Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Έγκλημα διαρκείας από την ΕΕ κατά προσφύγων

Συγκλονιστικά είναι, για μια ακόμη φορά, τα στοιχεία που έρχονται στο φως και αφορούν μια από τις πιο μαζικές, απάνθρωπες και παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο επιχειρήσεις απώθησης και επαναπροώθησης προσφύγων στη σύγχρονη ιστορία. Αυτή τη φορά, τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της εφημερίδας The Guardian που δημοσιοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα και αντλεί τις πηγές της από τις επίσημες βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ και μιας σειράς ΜΚΟ που έχουν ενεργή παρουσία στα σύνορα της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, από την αρχή της πανδημίας (στις αρχές του 2020) μέχρι σήμερα, έχουν απωθηθεί βίαια περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Frontex — σε βάρος της οποίας «τρέχει» ήδη έρευνα από τις υπηρεσίες κατά της διαφθοράς. Μάλιστα, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις είχαν ως συνέπεια, άμεση ή έμμεση, να χάσουν τη ζωή τους 2.000 από αυτούς τους ανθρώπους.
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, το Παρατηρητήριο της Συνοριακής Βίας (BVMN) που απαρτίζεται από 13 ΜΚΟ, σημειώνει πως σε αυτό το διάστημα έχουν απωθηθεί 6.230 άνθρωποι που προσέγγισαν τις ακτές της χώρας με σκοπό να ζητήσουν άσυλο — με το 89% των περιπτώσεων να συνδέεται με τη χρήση «υπέρμετρης και δυσανάλογης βίας». Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον Απρίλιο κατατέθηκε αγωγή σε βάρος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (που επίσης έχει κατηγορηθεί για συστηματική αδιαφορία) για την εγκατάλειψη δεκάδων ανθρώπων στη θάλασσα, με μοναδικό εφόδιο τα σωσίβιά τους.

Πάντως, η θλιβερή πρωτιά πιθανώς ανήκει στην Κροατία, η οποία φέρεται να απώθησε πάνω από 18.000 πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν θύματα κλοπής, σεξουαλικής βίας και εξευτελισμού από την αστυνομία και τους συνοριοφύλακες της χώρας.

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου