Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ουκρανία: Κινήσεις στρατευμάτων εκατέρωθεν των συνόρων και απειλές


Φώτο Αρχείου / Ένοπλοι νεοναζί, μεταξύ αυτών και Σουηδοί στην Ουκρανία / «Τάγμα Αζοφικής» (AZOV Batallion) / Πηγή: TWITTER

Διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, γύρω από την Ουκρανία, με κινήσεις στρατευμάτων εκατέρωθεν των Ουκρανικών συνόρων και απειλές. Η «αποκλιμάκωση» αποδεικνύεται «κενό γράμμα», ενώ οι λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» παραμένουν στα αζήτητα σε συνθήκες οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε όλα τα «μήκη και πλάτη».

Ρωσία και Δύση παραμένουν στα «θέματα αρχών» σε "εντελώς αποκλίνουσες θέσεις", παρότι «υπάρχουν ορισμένα σημεία συμφωνίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις συναντήσεις Ρωσίας – ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – Ρωσίας, καθώς και τη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ την περασμένη βδομάδα. «Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μετά τις τρεις συνεδριάσεις διαπραγματεύσεων», είπε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη στο CNN.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε» αν οι εντάσεις αρχίζουν να υποχωρούν, δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως την περασμένη Τετάρτη «θέσαμε προτάσεις για σειρά συναντήσεων για σημαντικά θέματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία», αλλά η Ρωσία «δεν απάντησε».

Επικοινωνία για τη «στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία» και τις πρόσφατες επαφές είχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Για ακόμη μια φορά απέρριψαν τις ρωσικές αξιώσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας», χαρακτηρίζοντάς τις μια «εκ νέου οικοδόμηση σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη». Τόνισαν την ανάγκη να αποκλιμακώσει η Ρωσία και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ, ενώ εξέτασαν τη συνεχιζόμενη προετοιμασία «για αποτρεπτικά μέτρα και για μια σθεναρή διεθνή αντίδραση με τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία» σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Η αντιπαράθεση έχει οξυνθεί επικίνδυνα, όλες οι πλευρές παραμένουν με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» και προειδοποιούν για ενδεχόμενη σύγκρουση ή ένοπλο επεισόδιο.

Αναφορικά με τα ρωσικά στρατεύματα δίπλα στα ουκρανικά σύνορα «θεωρούμε απαραίτητο να τα διατηρήσουμε εκεί, εξαιτίας της πολύ τεταμένης κατάστασης και του πολύ εχθρικού περιβάλλοντος», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σε συνθήκες που το ΝΑΤΟ διοργανώνει στρατιωτικές ασκήσεις και μετακινεί τη στρατιωτική του υποδομή προς τα σύνορα της Ρωσίας, «πρέπει να απαντήσουμε, να λάβουμε μέτρα προφύλαξης», είπε.

Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι η Ρωσία ζητά γραπτές απαντήσεις μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, «αλλά θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αντίποινα» εάν το ΝΑΤΟ δεν δείξει «βούληση» απέναντι στις ρωσικές «ανησυχίες».

Ρωσία και Λευκορωσία προχωρούν σε στρατιωτικές ασκήσεις τον Φλεβάρη στα δυτικά σύνορα (με Πολωνία και κράτη της Βαλτικής) και στα νότια σύνορα (με Ουκρανία), σύμφωνα με τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλ. Λουκασένκο.

Παράλληλα, η κατάσταση οξύνεται και στα σύνορα Ρωσίας – Σουηδίας. Η Σουηδία ανέπτυξε μέσα στο Σαββατοκύριακο τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Βίσμπι, μιας παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής, σε μία ασυνήθιστη κίνηση που χαρακτηρίστηκε «επιβεβλημένη» λόγω της «αυξημένης ρωσικής δραστηριότητας».

Σύμφωνα με τις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν την περασμένη βδομάδα τη Βαλτική, διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας. Η Σουηδία – που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά εταίρος – επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2017 και άνοιξε ξανά ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, το 2018.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αστυνομία στη Σουηδία ανέπτυξε περιπόλους και ελικόπτερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φόρσμαρκ για την καταδίωξη ενός μεγάλου drone που εθεάθη να πετάει πάνω από τις εγκαταστάσεις, αλλά απέτυχε να το πιάσει, όπως ανακοινώθηκε.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε χτες ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν, επίσης, σε άλλα δύο πυρηνικά εργοστάσια, στο Οσκαρσαμν και το Ρίνγκχαλ.
Αντιπαράθεση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη

Την ίδια ώρα, μια δικομματική επιτροπή Αμερικανών γερουσιαστών που επισκέπτεται το Κίεβο, υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα «δείξουν την αλληλεγγύη τους» και θα παράσχουν όπλα στην Ουκρανία. Στα όπλα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin, πύραυλοι Stinger, ελαφρύς εξοπλισμός και σκάφη, είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ μετά την συνάντηση με με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, και η Μόσχα εντείνει τις προειδοποιήσεις, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, που συμμετείχε στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, να δηλώνει πριν από λίγες μέρες σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «ούτε επιβεβαιώνει ούτε αποκλείει» την πιθανότητα η Ρωσία να στείλει στρατιωτικά μέσα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, εάν οι συνομιλίες αποτύχουν και η πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία αυξηθεί. Μιλώντας στο ρωσικό RTVI TV, σημείωσε ότι «όλα εξαρτώνται από τη δράση των ομολόγων μας των ΗΠΑ», ενώ παρέπεμψε στις προειδοποιήσεις του Βλ. Πούτιν για ενδεχόμενα στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, μέσω του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων στη Λατινική Αμερική, δήλωσε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για κυρίαρχα κράτη».

Ο δε Σ. Ριαμπκόφ συζήτησε με τον πρέσβη της Κίνας στη Μόσχα για τις επαφές Δύσης – Ρωσίας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Tass», «Reuters»)
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου