Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Προωθείται Συμβιβασμός με αφορμή τον Πόλεμο στην Ουκρανία;

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έχει εξαιρετική σημασία. Αντικείμενο των συνομιλιών φαίνεται ότι είναι ένας πολύ ευρύτερος διακανονισμός των ελληνο-τουρκικών αντιθέσεων στο πλαίσιο των αμερικανικών και νατοϊκών σχεδιασμών.
Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ προπαγανδίζει ότι συζητά μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να καθησυχάσει το εθνικιστικό κομματικό ακροατήριο φαίνεται ότι με την στήριξη του συνόλου των αστικών κομμάτων εξουσίας, σημαντικών μερίδων του αστικού επιχειρηματικού-μιντιακού-καθηγητικού κατεστημένου προωθείται μια ελληνο-τουρκική συνεννόηση που αφορά όλα τα ζητήματα που προκάλεσαν ένταση όλο το προηγούμενο διάστημα. Εξάλλου για αυτό έχουν προϊδεάσει οι παρεμβάσεις του πρώην ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλου, του ΕΛΙΑΜΕΠ κλπ.  
Ο Πόλεμος στην Ουκρανία, οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις που προκαλεί, το ζήτημα της ενέργειας και η σημασία που έχει η αναθεώρηση της σχέσης Ευρώπης-Ρωσίας προσφέρουν τη δυνατότητα να "τρέξει" αυτή η ελληνο-τουρκική συνεννόηση. Την αφετηρία όμως των διπλωματικών διεργασιών πρέπει να την αναζητήσουμε τόσο στους γύρους των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών που παραμένουν μυστικές από τους λαούς, όσο και στις αμερικανικές επιδιώξεις για την περιοχή Αιγαίου-Ανατολικής Μεσογείου, που αναβαθμίστηκαν μετά την φυγή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Δείγματα γραφής εξάλλου του νέου τοπίου που έχει διαμορφωθεί είναι οι επίσημες επαφές Τουρκίας-Ισραήλ και η ακύρωση από τις ΗΠΑ του αγωγού EAST MED, που ούτε η ΕΕ μπορεί να εγγυηθεί την κατασκευή του εξαιτίας της αντιφατικότητας της ενεργειακής της πολιτικής.  
Ο επιχειρούμενος ελληνο-τουρκικός διακανονισμός δεν αφορά μόνο την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Αιγαίο. Ο Πόλεμος της Ουκρανίας ανέδειξε σε κορυφαίο ζήτημα τον έλεγχο των εναέριων χώρων, των δρομολογίων και των θαλάσσιων περασμάτων.
Η ελληνο-τουρκική διευθέτηση που προωθείται δεν αφορά την ειρήνη.
Εξυπηρετεί τους Αμερικανικούς και Νατοϊκούς επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, λαμβάνει υπόψη της τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας-Κίνας, ενώ τα αστικά κράτη της περιοχής προσδοκούν την αναβάθμιση του στρατηγικού τους ρόλου διαμέσου του πολέμου. 
Την νέα εποχή του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού την ζούμε και είναι βουτηγμένη στο αίμα των λαών, που καταστρέφει και οδηγεί στην προσφυγιά. Είτε Μονοπολισμός και Ηγεμονισμός των ΗΠΑ, είτε πολυπολικότητα με διαμοιρασμό του πλανήτη σε ζώνες επιρροής, πάντα οι λαοί είναι τα θύματα.
Είναι μια εποχή ανόδου της αντίδρασης και της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, ρατσισμού και μιλιταρισμού, των πολεμικών εξοπλισμών, της ενδυνάμωσης των εθνικών στρατών, των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών σχηματισμών όπως το ΝΑΤΟ και των Ιδιωτικών Μισθοφορικών Στρατών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Μητσοτάκης και Ερντογάν μιλούν για ειρήνη, αλλά αναβαθμίζουν την συμμετοχή τους σε βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 
Είναι ενδεικτικό ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Εμπλέκονται σε δύο Πολέμους αυτή την περίοδο -στην Ουκρανία και στην σύγκρουση του Συνασπισμού που έχει συγκροτήσει η Σαουδική Αραβία εναντίον της Υεμένης, σε αυτόν τον πόλεμο δια αντιπροσώπων με το Ιράν, και ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Υποσαχάρια Αφρική, ενώ η Τουρκία εισέβαλε σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ.
Ο Διακανονισμός που προωθείται βασίζεται στην προβολή Στρατιωτικής Ισχύος και τους όρους συμμετοχής στους πολεμικούς ολέθρους που επεξεργάζονται αστικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εις βάρος των λαών.
Δεν είναι τυχαία ότι και τα δύο αστικά καθεστώτα τονίζουν την επιθετικότητα της άλλης πλευράς και τις υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ για να νομιμοποιήσουν τους κολοσσιαίους πολεμικούς εξοπλισμούς που δευρύνονται και τα επεκτατικά σχέδια τους.
Και όλα αυτά ενώ ο εργαζόμενος λαός σε Ελλάδα και Τουρκία βυθίζεται στην Ανεργία, την Φτώχεια, την Ακρίβεια, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν εθνικά συμφέροντα και ότι η εθνική ενότητα είναι πρόσχημα για την υποταγή των εργαζόμενων και της νεολαίας στις αστικές επιδιώξεις για νέα κέρδη, υπάρχουν ανταγωνιστικά ταξικά συμφέροντα.
Ανάγκη όσο ποτέ η παρέμβαση του Αντιπολεμικού Κινήματος, η κοινή πάλη των εργαζομένων σε Ελλάδα και Τουρκία, η ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού αντιιμπεριαλιστικού και αντικαπιταλιστικού ρεύματος εναντίον των κυβερνήσεων του πολέμου, των ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos.blogspot.com 
diktiospartakos@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου