Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Η κυβερνητική πολιτική έκαψε τα Βατερά

Νίκος Μανάβης

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Βατερών στη Λέσβο συνεχίζεται. Δασικές εκτάσεις και ελαιώνες κατακαίγονται κοντά στα χωριά Σταυρός και Βρίσα. Πολλά είναι τα καμένα σπίτια. Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για δεύτερη μέρα παρότι στο νησί της Λέσβου πνέει ένα ελαφρύ βορειοανατολικό αεράκι.

Η πυρκαγιά, που πιθανότατα είναι αποτέλεσμα εμπρησμού θα μπορούσε να είχε αντιμετωπισθεί στο ξεκίνημα της. Ή έστω θα μπορούμε να είχε περιοριστεί αν στην περιοχή είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες γύρω από τους οικισμούς, κι ανάμεσα στα ελαιοκτήματα και τις δασικές εκτάσεις. Κρίσιμο ρόλο στην ταχύτατη επέκταση της φωτιάς έχει το ότι οι δασικές εκτάσεις της περιοχής δεν έχουν καθαριστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης.
Τεράστιο πρόβλημα είναι οι εξαιρετικά περιορισμένες δυνάμεις των πυροσβεστών στην Λέσβο. Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση μόλις 50 πυροσβέστες στάλθηκαν να αντιμετωπίσουν την φωτιά από την πρώτη στιγμή. Δηλαδή το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων του νησιού, που μπορούσαν να κινητοποιηθούν εκείνη την στιγμή. Ορισμένοι από τους πυροσβέστες που πήγαν στη φωτιά είχαν πραγματοποιήσει 24ωρη βάρδια την προηγούμενη ημέρα. Τη δεύτερη ημέρα της φωτιάς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Μυτιλήνη ενισχύθηκαν με 20 πυροσβέστες από την Αθήνα, ενώ το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Λέσβου, στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονταν 100 πυροσβέστες.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν τα συνδικαλιστικά όργανα των πυροσβεστών έχουν τονίσει πως το προσωπικό που υπάρχει στην Λέσβο είναι ανεπαρκές και δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν. Επιπρόσθετα στους πυροσβέστες δεν παρέχεται ο αναγκαίος ατομικός εξοπλισμός.


Η διαχρονική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά:

Α) Κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών.

Β) μειωμένο προσωπικό και μέσα για την καταπολέμηση των φωτιών.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η καταστροφή. Καταστροφή της φύσης, των κατοικιών και των καταστημάτων. Σήμερα είναι απόλυτη ανάγκη αυτή η πολιτική να ανατραπεί από το μαζικό λαϊκό κίνημα.
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου