Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Από έκρηξη παλιάς νάρκης σκοτώθηκε μετανάστης στην Κροατία

Ένας μετανάστης σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας σοβαρά- από έκρηξη νάρκης στην Κροατία, σε μια περιοχή ναρκοθετημένη από τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι μετανάστες που μετακινούνταν ανά ομάδες είχαν μόλις διασχίσει τα σύνορα μεταξύ Βοσνίας και Κροατίας, όταν βρέθηκαν σε ένα δάσος γεμάτο νάρκες από την περίοδο του πολέμου, στην περιοχή Σαμπόρσκο.
«Ένας νεαρός άνδρας που πάτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι άνθρωποι στην ομάδα τραυματίστηκαν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με την ειδοποίηση κατοίκου, η αστυνομία εντόπισε τα θύματα, ενώ περίπου δέκα άλλοι μετανάστες έφυγαν από το σημείο. Αφού εντοπίστηκαν από ελικόπτερο, ειδοποιήθηκαν ότι κινούνταν ακόμα σε περιοχή που ήταν επικίνδυνη. Περίμεναν πολλές ώρες τις ειδικές δυνάμεις να καθαρίσουν έναν διάδρομο 500 μέτρων για να απεγκλωβιστούν από την περιοχή.

Σχεδόν 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το 0,6% του εδάφους της Κροατίας, εξακολουθεί να θεωρείται ζώνη επικίνδυνη λόγω ναρκών, 25 χρόνια μετά τον πόλεμο Ανεξαρτησίας (1991-1995). Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε εκρήξεις ναρκών μετά το τέλος του πολέμου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Κροατία βρίσκεται στην αποκαλούμενη «βαλκανική οδό», την οποία ακολουθούν κάθε χρόνο μεταναστευτικές ροές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους και φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, και επιθυμούν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου