Σάββατο 28 Μαΐου 2022

«Έπεσε» σε ρώσικα χέρια η πόλη Λιμάν


Ρώσοι στρατιώτες (φωτογραφία αρχείου) AP Photo
«Έπεσε» σε ρώσικα χέρια η πόλη Λιμάν
efsyn.gr

Καθολική είναι η υπεροχή της Ρωσίας στις μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει σήμερα τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής πόλης Λιμάν.

Πρόκειται για κέντρο σιδηροδρομικών συγκοινωνιών που βρίσκεται στα δυτικά του Σιεβιεροντονέτσκ.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν μία προώθηση των Ρώσων στρατιωτών προς το Σλοβιάνσκ, μία πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας προς τα νοτιοδυτικά.
Η Μόσχα, 94 ημέρες από την έναρξη της εισβολής, σφίγγει τον κλοιό στο Ντονμπάς με τις ουκρανικές δυνάμεις να χάνουν έδαφος.


Η πόλη Λιμάν στην ΟυκρανίαGoogle maps

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία έχουν παραδεχτεί ότι η Ρωσία έχει το «πάνω χέρι» στις μάχες στα ανατολικά της χώρας. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουγκάνσκ, Serhiy Haidai, είπε ότι μόλις το 5% της περιοχής παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. «Ο ρωσικός στρατός έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις για να καταλάβει την περιοχή», είπε σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Telegram. «Εξαιρετικά σκληρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Σεβεροντόνετσκ. Απλώς καταστρέφουν την πόλη, τη βομβαρδίζουν καθημερινά, βομβαρδίζουν χωρίς παύση» πρόσθεσε ο ίδιος.
Μηδενική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Στο διπλωματικό πεδίο το τοπίο παραμένει βαλτωμένο. Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η εισβολή της Μόσχας μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία.

«Η όποια συμφωνία με τη Ρωσία δεν αξίζει τίποτα», ανέφερε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο Telegram. «Είναι δυνατόν να διαπραγματευτεί κάποιος με μία χώρα που ψεύδεται συνεχώς με κυνικό και προπαγανδιστικό τρόπο;» αναρωτήθηκε φανερώνοντας τις προθέσεις του Κιέβου.

«Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι είναι μια βάρβαρη χώρα που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο Ποντολιάκ. «Έναν βάρβαρο μπορεί να τον σταματήσει κανείς μόνο με τη βία».

Στον αντίποδα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

«Βολεύει τη Δύση να υποστηρίζει αυτή την αδιαλλαξία», η οποία από «λογική» σκοπιά «δεν στέκει και πολύ καλά», έκρινε ο ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην αραβική υπηρεσία του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου