τους απέναντι στις δύο άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τις οποίες τις συνδέουν πολλά στον ενεργειακό-οικονομικό τομέα.
Προς το παρόν οι τόνοι ανεβαίνουν, όπως επίσης αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες.
Βρυξέλλες: Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε το σκέλος της συζήτησης με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, κατά τη συζήτηση επεναβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ έχει στρατηγική σημασία και οι 27 συμφωνούν ότι η ασφάλεια των πολιτών ωφελείται από ισχυρή ΕΕ, ισχυρό ΝΑΤΟ και στενή συνεργασία των δύο.
Η νέα διοίκηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την αναζωογόνηση των διατλαντικών σχέσεων. Γι αυτό, συμφωνήθηκε ΕΕ και ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αμυντικής συνεργασίας, την στρατιωτική κινητικότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις υβριδικές απειλές, αλλά και τις προκλήσεις στην άμεση γειτονιά.
Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε το ρόλο του ΝΑΤΟ να συνδέει τις ΗΠΑ με την ΕΕ και εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν να συμβάλει στην αποκατάσταση των διατλαντικών δεσμών.
Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί και η ενίσχυση της βιομηχανική και τεχνολογική βάσης, και να αναζητηθούν συνέργειες μεταξύ ψηφιακής, διαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας. Μια πιο ισχυρή ΕΕ σημαίνει και πιο ισχυρό ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο Σ.Μισέλ.
Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η συμμαχία προειδοποιεί ότι η κρίση υγείας δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση ασφάλειας, σημείωσε τη ρωσική επιθετικότητα και τη στάση της Κίνας και επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της - αντιθέτως απαιτείται συνεργασία Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.
Υπογράμμισε δε ότι μεταφέρει στη σύνοδο και το ισχυρό μήνυμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιδιόρθωση των διατλαντικών δεσμών κάτι που θα εξεταστεί και στην επόμενη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια μια στρατηγική συζήτηση για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Τέλος, οι ηγέτες θα συζητήσουν τη συνεργασία της ΕΕ με τη Νότια Γειτονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου