Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Η «πειρατεία» της κυβέρνησης στο Αιγαίο φέρνει διαμάχη με το Ιράν

Η «πειρατεία» της κυβέρνησης στο Αιγαίο φέρνει διαμάχη με το Ιράν

Ανοιχτή σύγκρουση Αθήνας-Τεχεράνης για τα μάτια των ΗΠΑ

Επικίνδυνη διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης με απρόβλεπτες συνέεπειες προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο πρόθυμου «χωροφύλακα και λυκόσκυλου» των ΗΠΑ στο Αιγαίο καταπατώντας ακόμα και το διεθνές δίκαιο. Την οργή του Ιράν προκάλεσε η κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές για λογαριασμό των ΗΠΑ σε πλοίο έξω από την Εύβοια! Τα πρώτα αντίποινα δεν άργησαν να έρθουν, με επίσημο διάβημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την κατάληψη δύο πλοίων ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, από την παραστρατιωτική ιρανική οργάνωση «Φρουροί της Επανάστασης»




Οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν στο λιμάνι της Καρύστου το Pegas, αργότερα όμως το αποδέσμευσαν καθώς το πλοίο έφερε σημαία του Ιράν και έπλεε σε ελληνικά ύδατα. Στη συνέχεια όμως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο είναι ιρανικό πετρέλαιο» στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει εμπάργκο -αλλά όχι η ΕΕ- και ζήτησε από την Αθήνα το…φορτίο του! Με μια επιχείρηση υψηλού περιβαλλοντικού και διπλωματικού ρίσκου, το φορτίο μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο (έλληνα εφοπλιστή βεβαίως) το οποίο είχαν μισθώσει ΗΠΑ. Στη συνέχεια το πλοίο με το κλεμμένο πετρέλαιο κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ.

Το απίστευτο περιστατικό συμπίπτει με την αλλαγή πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ σε μια εποχή μάλιστα που η Ουάσινγκτον βρίσκετια σε διαπραγματεύσεις για τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Όταν γράφαμε ότι η κυβέρνηση παραχώρησε στις ΗΠΑ «γην και ύδωρ» δεν φανταζόμασταν ότι θα περιλαμβανόταν και η παραχώρηση της δικαιοδοσίας σε όλο το Αιγαίο!

Ανδρουλάκης ο Τουρκοφάγος

Το μόνο σαφές στην πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» δηλαδή της στήριξης της κυβέρνησης σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Αυτό σε συνδυασμό με μια «ήπια» φιλονατοϊκή πατριωτική πλειοδοσία. Έτσι και στην προμήθεια F-35 ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ασκεί μια ήπια κριτική ότι προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την αναβάθμιση των F-16. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει τους νέους εξοπλισμούς καθώς σημειώνεται η ανάγκη «χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής έξω από όρους συγκυριακής επικοινωνίας». Στην ανακοίνωση αναφέρει την Τουρκία ως «διεθνή ταραξία» και καλεί σε πιο σκληρή στάση απέναντί της.

«Κόφτης» στα κλιματιστικά αντί για μέτρα

Για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο της επιβολής «κόφτη» στα κλιματιστικά του δημοσίου μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Στρέκας, με τις συσκευές να ρυθμίζονται στους 26 βαθμούς ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Δηλαδή η «δημοσιοϋπαλληλική ευθύνη» έρχεται να συμπληρώσει το κυβερνητικό δόγμα της «ατομικής ευθύνης». Όσο για την ψύξη των κατοικιών, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι μόνο «συστάσεις» μπορούν να δοθούν ξεχνώντας ότι με τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, πολλές οικογένειες μόνο… ζωγραφιστό βλέπουν το τηλεκοντρόλ του κλιματιστικού. Ίσως μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβάλλει την «αστυνομία κλιματιστικών» που θα κόβει πρόστιμα σε όσους δεν θέλουν να λιώσουν από τη ζέστη.

«Αυτόματες» βάρδιες στην e-food

Με νέο τέχνασμα η διοίκηση εργατικού δυναμικού της πλατφόρμας e-food εξαναγκάζει ουσιαστικά πολλούς από τους εργαζόμενους με 4ωρη σύμβαση να επιλέξουν σε ποια δουλειά θα συνεχίσουν να εργάζονται. Και αυτό γιατί με τη νέα υποχρεωτική «κατάρτιση προγράμματος» δεν θα μπορούν να έχουν σταθερό πρόγραμμα στην efood και να κανονίζουν τις βάρδιες τους σε συμβατό χρόνο με τις άλλες υποχρεώσεις τους. Ένας «αλγόριθμος» θα αποφασίζει αυθαίρετα τις ώρες και τις μέρες εργασίας χωρίς να συνυπολογίζει τις ανάγκες των εργαζομένων, την ώρα που οι περισσότεροι «τετραωρίτες» απασχολούνται και σε δεύτερη δουλειά ή σπουδάζουν. Μοντέλα «ευέλικτης» εργασίας στις πλάτες των εργαζομένων.

Βρέθηκε η «σοβαρή Χρυσή Αυγή»

Ύμνοι του ακροδεξιού Θάνου Τζήμερου και των συνοδοιπόρων του Κ. Μπογδάνου και Φ. Κρανιδιώτη για την παρουσία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και την εξαγγελία αγοράς σμήνους F-35. «Και μόνο το ότι φρύαξαν αριστεροί και Τούρκοι, αρκεί!» σημειώνει ο Τζήμερος. Η τριανδρία του φασιστοφιλελεύθερου μορφώματος «Εθνική Δημιουργία» περιορίζει την κριτική της στον Μητσοτάκη ότι δεν είναι όσο «αμείλικτος πρέπει» απέναντι σε συνδικαλιστές και μετανάστες. Ο ανεκδιήγητος Κρανιδιώτης σε άρθρο του σε εθνικιστική σελίδα μάλιστα ουσιαστικά καλεί την Ελλάδα να αξιοποιήσει την εξοπλιστική υπεροπλία της και να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία -όταν «έρθει η ώρα».
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου