Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ασπιρίνες για την ακρίβεια, χάντρες και καθρεφτάκια στους νέους

Στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ενώ οι εργαζόμενοι και η νεολαία έδωσαν τη δική τους δυναμική αγωνιστική απάντηση έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε εντός του κέντρου τα μέτρα της κυβέρνησης υπό το φόντο της έντονης λαϊκής αγανάκτησης, της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας και του νέου τσουνάμι ανατιμήσεων. H ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θύμιζε προεκλογικό σποτ μεγάλης διαρκείας. Πίσω απο τον πρωθυπουργο, προβάλλονταν διαρκώς εικόνες που απεικόνιζαν νησιωτικά τοπία, χαρούμενα πρόσωπα, αισιοδοξους επαγγελματίες (π.χ. φουρναραίους) κ.λπ., ενώ για το κλείσιμο οι επιτελείς του Μαξίμου διάλεξαν το πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη. Κυρίαρχο σλόγκαν το ανέμπνευστο «Η Ελλάδα αλλάζει» που μοιάζει με παραλλαγή του συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ «Η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα προχωρεί».

Κεντρικό μοτίβο της ομιλίας ήταν η «επανεκκίνηση» της οικονομίας μετά από μια διετία ύφεσης με στόχο μια διετία «ανάπτυξης και δημιουργίας». Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα οι Έλληνες πλέον πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές κάτι που στην πράξη ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση στο «Σχέδιο Ανάκαμψης» που θα χρηματοδοτήσει υποτίθεται ένα κοινό μέλλον όταν είναι γνωστό πως η μερίδα του λέοντος ήδη μοιράζεται ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Άλμα στο ΑΕΠ μηδενικές αυξήσεις στον κατώτερο μισθό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο «άλμα» 16,4% που σημείωσε το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση όμως με το καταστροφικό αντίστοιχο τρίμηνο καθολικού λοκντάουν το 2020. Έτσι ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9% κάνοντας λόγο για.. «ανάπτυξη για όλες και για όλους». Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για την προεκλογική και προγραμματική του δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού με ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ! Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 11,8% ωστόσο δεν αυξάνεται καθόλου.

Χαμηλό ΦΠΑ στον… καφέ, όχι σε άλλα βασικά προϊόντα

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε πως το εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει με μαγικό τρόπο αυξηθεί κατά 4% μέσα στην πανδημία, ενώ εξήγγειλε μείωση ΦΠΑ στον… καφέ αλλά όχι σε όλα τα βασικά λαϊκά αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ έταξε απομείωση έως… εξαφάνιση αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ωστόσο τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα:

«Αυτά είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης».

Mέτρα για νέους αλλά κυρίως για τους… εργοδότες

Στη συνέχεια, ο Μητσοτάκης περιέγραψε το εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους.

Σε ένα μέτρο με έντονη οσμή εκλογών περιέγραψε την πρώτη πρωτοβουλία από μέρους της κυβέρνησης: το πρώτο ένσημο. Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Δεν είπε βέβαια τι θα γίνεται όταν λήξει το επιδοτούμενο εξάμηνο και οι νέοι θα πετιούνται σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Πρόκειται βέβαια για ένα μέτρο που δεν αποσκοπεί στην ενίσχυση των νέων αλλά των εργοδοτών τους αφού το μισό ποσό ενίσχυσης θα καταλήγει στα ταμεία τους!

Αλλά και η εξαγγελία για 50.000 επιπλέον επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, αυτούς που πρωτίστως αφήνει ικανοποιημένους είναι τους εργοδότες που θα λάβουν κι άλλες απαλλαγές από εισφορές αλλά και ζεστό χρήμα για να πληρώνει μισθούς των νέων εργαζομένων.

Δόλωμα «δωρεάν» data στο κινητό για εμβολιασμένους εφήβους

Ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε επίσης από 1/1 2022 μηδενισμό για τους κάτω των 29 του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρει 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους. Πρόκειται για ένα εφήμερο μέτρο με μάλλον αντι-παιδαγωγικό χαρακτήρα καθώς ενισχύει την εξάρτηση των εφήβων από την οθόνη του κινητού τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί να προσφέρει μαζική πρόσβαση σε δωρεάν ίντερνετ στα νοικοκυριά που την έχουν ανάγκη.

Επίσης, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολόγησης για επιχειρήσεις

Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ για τους επιχειρηματίες εξήγγειλε νέα μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση φόρου στο 22%, μείωση φόρου για τη συγκέντρωση κεφαλαίου και “υπερεκπτώσεις” για το πράσινο κεφάλαιο.

«Μικρότερος ΕΝΦΙΑ το 2022»

Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μειωμένο ΦΠΑ του 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, επέκταση για ακόμη 3 μήνες το επιτυχημένο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021, χωρίς να πεί όμως κάτι πιο συγκεκριμένο.

Επιμέλεια Δ. Τζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου