Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Ποιος ήθελε νεκρούς τους αιχμαλώτους-μέλη του Αζόφ;


EPA/MYKOLA TYS
Ποιος ήθελε νεκρούς τους αιχμαλώτους-μέλη του Αζόφ;

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους πως «βομβάρδισαν τους εαυτούς τους», αλλά οι ντόπιοι ρωσόφωνοι επιμένουν ότι υπεύθυνο για το νέο έγκλημα είναι το Κίεβο, επειδή φοβάται την προοπτική μιας ανοιχτής δίκης τύπου Νυρεμβέργης, όπου θα αποκαλυφθούν οι αγριότητες των νεοναζί στη Μαριούπολη.

Tελικά, ποιος χτύπησε με ρουκέτες τη φυλακή με τους αιχμαλώτους –και κατηγορούμενους για σωρεία εγκλημάτων πολέμου κατά αμάχων– του συντάγματος Αζόφ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 53 και τραυματίζοντας σοβαρά περισσότερους από 70, αλλά και 8 ρωσόφωνους δεσμοφύλακες;

Οι Ουκρανοί λένε πως υπεύθυνοι είναι οι Ρώσοι που «βομβάρδισαν τους εαυτούς τους» στην πόλη Ελενόβκα, αλλά οι ντόπιοι ρωσόφωνοι επιμένουν ότι υπεύθυνο για το νέο έγκλημα είναι το Κίεβο, που τρέμει –λένε– την προοπτική μιας ανοιχτής δίκης τύπου Νυρεμβέργης, στην οποία θα αποκαλυφθούν με στοιχεία οι αγριότητες των νεοναζί επί οχτώ χρόνια στη Μαριούπολη και ολόκληρο το Ντονμπάς.

Λένε ακόμη ότι με τον βομβαρδισμό η ουκρανική ηγεσία έστειλε ένα μήνυμα ώστε να σταματήσει τις μαζικές παραδόσεις στρατιωτικών, ακόμη και ολόκληρων μονάδων στο Ντονμπάς, δείχνοντάς τους εμπράκτως πως όσοι αιχμαλωτίζονται χωρίς μάχη θα αντιμετωπίζονται ως προδότες...

Αποδείξεις προφανώς δεν υπάρχουν ακόμη και μόνο μια εκτεταμένη διεθνής έρευνα μπορεί να καταδείξει τον ένοχο.

Η αλήθεια είναι ωστόσο πως για τη Ρωσία και την προπαγάνδα της οι «Αζόφτσκι» είναι σαφώς πολυτιμότεροι ζωντανοί και κατά προτίμηση... ομιλητικοί, παρά σκοτωμένοι – γι’ αυτό άλλωστε οι Ρώσοι έδειξαν τέτοια υπομονή για να τους αιχμαλωτίσουν στη Μαριούπολη, αντί να ισοπεδώσουν το εργοστάσιο Αζοφστάλ όπου κρύβονταν, και στη συνέχεια εμπόδισαν τους ρωσόφωνους μαχητές να εκδικηθούν εξωδικαστικά τους χιλιάδες καταγγελλόμενους φόνους, βασανιστήρια και βιασμούς του οκταετούς εμφυλίου. Και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το κτίριο της φυλακής, που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης Ντονέτσκ, της συνεχώς βομβαρδιζόμενης από τους Ουκρανούς πρωτεύουσας των ρωσόφωνων στην ομώνυμη επαρχία, και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το μέτωπο, χτυπήθηκε από τα βορειοδυτικά, δηλαδή από τις ουκρανικές θέσεις.

Οι Ρώσοι επίσης παρουσίασαν αρκετά θραύσματα από υψηλής ακρίβειας αμερικανικής κατασκευής ρουκέτες HIMARS, που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τον συγκεκριμένο βομβαρδισμό, αλλά οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν συλλεχθεί και μεταφερθεί εκεί από άλλα σημεία... Μύλος!

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία κάλεσε χτες τα Ηνωμένα Εθνη και τον Ερυθρό Σταυρό –δηλαδή τους δύο διεθνείς οργανισμούς που μεσολάβησαν για την παράδοση των σχεδόν 2.500 εθνικιστών του συντάγματος Αζόφ– να στείλουν εμπειρογνώμονες για να ερευνήσουν τους θανάτους των αιχμαλώτων. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αποποιούνται κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό πυροβολικό έθεσε στο στόχαστρό του τη συγκεκριμένη φυλακή για να αποκρύψει, λέει, την κακομεταχείριση των κρατουμένων. Και ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «ηθελημένο ρωσικό έγκλημα πολέμου, ηθελημένη μαζική δολοφονία» τον βομβαρδισμό της φυλακής.

Τα Ηνωμένα Εθνη διαβεβαιώνουν πάντως ότι είναι έτοιμα να στείλουν ειδικούς για να ερευνήσουν, εάν υπάρχει συναίνεση και των δύο πλευρών, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσβαση» στη φυλακή και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διακομιδή των τραυματιών.

Την ίδια στιγμή, σε μία τουλάχιστον ύποπτη απόφαση, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε εντολή να απομακρυνθούν με τη βία όλοι οι κάτοικοι του Ντονέτσκ που παραμένουν σε περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο, με το επιχείρημα πως «διατρέχουν κίνδυνο»: «Πολλοί αρνούνται να φύγουν, αλλά πρέπει να γίνει. Εχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση για την υποχρεωτική εκκένωση της περιφέρειας του Ντονέτσκ» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Παρακαλώ απομακρυνθείτε… Σε αυτό το στάδιο του πολέμου, ο τρόμος είναι το κύριο όπλο της Ρωσίας… Οσο περισσότεροι φύγουν από την περιοχή του Ντονέτσκ τώρα, τόσο λιγότερους θα έχει χρόνο να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός», είπε ο Ζελένσκι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Πρόκειται, φυσικά, για τερατολογία: αμέτρητα ρεπορτάζ ξένων και ρωσικών ΜΜΕ, ιδίως από το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ, δείχνουν πως όσοι (εννοείται ρωσόφωνοι) κάτοικοι του Ντονμπάς παραμένουν ακόμη στην περιοχή περιμένουν τους συμπατριώτες τους Ρώσους σαν απελευθερωτές και γι’ αυτό αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ταυτόχρονα, η απόφαση για βίαιη εκκένωση λαμβάνεται τη στιγμή που όλες οι αναφορές δείχνουν ότι η ουκρανική αντίσταση καταρρέει σε όλη τη γραμμή Σεβέρσκ-Σολεντάρ-Μπαχμούτ, ενώ ασφυκτική πίεση δέχονται και οι βαριά οχυρωμένες πόλεις Αβντιίβκα και Μαργίνκα, τα ισχυρότερα «φρούρια» σε όλο το Ντονμπάς, όπου λέγεται ότι οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν πλέον ούτε λεπτό, ακόμη και τη νύχτα.

Βίντεο από την πρώτη γραμμή δείχνουν πως υπάρχουν παντού τσιμεντένια υπόγεια καταφύγια και ενισχυμένα χαρακώματα-θέσεις μάχης, που επικοινωνούν μεταξύ τους σε μια άριστα προετοιμασμένη ενιαία γραμμή άμυνας.

Στο Σεβέρσκ και το Σολαντάρ διεξάγονται ήδη σφοδρές οδομαχίες, με εμπλοκή ρωσόφωνων μαχητών της ομάδας των «Σομαλών» και του 6ού Συντάγματος Κοζάκων, αλλά και εξειδικευμένων στον αστικό πόλεμο μισθοφόρων της ιδιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ», που ηγούνται της επίθεσης.

Οι Ρώσοι πήραν τις τελευταίες ώρες τους οικισμούς Πεσόκ και Κρασνογκορόβκα, στα δυτικά του Ντονέτσκ, ενώ οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν το Ναγκόρνογιε, κοντά στο Σολεντάρ, και οι απώλειες είναι βαρύτατες, καθώς πολλοί από τους μαχητές στην πρώτη γραμμή είναι πλημμελώς εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι έφεδροι και επίστρατοι.
Επόμενοι στόχοι

Ανάμεσα στα πιο πολύνεκρα από τα συνολικά 280 (!) ρωσικά πλήγματα αεροπορίας και πυροβολικού του τελευταίου Σαββατοκύριακου ήταν και αυτό σε αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών της 81ης αεροπορικής ταξιαρχίας στην πόλη Κονστατινόφκα, όπου καταστράφηκε και μια συστοιχία πυραύλων Tochka-U.

Συνεχείς είναι οι ρίψεις πυραύλων και βομβών τόσο στα περίχωρα του Χάρκοβο, όσο και στο Νικολάγεφ, το στρατηγικό λιμάνι δυτικά της Χερσώνας – δυο μεγάλες πόλεις που πιθανόν να αποτελέσουν τους επόμενους στόχους των ρωσικών δυνάμεων, αν δεν υπάρξει ρωσο-ουκρανική ειρηνευτική συμφωνία μετά την οριστική κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς. Ειδικά στο Νικολάγεφ τα πυραυλικά πλήγματα των τελευταίων ωρών ήταν μαζικά, πιθανόν και ως αντίποινα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον Ρώσων στρατιωτικών που γιόρταζαν τη «Μέρα του Ναυτικού» στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, τραυματίζοντας αρκετούς εξ αυτών.

Ετσι κι αλλιώς, η πολυσυζητημένη ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Χερσώνας... αναβλήθηκε και πάλι, με τον βασικό προπαγανδιστή και συνεργάτη του Ζελένσκι, Ολέξι Αρεστόβιτς, να τα γυρίζει λέγοντας πως πλέον αναμένεται... μαζική ρωσική αντεπίθεση στην περιοχή του Νικολάγεφ και του Κριβόι Ρογκ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου