Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσία: Τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις σε Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα


Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία
Με τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και εντεινόμενες απειλές, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το φόντο συνεχίζεται το μπαράζ επαφών σε διάφορα σχήματα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Δύο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θέτουν σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για άμεση ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη «αν χρειαστεί» και την επομένη της άφιξης στην Ουκρανία περίπου 80 τόνων αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, ως μέρος της νέας στρατιωτικής «βοήθειας» ύψους 200 εκατ. δολαρίων, 6 αμερικανικά αεροσκάφη «F-15» προσγειώθηκαν σήμερα σε βάση της Εσθονίας και θα παραμείνουν εκεί για μιάμιση βδομάδα, στο πλαίσιο της πολύμορφης ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν γυμνάσια στη νότια Ρωσία, κοντά σε Ουκρανία και Κριμαία, με συμμετοχή 6.000 στρατιωτών και αεροσκαφών. Επιπλέον, πάνω από 20 ρωσικά πολεμικά πλοία θα αναπτυχθούν για ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα αεροναυτικά γυμνάσια σε Ατλαντικό, Αρκτική, Ειρηνικό και Μεσόγειο.

Σε εξέλιξη, άλλωστε, είναι και οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας με την ονομασία «Συμμαχική Αποφασιστικότητα». Η Ρωσία μετακινεί στη Λευκορωσία μεταξύ άλλων και μαχητικά αεριωθούμενα «Su-35».

Η Ουάσιγκτον απείλησε το Μινσκ με «αποφασιστική απάντηση» εάν «γίνει εισβολή από τη Λευκορωσία». Τότε το ΝΑΤΟ «θα επανεξέταζε την ανάπτυξη στρατευμάτων σε χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσο-λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις ενδεχομένως να προμηνύουν μόνιμη ρωσική στρατιωτική παρουσία.

Η Ρωσία πρέπει να παράσχει στους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ «ορισμένους εξοπλισμούς για να αναβαθμίσουν την αμυντική τους ικανότητα και να αναχαιτίσουν τη στρατιωτική επίθεση που εμφανώς ετοιμάζει το Κίεβο», δήλωσε σήμερα ο γερουσιαστής και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», Αντρ. Τουρτσάκ. Εξάλλου, πρόσθεσε, σχεδόν όλες οι κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν το Κίεβο και «φέτος μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πτήσεις προς την Ουκρανία» με συστήματα ρουκετών, εκτοξευτές χειροβομβίδων, φορητά όπλα, νάρκες, πυρομαχικά κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου