Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Δέκα οι νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία

AP Photo/Vitali Komar
Δέκα οι νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία
efsyn.gr
Τραγωδία για ελληνικές οικογένειες στην Ουκρανία, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο Έλληνες ομογενείς έπεσαν νεκροί και άλλοι έξι τραυματίστηκαν μετά από καταγγελλόμενη ρωσική επίθεση σε χωριό έξω από την πόλη της Μαριούπολης.

Ωστόσο, το απόγευμα έγινε γνωστό ότι άλλοι 6 ομογενείς σκοτώθηκαν, με τον αριθμό των Ελλήνων θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε έξι. Τα σχετικά περιστατικά έλαβαν χώρα σε Μπουγάζ και Σαρτανά.

Αργότερα το βράδυ, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε ότι άλλοι τέσσερις ομογενείς έχασαν τη ζωή τους, καλώντας ταυτόχρονα τη Μόσχα «να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών».
Τη «θλίψη» της εξέφρασε η πρεσβεία της Ρωσίας

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της προστίθεται επίσης: «Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

»Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

»Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου