Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

«Φλερτ» Τουρκίας και Ισραήλ – Έρχονται κοντά Άγκυρα και Τελ-Αβίβ

«Φλερτ» Τουρκίας και Ισραήλ – Έρχονται κοντά Άγκυρα και Τελ-Αβίβ
Τουρκία και Ισραήλ ετοιμάζονται να αφήσουν πίσω μια τεταμένη δεκαετία στις μεταξύ τους σχέσεις – «Έρχονται κοντά» οι δύο χώρες

Τέλος σε μια τεταμένη δεκαετία στις μεταξύ τους σχέσεις επιχειρούν να βάλουν Τουρκία και Ισραήλ, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίζει πως οι δύο χώρες εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματική εκπροσώπηση η μία στο έδαφος της άλλης από το 2018. Αιτία είναι η υποστήριξη της Τουρκίας στους Παλαιστίνιους, καθώς επιδιώκει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο τον ισλαμικό κόσμο.
Προτάσεις

Η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ ξεκινά από το 2010 και από το τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που ανήκε σε νηοπομπή που υποστήριζε την απελευθέρωση της Γάζας και έφερε (όπως ισχυρίζονταν οι ιθύνοντες της αποστολής) ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ επέλεξε τη συμπλοκή με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 ακτιβιστών και τον τραυματισμό 60, όπως ανακοίνωναν οι ισραηλινές αρχές.

Αυτά, όμως, φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν, με την Τουρκία και το Ισραήλ να θέλουν να κάνουν μια «νέα αρχή» στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για τη διπλωματική αποκατάσταση κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα, εν μέσω της ανησυχίας που εξέφρασε πρόσφατα το Ισραήλ ότι οι πολίτες του μπορεί να γίνουν στόχος Ιρανών πρακτόρων στην Τουρκία.
Ο Τσαβούσογλου είπε ότι είναι σε στενή επαφή με τον Λαπίντ για το θέμα αυτό. Ο Ισραηλινός υπουργός από την πλευρά του ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή βοήθησε να αποτραπεί ένα ιρανικό σχέδιο σε βάρος Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.

Το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, επειδή υπάρχει κίνδυνος να δολοφονηθούν ή να απαχθούν από Ιρανούς. Η Τεχεράνη ορκίστηκε ότι θα εκδικηθεί τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης, για την οποία κατηγορεί τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου