Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Για άλλο ένα καλοκαίρι ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός μας Απειλεί: το γεωτρύπανο Abdulhamid Han βγαίνει στη Μεσόγειο και όλοι ετοιμάζονται


Για άλλο ένα καλοκαίρι η επιθετική και επεκτατική πολιτική των δύο κρατών που μεταφράζεται στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα, τον έλεγχο των θαλάσσιων ροών και των εναέριων διαδρόμων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μας Απειλεί. 
Το Τουρκικό κράτος έβγαλε στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου πιο νωρίς το γεωτρύπανο Abdulhamid Han, το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας.
Το τουρκικό ερευνητικό βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας πριν μέρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic και κατευθύνεται νοτιοδυτικά. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. 
Επομένως είτε βγήκε νωρίτερα για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως θεωρούν οι εθνικιστές και οι δημοσιογράφοι που σπέρνουν τον πανικό, είτε βγήκε απλά από το λιμάνι για δοκιμές καθώς πρόκειται για καινούργιο πλοίο.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «Abdulhamid Han» συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του πλέει, ακόμα, ένα ρυμουλκό καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου.
«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, που προηγουμένως πραγματοποιούσαμε μισθώνοντας γεωτρύπανα, με δικά μας μέσα» ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να προσθέσει ότι η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της «και στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Εμείς ούτε σφετεριζόμαστε τα δικαιώματα κανενός, ούτε παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κλέφτες», είχε τονίσει και σημείωνε: «Ποτέ δεν επιτρέψαμε να καπηλευτούν κάτι που είναι δικό μας με βία ή απειλές. Βλέπουμε την ενέργεια, όχι ως στοιχείο έντασης και σύγκρουση, αλλά ως το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους παίκτες της περιοχής. Τα αποτελέσματα των επαφών μας, θα τα δούμε το επόμενο διάστημα».

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 

Δείτε το σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο:

Χωρίς να είναι γνωστό σε ποιο ακριβώς σημείο θα εκδοθεί NAVTEX για να ξεκινήσει έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο, τα ενδεχόμενα είναι τα εξής:
Είτε να κινηθεί προς την κυπριακή ΑΟΖ και το οικόπεδο 6 όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και έχει στοιχεία για δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Το συγκεκριμένο τεμάχιο είναι μονίμως στο στόχαστρο της Άγκυρας, μιας και θεωρεί τμήμα του ως τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ στο νότιο κομμάτι του οικοπέδου έχουν ήδη πραγματοποιήσει έρευνες οι εταιρείες ENI/TOTAL και έχουν εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα.
Αν δεν πάει στο οικόπεδο 6, εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί ακόμα και προς τον κόλπο της Αμμοχώστου.

Εναλλακτικά το Abdulhamid Han μπορεί να κινηθεί δυτικά και να "διεμβολίσει" την διεκδικούμενη από το ελληνικό κράτος υφαλοκρηπίδα, όπως το Oruc Reis το 2020, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που θεωρεί ότι έχει αυτό.
Οι ελληνικές αρχές αφήνουν να διαρρεύσει ότι «κόκκινη γραμμή» θεωρείται ο 28ος Μεσημβρινός. Αν για τα ελληνικά νησιά η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές, τότε για το συγκεκριμένο σημείο της ανατολικής Μεσογείου είναι η θαλάσσια περιοχή δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.
Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Θέτοντας στο περιθώριο τα εθνικά αφηγήματα και τα πολεμοχαρή κηρύγματα των ΜΜΕ, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι βασικό επίδικο είναι η Ανατολική Μεσόγειος, περιοχή που αναβαθμίζεται εξαιτίας της έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσία-Κίνα, της αλληλεπίδρασης των στρατηγικών συμφερόντων ελληνικού και τουρκικού κράτους με το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ. 
Η αντικατάσταση της προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου φέρνει την ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις καθώς τα δύο κράτη ανταγωνίζονται για τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής αλλά και τα σχέδια μεταφοράς ενέργειας με αγωγούς και το καλώδιο από την Αίγυπτο, ενώ ενδεικτικές είναι οι συμφωνίες Ελλάδας-Σ.Αραβίας. 
Οι εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά αλληλοτροφοδοτούνται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, κάτι που είδαμε το προηγούμενο διάστημα με την όξυνση των ελληνο-τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο.
Επίσης, οι στρατηγικές συμμαχίες που χτίζουν και τα δύο κράτη με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και η αναβαθμισμένη θέση που διεκδικούν στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς είτε προβάλλοντας την πλήρη Ταύτιση τους ή την Αυτονομία, ανεβάζει την ένταση μεταξύ δύο κρατών που Υπερεξοπλίζονται και αυξάνουν την εθνικιστική και φιλοπόλεμη ρητορεία. 
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεται σε καθεστωτικά μέσα ότι οι Επιτελείς έχουν διαμορφώσει σενάρια αντίδρασης που περιλαμβάνουν όλο το Αιγαίο, τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το «μαλακό υπογάστριο», την Κύπρο.
Από την άλλη μεριά, οι τελευταίες εξελίξεις βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση με τις απαιτήσεις της εσωτερικής αστικής πολιτικής καθώς οι κυβερνήσεις και στα δύο κράτη αντιμετωπίζουν διαφορετικούς βαθμούς πολιτικής αστάθειας καθώς εντείνεται το κοινωνικό ζήτημα εξαιτίας του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αλλά επίσης της Ακρίβειας και του κόστους των συνεπειών των κυρώσεων στην Ρωσία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.  
Πάντα η ένταση ευνοεί τις κυβερνήσεις που απαιτούν εθνική ενότητα, χειραγωγούν και αποπροσανατολίζουν τα διευρυμένα κοινωνικά προβλήματα προβάλλοντας τους εθνικούς κινδύνους.


Απαιτείται η εγρήγορση του Αντιπολεμικού κινήματος.
Δεν έχουμε κανένα εθνικό-αστικό συμφέρον και κυριαρχικό δικαίωμα να υπερασπιστούμε.
Αυτοί που μας κλέβουν την ζωή καθημερινά μας θεωρούν κρέας στα κανόνια των ανταγωνισμών τους.
Οι Έλληνες και Τούρκοι φαντάροι, η νεολαία και ο κόσμος της εργασίας και τις δύο ακτές του Αιγαίου δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, κανένα λόγο για να θυσιαστούν για τα κέρδη των πλουσίων και των αστικών κρατών.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για τα συμφέροντα των Ελλήνων επιχειρηματιών, ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ.
Μαζί να αγωνιστούμε οι εργαζόμενοι και οι νέοι άνθρωποι σε Ελλάδα και Τουρκία εναντίον των κυβερνήσεων της άγριας αντεργατικής επίθεσης, των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορεμαυτοποίησης, της βάρβαρης αυταρχικής πολιτικής και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών, ενάντια σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. 
 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου